30 juni 2020

Nationaliteit op het cv vermelden

nationaliteit

De nationaliteit is een standaard onderdeel van de meeste Nederlandse voorbeeld-cv’s. Gek eigenlijk, want in de meeste gevallen is het helemaal niet interessant. Toch is er wel een aantal gevallen waarbij het benoemen van nationaliteit een voordeel kan bieden. Is het verstandig om je nationaliteit te vermelden in je cv en het doe je dat eigenlijk?

Ben je Nederlands (of Belgisch) en heb je een Nederlandstalige naam? Dan is het vermelden van je nationaliteit nergens voor nodig. Wanneer een recruiter het cv voor zich heeft van Dhr. Willem Jansen, dan zal deze aannemen dat je Nederlands bent.

Dus ben je Nederlands en heb je een Nederlands klinkende naam? Dan hoef je daarover niets te vermelden op je cv.

Ik ben Nederlands en heb een buitenlandse naam

Ben je Nederlands maar heb je een niet Nederlands klinkende naam, dan kun je overwegen om te vermelden dat je Nederlands bent wanneer je denkt hier baat bij te hebben. Wellicht voorkom je daarmee eventuele discriminatie.

Niet-Nederlandse nationaliteit vermelden op het cv?

Als je geen Nederlander bent maar wel solliciteert bij een Nederlandse onderneming, kan het verstandig zijn om het kopje nationaliteit weg te laten. Officieel mag er niet geselecteerd worden op basis van nationaliteit maar dit biedt jou als sollicitant natuurlijk geen garantie.

Nederlandsof Nederlandse?

In Nederland is zowel Nederlands als Nederlandse mogelijk; in officiële documenten (rijbewijs, paspoort) wordt Nederlandse gebruikt. Het is dus verstandig om aan deze conventie vast te houden.

Voorbeeld:

Nationaliteit: Nederlandse.

Voordeel voor sommige vacatures

Discriminatie kan zowel positief als negatief uitvallen. Soms kan discriminatie in je voordeel werken. Wanneer in een vacature bijvoorbeeld wordt gevraagd om iemand met een zeer goede Franse taalvaardigheid, dan kan het in je voordeel werken om je Franse nationaliteit te vermelden. Omdat de persoonlijke informatie doorgaans aan  het begin staat zal dit direct worden opgemerkt.