fbpx
22 mei 2020

50plus en meegaan met de tijd

50plus solliciteren

50plus en op zoek naar een nieuwe baan is niet gemakkelijk. Maar ook niet onmogelijk! Positiviteit is belangrijk, net als kennis van jouw kunnen. Vervolgens is het ook belangrijk dat je image overeenkomt met hoe je je gedraagt. Een paar tips om mee te gaan met de tijd als je 50plus bent. 

Vaardigheden en functies

Allereerst is het belangrijk als vijftigplusser je vaardigheden en competenties duidelijk te verwoorden. Dit helpt je een stuk sneller de juiste functie te vinden die echt bij jou past. Meer hierover vind je in dit artikel.

Taalgebruik

Het is belangrijk met 50plus niet stil te blijven staan maar mee te gaan in het huidige taalgebruik. En dan bedoel ik niet meegaan met de straattaal van tegenwoordig, maar het schrijven van de actuele taal. Er komen ieder jaar weer nieuwe spellingregels bij, dus zorg dat je daarvan op de hoogte bent.

Daarnaast kent ook ieder vak zijn eigen jargon dat steeds verder uitgebreid wordt. Er wordt gebruik gemaakt van Engelse vaktermen en nieuwe systemen. Zorg dat je weet wat deze woorden betekenen! 

Online

Ook als je 50plus bent doe je online mee! Je hoeft niet al je vakantiekiekjes op Instagram en Facebook te delen, maar jezelf presenteren via LinkedIn kan goed uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan je functietitel en beschrijvingen. Maak helder waar je op zoek naar bent en laat zien welke ervaring je al hebt. Maar denk ook aan foto’s: hoe presenteer je jezelf? Je hoeft er niet oud en vermoeid uit te zien! Zorg voor een representatieve foto waar je er vitaal, gezond en eigentijds uitziet. Hoe je dit optimaal online presenteert als vijftigplusser lees je hier.

Een andere vorm van online met de tijd meegaan is het gebruik van smartphones en computers. Automatisering gaat verder en bedrijven gebruiken allerlei programma’s en technieken om het zichzelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Computers kom je in allerlei vormen tegen. Zorg dat je op de hoogte bent van de meest gebruikte. Het maakt het voor jezelf ook alleen maar makkelijker! 

Nieuwe mensen leren kennen

Met de tijd meegaan betekent ook nieuwe mensen leren kennen. Houd het niet bij de kring bekenden, maar breid je netwerk uit en laat op deze manier meer mensen weten dat jij een nieuwe baan zoekt. Nieuwe mensen ontmoet je door vrijwilligerswerk te doen, actief te zijn in het verenigingsleven en op verjaardagen. Door kennis te maken met mensen die je niet kent en nieuwe gesprekken te voeren, vergroot je de kans op het vinden van een nieuwe baan. Je weet tenslotte nooit welke mensen iets voor je kunnen betekenen. Probeer per dag minstens twee nieuwe mensen te ontmoeten. Wat kun je doen om dat voor elkaar te krijgen?

Over jezelf spreken

Het is belangrijk jezelf goed te presenteren. Het woord ‘herintreder’ wekt al de indruk dat je achterloopt en niet meer op de hoogte bent van de huidige manier van werken. Maar ook benoemen dat je ‘al 50plus bent maar alsnog erg gedreven en actief’ klinkt niet aantrekkelijk. Je hoeft hier niet de nadruk op te leggen. Gebruik liever zinnen die positieve associaties oproepen als ‘altijd gedreven om nieuwe dingen te leren’ en ‘klaar voor een nieuwe uitdaging’. 

Jezelf presenteren

Je presenteert jezelf natuurlijk ook met uiterlijke verzorging. Het is niet alleen belangrijk dat dit op orde is tijdens een sollicitatiegesprek. Je presenteert jezelf de hele dag door aan mensen die je ontmoet. Vergroot je kansen door er representatief uit te zien. Denk aan de juiste garderobe, een verzorgd kapsel en eventueel het dragen van de juiste make-up. Er netjes en verzorgd uitzien is tijdloos!

Ga niet bij de pakken neerzitten als je de magische grens van vijftig jaar hebt bereikt. Wees liever alert op kansen en doe alles wat je kunt om een uitstekende kandidaat te zijn door bovenstaande tips serieus te nemen. Veel succes!