fbpx
15 oktober 2020

[Afgelopen] Dit is het programma van de Nationale Sollicitatiedag op 10-11-2020

Op 10 november organiseerde Sollicitatiedokter de Nationale Sollicitatiedag. Je volgde die dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat gratis webinars op onze website. In totaal kwamen 17 loopbaanexperts een webinar geven, een aantal grote namen was daarbij van de partij. Ondanks dat dit evenement voorbij is kun je de gratis webinars terug kijken op deze pagina.

Het volledige programma

Hier vind je het volledige programma van de Nationale Sollicitatiedag. Je ziet wie de webinar geeft en waar de webinar over gaat. Als je naar beneden scrollt vind je meer informatie.

 • Aaltje Vincent (Drie cruciale elementen die jou de meest succesvolle sollicitant maken)
 • Wendy Goudzwaard (Slim en efficiënt solliciteren)
 • Judith Pagter (7 LinkedIn-tips om sneller aan een baan te komen)
 • Ester Leibbrand van Noloc (Naar een win-win bij elke sollicitatie!)
 • Pieter Koevoets van het UWV (Een andere baan of nieuw beroep? Zie je kansen!)
 • Noëlle Beerepoot van Discriminatie.nl (Eh sorry, nog één vraagje…)

Pauze

 • Drs. Gaby Walraven van Tilburg University (Voorbereiding op arbeidsmarkt voor studenten)
 • Nationale Vacaturebank (De cv-roast boordevol do’s en don’ts)
 • Cees Bakker van SollicitatieLAB (Het cv anno 2021)
 • Janny Heestermans van LinkedIn (Hoe optimaliseer je jouw LinkedIn-profiel?)
 • Erik Lambooy van Werken voor Elkaar (Vijftigplus en solliciteren)
 • Antoinette Overzet (Werkgeluk)
 • Hellen van Buuren  van Dress for Success (Trek succes aan!)
 • Sara Meijknecht en Zeynep Kus van de FNV (Tips over je rechten en plichten bij een sollicitatie)
 • Dorien Waasdorp (Zo vind je een baan!)
 • Gerard van Vliet (Je netwerk is een garantie voor werk!)
 • Marleen Er van Young Capital NEXT (Make a Killer Online Impression)

08:30 – 09:00: Aaltje Vincent

WEBINAR: Drie cruciale elementen die jou de meest succesvolle sollicitant maken

Aaltje Vincent

Deze webinar wordt gegeven door Aaltje Vincent. Zij is de bekendste loopbaancoach van Nederland. In 30 minuten leert ze jouw drie basiselementen waarmee jij succesvol nieuw werk verovert.

 1. Basis: hoe weet je of en welke oplossing je bent voor een werkgever?
 2. Zichtbaar zijn: hoe maak je een cv dat oproept ‘Die wil ik spreken!’?
 3. Netwerken: met wie? En hoe maak jij jezelf onvergetelijk?

Laat Aaltje je inspireren tijdens deze kick-off van De Nationale Sollicitatie Dag met 3 cruciale basics om succesvol werk te veroveren. Je kunt anno 2020 niet zonder. Het zijn dé bouwstenen waarmee jij een strategie uitzet die uniek is voor jou en jouw arbeidsmarkt.

Helaas is deze webinar afgelopen, deze kun je ook niet terugkijken

09:10 – 09:40: Wendy Goudzwaard

WEBINAR: Slim en efficiënt solliciteren

De webinar ‘Slim en efficiënt solliciteren’ van Wendy Goudzwaard is vooral geschikt voor 45-, 50- en 60-plussers die langere tijd niet hebben gesolliciteerd. Tijdens de webinar leer je hoe je in 6 stappen een baan die bij jou past verovert.

