• Comments Off on

Nationaliteit op het cv vermelden

Is het verstandig om je nationaliteit te vermelden in je cv en wat is eigenlijk de juiste manier om je nationaliteit te vermelden: Nederlands of Nederlandse?

De nationaliteit is een standaard onderdeel van de meeste Nederlandse voorbeeld-cv’s. Gek eigenlijk want in de meeste gevallen is de nationaliteit van een sollicitant helemaal niet zo interessant. Toch zijn er wel een aantal gevallen waarbij het benoemen van nationaliteit een voordeel kan bieden.

Ik ben Nederlands en heb een Nederlandse naam

Ben je Nederlands (of Belgisch) en heb je een typisch Nederlandse naam? Dan is het vermelden van je nationaliteit nergens voor nodig. Wanneer een recruiter het cv voor zich heeft van Dhr. Willem Jansen, dan is het duidelijk voor de recruiter dat hij te maken heeft met een Nederlander.

Ben je dus Nederlands en heb je een Nederlandse naam? Schrap nationaliteit uit je cv.

Ik ben Nederlands en heb een buitenlandse naam

Ben je Nederlands maar heb je een buitenlandse of buitenlands-klinkende naam, dan is het zeker het overwegen waard om je Nederlandse nationaliteit te vermelden wanneer je denkt hier baat bij te hebben. Je zou de vermelding van je nationaliteit kunnen gebruiken ter preventie van eventuele discriminatie.

Niet-Nederlandse nationaliteit vermelden op het cv?

Als je geen Nederlander bent maar wel solliciteert bij een Nederlandse onderneming, dan kan het verstandig zijn om het kopje nationaliteit weg te laten. Officieel mag er niet geselecteerd worden op basis van nationaliteit maar dit biedt je als sollicitant natuurlijk geen garantie.

‘Nederlands’ of ‘Nederlandse’?

In Nederland is zowel Nederlands als Nederlandse mogelijk; in officiële documenten (rijbewijs, paspoort) wordt Nederlandse gebruikt. Het is dus verstandig om aan deze conventie vast te houden.

Voorbeeld:

Nationaliteit: Nederlandse.

Nationaliteit als voordeel voor sommige vacatures

Discriminatie kan zowel positief als negatief uitvallen. Er zijn gevallen waarin een zekere vorm van discriminatie in je voordeel kan werken. Wanneer er in een vacature bijvoorbeeld wordt gevraagd om iemand met een zeer goede Franse taalvaardigheid, dan kan het in je voordeel werken om je Franse nationaliteit te vermelden, zeker ook omdat de persoonlijke informatie gewoonlijk bovenin het cv wordt geplaatst en dit al in de eerste seconden zal worden opgemerkt.

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook laat ik diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s zien. Bekijk het boek!

Comments are closed.