fbpx
30 november 2020

Nederlanders missen kans op baan door (te) zakelijk cv

cv generator

Van de werkzoekenden in Nederland denkt 78% dat je tussen andere sollicitanten kunt opvallen door je cv persoonlijk te maken. Toch omschrijft de meerderheid het eigen cv vooral als zakelijk. Dit en meer blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed onder ruim 1.000 werkzoekenden en 567 werkgevers.

Indeed wil mensen aansporen om, met hulp van hun dierbaren, het cv persoonlijker te maken. Voor 67% van de werkgevers is een persoonlijk cv namelijk reden om iemand sneller uit te nodigen voor een gesprek. Bijna twee derde van de werkgevers geeft zelfs aan een sollicitant uit te nodigen als de werkervaring achterblijft, maar de persoonlijkheid wel matcht.

“We zien dat veel mensen onzeker worden van concurrentie op de banenmarkt,” zegt Kelly Oude Veldhuis, Corporate Communications Manager bij Indeed. “Sterker nog, 57% ervaart stress als er veel mensen op zoek zijn naar een baan. Ze zijn bang dat andere kandidaten een betere opleiding hebben genoten, of veel meer werkervaring hebben. We willen benadrukken dat het niet alleen maar gaat om die hard skills, wie je bent is net zo belangrijk als wat je kunt.’

Opvallen

59% van de werkgevers vindt dat er op dit moment te weinig persoonlijkheid in het cv zit terwijl het voor 83% van hen wél waarde zou toevoegen. De meeste werkzoekenden in Nederland (78%) zijn ook van mening dat je je met je persoonlijkheid kunt onderscheiden van andere werkzoekenden, maar mensen vinden het moeilijk om er woorden aan te geven (52%).

Top 3 redenen waarom mensen hun cv niet persoonlijk maken

  1. moeilijk om de juiste woorden te vinden
  2. bang dat het overkomt als opscheppen
  3. denkt dat werkgever er niet op zit te wachten

Inbreng vrienden en familie 

Indeed spoort werkzoekenden aan om eens in gesprek te gaan met hun vrienden en familie om te horen welke beschrijving zij geven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meerderheid van de mensen het veel gemakkelijker vindt om persoonlijke kenmerken van een goede vriend(in) te benoemen, dan die van zichzelf. Om dit gegeven kracht bij te zetten schreef Indeed een blog met daarin tips & tricks om het cv persoonlijk te maken en ontwikkelde de jobboard een video waarin drie kandidaten compleet worden verrast met een persoonlijke beschrijving door hun dierbaren.

feedback