Wendy besteedt daarbij veel aandacht aan de mindset die nodig is om jouw droombaan te vinden. De webinar gaat over zelfvertrouwen, hoe je regie houdt in het sollicitatieproces en hoe je zorgt dat jij authentiek en onderscheidend bent. Ten slotte vertelt Wendy je ook hoe jij werkgeluk ervaart in je volgende baan.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

09:50 – 10:20: Judith Pagter 

WEBINAR: 7 LinkedIn-tips om sneller aan een baan te komen

Het webinar ‘7 gratis LinkedIn-tips om sneller aan een baan te komen’ wordt gegeven door Judith de Pagter. Zij is al ruim 10 jaar expert en trainer in LinkedIn bij desocialmediatraining.nl. In een half uur krijg je veel praktische tips om jouw LinkedIn-profiel een boost te geven, waardoor jouw profiel er anders uit gaat zien dan die van jouw concurrentie. Op die manier vergroot jij jouw baankansen substantieel.

Laat je verrassen door de eenvoud van de tips die toch een grote impact op de kwaliteit van jouw LinkedIn-profiel hebben.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

10:30 – 11:00: Ester Leibbrand van Noloc

WEBINAR: Naar een win-win bij elke sollicitatie!

Deze webinar van Ester Leibbrand gaat over het sollicitatiegesprek. Een sollicitatie wordt meestal gezien als een eenzijdige beoordeling van jou door jouw potentiële werkgever. Dat kan een vervelende energie opleveren die je wellicht zenuwachtig maakt. Daardoor presteer je minder goed dan je zou kunnen tijdens je sollicitatiegesprek.

Wat zou er gebeuren als jouw sollicitatiegesprek geen interview maar een dialoog is? Jouw potentiële werkgever maakt niet alleen kennis met jou, jij maakt ook kennis met dat nieuwe bedrijf dat graag jouw volgende werkgever wil zijn. Wat zou er gebeuren als jij positieve vragen stelt, benieuwd bent naar je mogelijkheden en de ontwikkelingen in je vakgebied?

Het antwoord is simpel: je maakt het speelveld daarmee gelijkwaardig, je houdt de regie op het gesprek in eigen hand en als bonus krijg je een krachtige uitstraling vol zelfvertrouwen. Als dat niet aantrekkelijk is, weten wij het ook niet meer!

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

11:10 – 11:40: Pieter Koevoets van het UWV

WEBINAR: Een andere baan of nieuw beroep? Zie je kansen!

Deze webinar wordt gegeven door Pieter Koevoets, sollicitatiecoach en sollicitatietrainer bij Het UWV Werkbedrijf in Utrecht. Pieter adviseert jou te solliciteren als vakvrouw of vakman met lef. Maak daarbij gebruik van alle tools en hulpmiddelen die het UWV jou als werkzoekende kan bieden. In deze sessie staat Pieter stil bij de effecten op de arbeidsmarkt die door het coronavirus zijn veroorzaakt. Natuurlijk heeft het virus ervoor gezorgd dat er nu veel niet mogelijk is, maar Pieter vertelt ook over de mogelijkheden die ‘het nieuwe normaal’ biedt.

Daarnaast geeft hij een overzicht van de vele hulpmiddelen en partijen die jou als werkzoekende kunnen helpen bij de volgende stap op de steeds wisselende arbeidsmarkt. Welke partijen bundelen hun krachten met het UWV om mogelijkheden te scheppen bij werkgevers en andere relevante partijen als opleiders en brancheorganisaties?

Pieter inspireert en informeert je kortom in 30 minuten over hoe je met hulp van het UWV Werkbedrijf je kansen op deze veeleisende arbeidsmarkt kunt vergroten.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

11:50 – 12:20: Noëlle Beerepoot van Discriminatie.nl

WEBINAR: Eh sorry, nog één vraagje…

Namens Discriminatie.nl komt Noëlle Beerepoot vertellen over hoe mensen die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt daarmee om kunnen gaan.

Want mag een werkgever wel vragen stellen over je kinderwens, je Chinese roots, je gezondheid, je partnerkeus, je hoofddoek of je zieke moeder? En hoe pareer je tijdens een sollicitatiegesprek vragen die niet relevant zijn? In deze workshop vertelt Noëlle je alles over discriminatie tijdens solliciteren en wat een anti-discriminatiebureau voor jou kan betekenen bij het zoeken naar een baan.

Noëlle gaat daarbij uitgebreid in op vragen over wat je kan doen als je bent afgewezen in verband met je leeftijd, je achternaam of je geslacht. Heeft het zin om dan actie te ondernemen? En wat zegt de wet daarover?

