fbpx
1 juli 2020

Moet je faken of juist jezelf zijn?

faken

Een veelgehoord advies is om tijdens sollicitatiegesprekken vooral jezelf te zijn. Daar is zeker iets voor te zeggen. Als je probeert je anders voor te doen dan je bent, ook wel faken genoemd, val je vroeg of laat door de mand. Aan de andere kant is het niet altijd slim om 100 procent eerlijk te antwoorden. Bovendien kan het soms wel degelijk nodig zijn om af te wijken van je natuurlijke communicatiestijl.

Slijmen en faken voor het juiste antwoord

Neem bijvoorbeeld de vraag naar je motivatie. Waarom wil je juist bij deze organisatie werken in deze functie? Vaak komt je motivatie er plat gezegd op neer dat je gewoon een baan wilt om geld te verdienen. Dat is echter geen antwoord waar je mee scoort bij de werkgever. Die wil graag horen waarom jij zo ontzettend enthousiast bent over de baan en dat je je voor langere tijd aan het bedrijf wilt verbinden. Veel mensen bekruipt het gevoel dat ze moeten slijmen om deze vraag op de goede manier te beantwoorden.

Zo zijn er nog wel meer vragen die je het gevoel kunnen geven dat je jezelf geweld moet aandoen. Ikzelf heb dat bijvoorbeeld lang gehad bij vragen naar mijn passie. Ik associeer het woord passie met meegesleept worden door grote en heftige emoties. Dat staat ver af van de rustige, bedachtzame persoon die ik ben. Ik ben nou eenmaal niet zo heftig aangelegd en laat me niet graag meeslepen door mijn emoties. Als jij dat herkent, herken je vast ook het gevoel dat zo’n vraag oproept: alsof je moet faken voor het juiste antwoord.

Effectief communiceren en toch jezelf blijven

Een van de belangrijkste dingen in een sollicitatiegesprek is dat je enthousiasme kunt overbrengen: enthousiasme over jezelf, de functie en de organisatie. Hoe kun je dat doen zonder het gevoel te krijgen dat je aan het faken of slijmen bent? Een paar tips:

  • Laat je niet afschrikken door woorden of begrippen die ver van je af staan. De truc is om in de voorbereiding lastige begrippen voor jezelf te ‘vertalen’. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om antwoord te geven op de vraag waar ze trots op zijn. Gewoon omdat ze niet in zulke termen over zichzelf denken. Probeer deze vraag te herformuleren op een manier die bij jou past. Bijvoorbeeld: aan welk project heb je met plezier gewerkt, omdat je een zinnige bijdrage kon leveren en jijzelf of anderen blij waren met het resultaat?
  • Het is niet nodig om te slijmen als er naar je motivatie gevraagd wordt. Je solliciteert niet op iedere willekeurige baan. Je reageert op vacatures voor banen die jij jezelf ziet doen. Dat heeft een reden. Staat je niet blind op het woord motivatie, maar vraag jezelf af welke elementen je aanspreken in de functie en in de manier waarop het bedrijf zich presenteert.
  • Vooral als je van nature wat minder uitbundig bent, moet je misschien leren je taalgebruik een beetje te ‘pimpen’. Wen jezelf aan om woorden te gebruiken die enthousiasme uitdrukken en die positieve associaties oproepen.