salarisonderhandeling
  • 5

‘Mag ik vragen wat je nu verdient?’

Weinig mensen zullen deze vraag zomaar aan een vreemde stellen, maar recruiters zitten er niet zo mee. En voor je het weet geef je nog antwoord ook, want vaak komt de vraag op een onverwacht moment en gemoedelijke toon, alsof er even wordt gecheckt of ze wel het juiste e-mailadres van je hebben. Daar gaat je salarisonderhandeling…

Hoe geef je hier het beste antwoord op?

Om te beginnen is het niet in jouw belang om deze vraag te beantwoorden. De enige reden dat je deze vraag krijgt, is namelijk om je huidige salaris straks als startpunt voor een aanbod te gebruiken. Zo kan een organisatie het minimale salaris waarvoor jij bereid bent over te stappen zo nauwkeurig mogelijk benaderen. Jij staat dan dus al één punt achter in de salarisonderhandeling. Een slim trucje, want het is de taak van een organisatie de kosten zo laag mogelijk te houden. Maar net zo goed is het ook volkomen terecht dat je geen antwoord geeft, want nog los van je onderhandelingspositie: het is totaal niet relevant.

Salarisonderhandeling

Het beste wat je kunt doen in deze situatie is direct duidelijk maken dat je dit niet gaat zeggen. Dit kan je op verschillende manieren als een ‘principe kwestie’ neerleggen. Zeg iets als ‘mijn huidige salaris is niet relevant’, ‘dat is privé’ of ‘dat soort zaken bespreek ik alleen thuis’. Zoek een zinnetje dat goed bij jou en de setting past. Uiteraard komt er dan nog een tweede poging. ‘Ja maar,’ zal een recruiter weerleggen ‘ik moet toch weten of je salaris past bij wat de opdrachtgever kan betalen.’ Of: ‘we willen graag weten of we ons jou kunnen permitteren.

Hier kun je twee dingen mee doen: vraag een salarisindicatie of geef er een. In dat laatste geval: geef alleen een indicatie als je al goed hebt uitgezocht wat je wilt en kunt gaan verdienen. In alle andere gevallen zou ik vragen ‘In welke bandbreedte wordt de functie betaald? Als u me vertelt wat het minimum en maximum salaris van de functie is, kan ik prima aangeven of we daar uit zullen komen als het zover is.’ In beide gevallen: voeg er altijd aan toe ‘het hangt natuurlijk ook af van de secundaire voorwaarden en de zwaarte van de functie.’ Zo hou je ruimte over voor salarisonderhandeling.

Bereid je goed voor

Net zoals je voor het sollicitatiegesprek je voorbereid op vragen over bijvoorbeeld je zwakke en sterke punten is dit ook een vraag om je op voor te bereiden. Met een belangrijk verschil: doe dit al voordat je een recruiter zelfs maar belt om te vragen of de vacature nog vrij is. Ook dan kan er namelijk een heel leuk voorgesprek ontstaan waar nonchalant naar je huidige salaris wordt geïnformeerd.

Houd het licht

Om de verhoudingen op peil te houden doe je er goed aan de salarisvraag in de sfeer van het gesprek te beantwoorden. Met andere woorden: als het gesprek in gemoedelijke sfeer verloopt, ga dan niet opeens met je armen over elkaar zitten en licht geërgerd roepen dat dit ‘helemaal geen relevante vraag is.’ Maak er zo mogelijk een vrolijke noot van. ‘Mijn salaris? Dat vertel ik alleen mijn man… en de hypotheekadviseur ’ en lach even. Pakt men de boodschap niet op, herhaal dan op neutrale toon dat je deze informatie liever niet deelt.

Nog mooier, koppel je antwoord aan een competentie die gevraagd wordt. Bijvoorbeeld als je in de nieuwe functie moet onderhandelen of belangen behartigen. Zet dan een brede glimlach op en zeg ‘als ik daar antwoord op zou geven zou ik mezelf natuurlijk diskwalificeren voor deze functie.’

Ken jij nog leuke, originele of effectieve methoden?

Heel veel mensen vinden de vraag over het huidige salaris en salarisonderhandeling een van de moeilijkste dingen. Weet jij een leuke, originele of gewoon effectieve manier om deze vraag af te wimpelen, deel je ervaring met ons in de comments hieronder!