Noëlle is in 2000 afgestudeerd als politicoloog aan de UvA en is werkzaam geweest in de journalistiek en het Europees Parlement. In 2007 heeft ze haar eerstegraads bevoegdheid gehaald als docent en geeft ze les.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

Pauze

13:00 – 13:30: Drs. Gaby Walraven van Tilburg University

WEBINAR: Voorbereiding op arbeidsmarkt voor studenten

In deze webinar vertelt drs. Gaby Walvaren van de Tilburg University welke stappen jij op de arbeidsmarkt kan zetten als student of young professional. Hoe vind jij straks die leuke (bij)baan of stage? In de webinar bespreekt drs. Walvaren de volgende zaken:

 • Wat heb jij te bieden aan werkgevers?
 • Hoe bouw je een goed cv op tijdens je studie?
 • Hoe onderscheid jij je van anderen?

Aan de hand van een 4-stappenmodel krijg je veel praktische tips om mee aan de slag te gaan. Zo vergroot jij je kans op slagen!

Gaby Walraven werkt als Career Services Officer bij Tilburg University en als zelfstandig loopbaancoach. Zij begeleidt veel studenten en young professionals naar de arbeidsmarkt.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

13:40 – 14.10: Jesse Geul van Nationale Vacaturebank

WEBINAR: De cv-roast boordevol do’s en don’ts

In deze webinar vertelt Jesse Geul je namens de Nationale Vacaturebank hoe je een perfect cv opstelt en hoe je een dijk van een motivatiebrief schrijft. Je cv en motivatie zijn je ticket naar een eerste gesprek. Maar hoe maak je indruk? Je leert hoe een werkgever jouw sollicitatie beoordeelt. Want hoe kijkt een werkgever eigenlijk naar jouw cv? En wordt je motivatie überhaupt wel gelezen?

Deze webinar is geschikt voor ambitieuze sollicitanten die bewust bezig zijn met hun carrière. In 30 minuten leer je waarom je wel of niet op de juiste stapel belandt.

Deze webinar wordt gegeven door Jesse Geul in samenwerking met Nationale Vacaturebank. Jesse is al geruime tijd werkzaam als recruiter en adviseur op het gebied van werving en selectie. Daarnaast is hij oprichter van 21jobs.nl, een platform met online sollicitatiecursussen. Ook schrijft hij sinds kort blogs voor Nationale Vacaturebank.

Nationale Vacaturebank heeft een breed aanbod aan vacatures in verschillende beroepsgroepen door heel Nederland. Naast vacatures vind je op het platform sollicitatie- en carrièretips voor een succesvolle stap naar een (nieuwe) baan. Nationale Vacaturebank is al 10 jaar op rij de meest populaire carrièresite van Nederland.

Helaas is deze webinar afgelopen, deze kun je ook niet terugkijken.

14:20 – 14:50: Cees Bakker van SollicitatieLAB

WEBINAR: Het cv anno 2021

Cees Bakker van SollicitatieLAB organiseert al 8 jaar iedere maand de Cv van de maand-verkiezing voor werkzoekenden. In het webinar ‘Het cv anno 2021’ gaat Cees in op de recente ontwikkelingen rond het cv. Hoe maak je jouw cv 2021-proof? Hij bespreekt in het webinar de 5 genomineerde cv’s van de maand oktober. Daarin geeft hij natuurlijk veel praktische tips voor jouw cv.

Je kan nog meedoen aan de Cv van de maand-verkiezing van oktober door je cv te sturen naar info@SollicitatieLAB.nl. Misschien bespreekt Cees dan wel jouw cv op 10 november tijdens de Nationale Sollicitatiedag. Heb je nog vragen over het cv? Mail ze dan gerust naar Cees, hij neemt ze dan mee in het webinar.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

15:00 – 15:30: Janny Heestermans van LinkedIn

WEBINAR: Hoe optimaliseer je jouw LinkedIn-profiel?

Wist je dat 60% van de mensen op LinkedIn ooit iemand heeft voorgedragen bij zijn of haar werkgever? En wist je dat 9 van de 10 werkgevers LinkedIn gebruikt het in het sollicitatie proces?

