• 1

Moet je jezelf verkopen als je solliciteert?

Ik ben ruim 20 jaar werkgever geweest. Nu gebruik ik mijn ervaring als verkoper en mijn ervaring als ondernemer om mensen aan een baan te helpen. Mijn aanpak is gebaseerd op verkooptechnieken.

Ik merk dat het woord “verkoop” regelmatig negatieve associaties oproept, zoals “aansmeren” en “je beter voordoen dan je bent”. Het omgekeerde is waar, als je te maken hebt met een goede verkoper. Een goede verkoper helpt zijn klant goed, omdat hij luistert en zich verplaatst in de ander. Op dezelfde wijze moet een sollicitant zich verplaatsen in zowel de eisen en wensen die het bedrijf stelt in de vacature, als het bedrijf zelf.

Hieronder laat ik zien hoe ik, als voormalig werkgever, een sollicitant beoordeel en wat ik verwacht van een sollicitant en nieuwe collega.

Als werkgever wil ik dat een sollicitant zichzelf verkoopt

Als werkgever wil ik zien, dat een sollicitant de baan graag wil hebben. Als sollicitanten niet “verkopen” waarom ze geschikt zijn voor de baan, dan heb ik geen interesse. Als werkgever zal ik een sollicitant niet proberen te overtuigen om een baan te accepteren. Ik zoek een werknemer die laat zien dat hij gemotiveerd en ambitieus is. Is de sollicitant geïnteresseerd in de baan en het bedrijf of in extra vrije dagen, de leaseauto, et cetera. Als werkgever zoek ik mensen met passie en drive; professionals die hun passie en drive uitdragen, zowel binnen als buiten het bedrijf.

Ik zoek mensen die continu aan zichzelf werken. Die bijhouden wat er gebeurd in hun vakgebied en die open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Kortom: ondernemers van hun eigen loopbaan, die werken aan een duurzame carrière voor zichzelf en het bedrijf.

Als werkgever zoek ik mensen die presteren. Mensen die om kunnen gaan met problemen en politiek. Ik zoek mensen die actie ondernemen, die de telefoon oppakken, die op mensen afstappen, overleggen, waar nodig escaleren en niet afwachten.

Laat zien waar je toe in staat bent en wat het je werkgever oplevert

Jezelf verkopen heeft niets te maken met “mooier maken dan het is”. De meeste cv’s bevatten een lijst met kenmerken, zoals resultaatgericht, no­nonsense, creatief, teamplayer, communicatief vaardig, et cetera. Ik lees het en denk: resultaatgericht, welke resultaten?

Creatief, hoezo? teamplayer, wie is dat niet op zijn eigen manier? Wie zet dat niet in zijn cv, of ben je geen teamplayer als je dit niet uitdrukkelijk vermeldt? Als werkgever kan ik er weinig tot niets mee. Het betekent niets.

Alleen je kenmerken benoemen is volstrekt onvoldoende. Hoe maak je het dan mooier? Hoe onderscheid je je van de concurrentie? Als verkoper van jezelf toon je jouw relevante kenmerken aan en laat je zien wat die kenmerken de werkgever opleveren. Dat doet bijna niemand!

Een verkoper richt zich op de relevante kenmerken. De kenmerken die van belang zijn voor de baan. Het heeft geen zin om uit te wijden over je kwaliteiten als teamplayer, als in de vacature de nadruk wordt gelegd op zelfstandig werken. Dan sla je de plank mis. Focus op de kenmerken die van belang zijn voor de baan en worden genoemd in de vacature.

Jezelf verkopen is een vaardigheid

Verkopen is een attitude en een vaardigheid. Als verkoper stel je je in op de ander. Je analyseert de vacature en je bereidt je cv en het sollicitatiegesprek goed voor. Je weet wat er van je gevraagd wordt. Jij staat niet centraal. Wat jij kan betekenen voor de werkgever staat centraal! Door een goede voorbereiding kan je dat helder verwoorden. Als verkoper van jezelf kan je dat effectief, overtuigend en respectvol overbrengen. Je dringt je niet op en je blijft jezelf. Je verkoopt jezelf om resultaat te boeken: een goede baan die bij je past.