5 Responses to “‘Mag ik vragen wat je nu verdient?’”

Avatar

maart 04, 2013 at 1:59 pm, Marco said:

Je mag het altijd vragen of je antwoord krijgt is de volgende vraag…….

Reply

Avatar

maart 14, 2013 at 3:31 pm, TW said:

Leuk geschreven artikel maar inhoudelijk zijn mij ervaringen toch echt anders. Salaris is een relevante component om in te schatten of een vacature past bij een kandidaat. Door deze component bespreekbaar te maken kan je voorkomen dat je van beide kanten veel tijd en energie verspild. Het zou natuurlijk ook vervelend zijn om na 3 (of 4) gespreksronde eindelijk een aanbieding te ontvangen die compleet niet past bij het bedrag dat jij in gedachten had.

Ter vergelijking: Jij koopt een nieuwe auto. Je verwacht toch ook niet dat de verkoper niet wil vertellen wat de prijs is maar wel wil weten wat jij wil uitgeven? Het is gebruikelijk dat de verkopende partij (in het geval van een sollicitatie is dat de kandidaat)zijn of haar prijs noemt. Ik ben wel erg nieuwsgierig hoe jij zou reageren als een autoverkoper geen prijs wil noemen… Ik zou persoonlijk weglopen met de gedachten: Voor jou tien andere.

Mijn advies: Ben open en eerlijk over je salaris en wat je wil verdienen. Het is misschien wel raadzaam om een bandbreedte te noemen om hierin zit uiteindelijk jouw onderhandelingsruimt.

Reply

Avatar

maart 18, 2013 at 10:28 pm, Caro Ritsma said:

Beste TW,

Dank voor je reactie, leuk! Je hebt natuurlijk gelijk dat het voor beide partijen een enorme afknapper is als je pas op het einde van een procedure ontdekt dat er qua salaris sprake is van een mismatch. Zonde van ieders inspanningen. Die teleurstelling kan een werkgever/recruiter makkelijk voorkomen door bij de vacature aan te geven wat de salarisbandbreedte is. Zoals ik schreef kan een kandidaat ook zelf een bandbreedte geven. In dat geval onderzoek je eerst de marktwaarde van jezelf en de functie die je zou willen. In beide gevallen is het probleem opgelost, zonder dat het huidige salaris aan de orde hoeft te komen.

Natuurlijk is er een relatie tussen de geschiktheid voor een vacature en het huidige salaris van een kandidaat. Maar die is vrij elastisch en zou ik zeker geen relevante component willen noemen. Mensen die in hun huidige functie te weinig betaald krijgen zouden dan niet de loonbaanstap kunnen zetten waar ze wel aan toe zijn. Nog een reden om niet je huidige salaris op tafel te leggen.
Succes met onderhandelen!

MVG Caro Ritsma

Reply

Avatar

maart 22, 2013 at 4:14 pm, Debora said:

Wow, wat een discussie heeft dit bij ons op kantoor aangewakkerd! Goed artikel. Echter moet ik zeggen, dat een GOEDE Recruiter geen misbruik maakt van dergelijke gevoelige en discrete gegevens. De salarisindicatie is uiteraard belangrijker dan het huidige salaris. Maar je wilt als (nogmaals) goede recruiter mensen helpen aan een baan en een goede match maken.
Een betere vraag is daarom: “Ben je bereidt om te zakken in jouw indicatie en waar moet de baan dan aan voldoen, of welke voorwaarden stel je hier dan aan?”
Dit betekent dus niet dat je iemand moedwillig op een lager salaris aanneemt dan wel bemiddelt dan gewenst. En natuurlijk overleg je eerst.
Ik zeg altijd: “Een goede match valt of staat bij de juiste klik tussen sollicitant en organisatie. Over een klik valt niet te onderhandelen, wel over het salaris.”

Ik hoop dat sollicitanten hier iets aan hebben.

Met vriendelijke groet, Debora Nelissen

Reply

Avatar

augustus 27, 2015 at 8:15 am, Jacco said:

@Cora Ik lees vaker dit soort adviezen die bedoeld zijn om werkzoekenden te helpen, in dit geval voor een goede onderhandelingspositie voor het salaris. Soms wordt wel eens beweerd dat het verboden is dit te vragen. Mijn vraag; is dit jouw mening en advies wat ik hier lees of bestaat hier wet- en regelgeving over?

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *