mentale-valkuil-werkzoekenden
  • 0

De grootste mentale valkuil van werkzoekenden en zes praktische tips om hiermee om te gaan

Solliciteren is over het algemeen niet leuk.

Het is een eenzaam, onvoorspelbaar proces zonder duidelijke regels en garanties. En dat terwijl je financiële zekerheid op het spel staat. Deze combinatie van factoren maakt het een erg stressvol proces.

Omdat er vaak niet een duidelijk feedbackmechanisme is voor sollicitanten, zal de motivatie om te solliciteren grotendeels van binnenuit moeten komen. Maar wanneer de afwijzingen en tegenslagen zich beginnen op te stapelen, kan dit ongelooflijk moeilijk zijn.

Voor velen voelt solliciteren dan ook als een ondankbare taak. 

Je stelt jezelf kwetsbaar op maar hoort vaak niets terug. Wanneer je wel wat terug hoort, is dit meestal een afwijzing – iets dat vaak voelt als een kleine persoonlijke nederlaag.

En toch zal je door moeten…

Hoe houd je de moed erin?

Dit artikel gaat over hoe je omgaat met de negatieve gevoelens die bij het sollicitatieproces komen kijken en geeft je zes praktische tips die je vandaag nog kunt implementeren.

Het ontstaan van een negatieve houding

Positief blijven wanneer de zoektocht naar een nieuwe baan maar niet wil vlotten, is een enorme uitdaging.

Voor velen is hun baan en carrière nauw gelinkt aan hun identiteit. Wanneer je dan je baan verliest, is het alsof je een stukje van jezelf verliest. In dat opzicht is het niet veel anders dan het verliezen van een geliefde en we weten allemaal hoeveel pijn dat doet…

Maar ook als je op het moment van solliciteren nog een baan hebt en je afwijzing na afwijzing ontvangt, kan dit leiden tot een zeer negatief zelfbeeld. Afgelopen week nog, zag ik wat een aantal afwijzingen kan doen met een persoon.

Ik kreeg een mailtje van een sollicitante die na 25 jaar trouwe dienst boventallig was verklaard. Na een aantal sollicitaties was ze tot de conclusie gekomen dat er nog maar weinig hoop voor haar was op de arbeidsmarkt. Haar conclusie: ze kon geen baan meer krijgen omdat ze al te oud was.

En ze was pas 44 jaar…

Het is waar dat ouderen het wat moeilijker hebben op de arbeidsmarkt. Maar dat begint in mijn ervaring pas voor de categorie vijftig-plus. En ook deze sollicitanten begeleid ik regelmatig naar een leuke nieuwe baan. Maar als je jezelf vertelt dat je geen baan kunt vinden omdat je te oud bent, maak je het jezelf wel erg moeilijk.

Lees ook: Belemmerende overtuigingen en hoe je ze overwint in drie stappen.

Geloof is de belangrijkste alchemist van de geest

Wat je gelooft, wordt je realiteit

Zoals Napoleon Hill schreef: “Geloof is de belangrijkste alchemist van de geest”.

Miljoenen mensen zijn er heilig van overtuigd dat ze gedoemd zijn tot falen en ellende. Dat ze geen controle hebben over wat er met hen gebeurd. Dat ze de speelbal zijn van het universum.

Wat ze hierbij echter niet in de gaten hebben, is dat ze hun tegenslagen voor een groot gedeelte zelf in de hand werken. 

Ik geloof namelijk dat je dominante gedachten een magneet zijn voor je levensomstandigheden.

Dit geldt overigens ook voor de dominante gedachten en energie van de mensen om je heen. Als je alleen maar verhalen hoort van mensen die geen baan kunnen vinden, ga je vanzelf geloven dat het onmogelijk is om een baan te vinden. En wanneer je gelooft dat het onmogelijk is om een baan te vinden, zul je je hier vanzelf naar gaan gedragen.

Waarom zou je veel energie steken in een sollicitatie als het toch een onmogelijke opgave is?

Je overheersende gedachten kunnen je maken of breken.