Wil jij weten hoe je jouw LinkedIn profiel optimaliseert of opbouwt en hoe je jouw netwerk kunt inzetten om kansen voor jezelf te vergroten? Tijdens de webinar “Hoe optimaliseer je jouw LinkedIn-profiel” vertelt LinkedIn-medewerker Janny Heestermans je hoe je in 5 stappen jouw profiel en netwerk zo goed mogelijk kunt inzetten.

Grijp je kans om rechtstreeks van een LinkedIn-medewerker tips en adviezen te krijgen die jou verder helpen.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

15:40 – 16:10: Erik Lambooy van Werken voor Elkaar

WEBINAR: Vijftigplus en solliciteren

Ben jij je werk kwijtgeraakt als vijftigplusser? Dan merk je misschien dat het lastig is om weer aan de slag te komen. Werd je in je vroegere werk gewaardeerd om je ervaring, nu denkt die jonge recruiter bij jouw geboortedatum aan een ouderwets iemand die haar vader of moeder had kunnen zijn. Vooroordelen, niemand heeft ze, maar je hebt er wel mee te maken.

Of misschien ontdek je dat er weinig vacatures zijn in jouw oude beroep of functie. Dan kun je blijven solliciteren tot je een ons weegt. Maar je kunt ook onderzoeken hoe je jouw vaardigheden en kennis in een andere richting kunt inzetten, waar meer vraag naar is. En of het dan nodig is dat je wat bijleert.

Vooroordelen voorbijkomen en werk vinden in een andere richting, dat klinkt als een enorme klus. Toch is daar een simpel recept voor. Hoe dat recept in elkaar steekt, vertelt Erik Lambooy je in dit webinar.

Erik Lambooy is mede-oprichter van Werken voor Elkaar, een vrijwilligersbeweging van en voor werkzoekende vijftigplussers. Hij is ook initiatiefnemer van de Werkestafette, een intensief programma van zeven weken om samen de weg naar nieuw werk te vinden.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

16:20 – 16:50 Antoinette Overzet

WEBINAR: Werkgeluk

Wil jij weten hoe je jouw unieke talenten vindt en jezelf daarmee profileren op de arbeidsmarkt? Dan is de webinar ‘Werkgeluk’ iets voor jou! Hij wordt gegeven door Antoinette Overzet.

De webinar Werkgeluk is ideaal voor iedereen die het even aan energie ontbreekt. Het maakt daarbij niet uit of je in je huidige baan iets mist of dat je door lange werkloosheid murw geslagen bent. Tijdens deze webinar sleept Antoinette jou weer uit het dal! De informatie die je tijdens de webinar krijgt zet je aan het denken en geeft je nieuwe inzichten in jouw vervolgstappen op de arbeidsmarkt.

Antoinette is begeleider bij en eigenaar van loopbaancoachingsbureau Oanset. Die naam – het is Fries voor aanzet – heeft ze gekozen omdat ze haar werk vanuit het Friese IJsbrechtum doet en haar cliënten op de arbeidsmarkt letterlijk aan zet zijn. Bij Oanset coacht Antoinette haar cliënten dagelijks naar nieuw werk. Haar aanpak omschrijft ze zelf als zakelijk maar met een menselijke touch.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

17:00 – 17:30: Hellen van Buuren van Dress for Success

WEBINAR: Trek succes aan!

Je sollicitatiegesprek begint in de kledingkast. Een eerste indruk wordt gevormd in een fractie van een seconde. Het totaalpakket van outfit, uitstraling en verzorging is hiervoor bepalend.

Hellen van Buuren is imageconsultant bij Four Seasons in Kleur en Stijl . Daarnaast is zij kledingadviseur bij Dress for Success. Hellen vertelt je in de webinar ‘Trek succes aan’ meer over hoe je een goede eerste indruk kunt maken.

Dress for Success voorziet mensen met een minimuminkomen van representatieve kleding en praktische adviezen om succesvol te solliciteren. Kom meer te weten over het bereiken van de juiste (out)fit tussen bedrijfscultuur en jouw kledingstijl en ontdek de do’s en don’ts op het gebied van kleding en verzorging.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

17:40 – 18:10: Sara Meijknecht en Zeynep Kus van de FNV

WEBINAR: Tips over je rechten en plichten bij een sollicitatie

 

Deze webinar wordt gegeven door Sara Meijknecht en Zeynep Kus, zij zijn allebei trainer en adviseur bij vakbond FNV. Ze vertellen je tijdens de Nationale Sollicitatiedag wat je moet doen wanneer je een leuke vacature ziet. Want: hoe pak je zo’n sollicitatieproces nou eigenlijk handig aan?

Sara en Zeynep nemen je stap voor stap mee in dat proces. Waar begin je mee? En wat zijn je rechten en plichten als sollicitant?

In dit webinar krijg je het antwoord op al deze vragen. Zo ga je voortaan vol zelfvertrouwen de sollicitatie van je droombaan tegemoet.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

18:20 – 18:50 Dorien Waasdorp     

WEBINAR: Zo vind je een baan!

Als iemand weet wat een goede sollicitatie is, is het Dorien Waasdorp. Als HR-manager en adviseur neemt ze personeel aan voor grote multinationals, daarnaast helpt ze als loopbaancoach werkzoekenden met het vinden van een nieuwe uitdaging. Haar webinar ‘Zo vind je een baan!’ zit vol tips voor de moderne sollicitant.

Voor de webinar heeft Dorien wetenschappelijk onderzochte arbeidsmarktdata van de Intelligence Group vertaald naar praktijkgerichte sollicitatietips. Na het volgen van deze webinar schrijf je een perfect cv en een onweerstaanbare motivatiebrief. Je weet na afloop ook hoe je moet netwerken en waar je goede vacatures vindt.

LET OP: Deze webinar wordt voorafgaand opgenomen en is dus niet live.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

19:00 – 19:30: Gerard van Vliet   

WEBINAR: Je netwerk is een garantie voor werk!

De makkelijkste manier om een nieuwe baan te vinden is door gebruik te maken van je netwerk. Als jij laat weten dat je in bent voor een nieuwe uitdaging bij de kring van mensen die je een warm hart toedragen, gaan er deuren voor je open die normaalgesproken gesloten zouden blijven.

Toch is netwerken makkelijker gezegd dan gedaan. De vraag waar het bij netwerken om draait is namelijk niet wie jij kent, maar wie jou kent. Als niemand aan jou denkt wanneer het erop aankomt, is je kans op een nieuwe baan nihil.

Hoe laat jij je netwerk voor je werken? Heb je überhaupt wel een netwerk? En hoe kom je aan zo’n netwerk? Hoe maak je je bestaande netwerk groter? Wat maakt dat de één wel scoort in zijn of haar netwerk en ik niet?

Uiterst relevante vragen voor iemand die een baan zoekt. Dat vraagt om professioneel netwerken! En daar gaan we je in deze webinar mee helpen.

Gerard van Vliet is de schrijver van De Netwerk Bijbel, het standaardwerk voor de goede netwerker. Niet alleen de achtergrond van netwerken wordt erin beschreven, je leert vooral het stap voor stap succesvol worden als netwerker met behulp van het Personal Network Plan. Ook daar wordt in dit webinar aandacht aan besteed.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.

19:40 – 20:10: Marleen Er van Young Capital NEXT

WEBINAR: Make a Killer Online Impression

Je kent het wel. Je hebt een toffe vacature gezien en je weet het zeker: deze baan is jou op het lijf geschreven. Maar hoe zorg je er nu voor dat je een verpletterende indruk maakt tijdens het online sollicitatiegesprek? Het online solliciteren zorgt weer voor een nieuwe dimensie in alles wat we al wisten over solliciteren. Tijdens deze webinar gaat Marleen Er van Young Capital NEXT aan de slag met jouw Killer First Impression tijdens het online solliciteren.

Young Capital NEXT is een detacheringsbureau in de IT, finance en techniek. Marleen Er helpt namens NEXT talent met het vinden van hun kansen op de banenmarkt.

Helaas is deze webinar afgelopen, je kunt ‘m terugkijken via deze pagina.