Ken je het verhaal van de twee wolven?

Op een avond zette een Cherokee-Indiaan zijn kleinzoon op een stoel om hem een wijze levensles te leren. Een les over hoe je gedachten je leven beïnvloeden.

“Luister mijn kleinzoon. In de gedachten van alle mensen schuilen twee wolven. Deze wolven zijn voortdurend in gevecht zijn met elkaar. De ene wolf is zwart als de nacht, de ander wit als sneeuw. De zwarte wolf staat voor al het slechte in de mens. Hij belichaamt jaloezie, afgunst, minderwaardigheid, verdriet en zelfmedelijden. De witte wolf staat voor al het goede in de mens. Hij belichaamt vreugde, compassie, hoop, vriendelijkheid, nederigheid, vertrouwen en geloof.”

De kleinzoon dacht hier even over na en vroeg “Welke wolf wint?”

De oude Cherokee antwoorde: “Degene die je voedt.”

Als je een negatieve instelling hebt, zal je overal problemen en obstakels tegenkomen. Heb je daarentegen een positieve instelling dan zal je overal kansen gaan zien en begin je soortgelijke mensen en situaties aan te trekken.

Het gedachtepatroon dat je voedt, wint.

De oplossing is dan ook om jezelf te voeden met positieve gedachten. 

Zes praktische tips tegen de negatieve spiraal

Als je je in een negatieve spiraal bevindt, is het noodzakelijk om (zowel letterlijk als figuurlijk) zo snel mogelijk in actie te komen.

Hier volgen zes tips om je negatieve gedachtepatroon te doorbreken:

Tip #1. Zorg voor lichaamsbeweging.

Dit zorgt voor een hormonale boost en zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel gaat zitten.

Tip #2. Ga iets leuks doen met je partner en/of kinderen.

Ga er een dagje op uit. Een leuk uitje hoeft niet duur te zijn. Ga wandelen in de natuur, een potje badmintonnen in het park of voetballen op het veldje in de buurt. Combineer deze tip bij voorkeur met tip #1. 

Tip #3. Spreek af met positieve mensen.

Waar je mee omgaat, word je mee besmet. Probeer regelmatig af te spreken met mensen die je positieve energie geven. Mensen die je stimuleren en waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt wanneer je aan ze denkt. Je kunt deze mogelijkheid meteen aangrijpen om hen te informeren van je situatie. Netwerken is de effectiefste manier om een nieuwe baan te vinden.

Tip #4. Doe een positiviteitsinventarisatie. 

Welke leuke dingen heb je het afgelopen jaar gedaan? Ben je op vakantie geweest? Bekijk de foto’s nog eens en ga napraten over wat er zo leuk was. Een leuke avond gehad met je vrienden? Ga een avondje oude herinneringen ophalen over die goede oude tijd en maak meteen plannen om weer zoiets te organiseren.

Tip #5. Geef complimentjes aan anderen. 

Een welgemeend compliment kost niets maar is ontzettend waardevol. Als je een ander goed kunt laten voelen over zichzelf, zal jij je ook beter gaan voelen.

En het allermooiste aan deze tip: als je een ander complimenteert, is de kans groot dat je zelf ook een complimentje terugkrijgt.

Tip #6. Maak een lijstje met je prestaties van de afgelopen tijd.

Het is makkelijk om te vergeten wat je allemaal hebt bereikt in het verleden als je alleen maar bezig bent met je toekomst. Probeer jezelf te vergelijken met de jij van vijf jaar terug en sta versteld van alle mooie dingen die je hebt bereikt.

Jij moet de eerste stap zetten

Ik zal de eerste zijn om te bekennen dat deze tips staan en vallen bij hun implementatie.

Door alleen dit artikel te lezen zal er nog niets veranderen. De wetten van de natuur dicteren dat om een reactie te ontlokken, eerst altijd een actie nodig is. Je zal zelf de eerste stap moeten zetten. 

Er is geen beter moment om hiermee te beginnen dan nu.

Stel jezelf de vraag: welke van de tips hierboven kan ik NU meteen implementeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *