• 4

Neem jezelf aan, functie: werkzoekende!

Als je op zoek bent naar een baan herken je deze uitspraken vast wel: ‘Solliciteren; ik heb er een dagtaak aan, een baan vinden is een fulltime job.’ Dat klopt! En pak het dan ook echt op die manier aan en geef jezelf die baan, functie: werkzoekende.

Hoe laat start jouw werkdag?

Dat betekent onder andere dat je duidelijke afspraken maakt met jezelf. Bij een werkgever zijn die afspraken bijvoorbeeld vastgelegd in  een arbeidsovereenkomst en functieprofiel. Ook voor jezelf kun je een contract maken. Je bepaalt hierin onder andere: Hoe laat start jouw werkdag? Stel je staat om 7.00 uur op, een uur voor je eigen ochtend ritueel: bijvoorbeeld yoga en of meditatie, aankleden, ontbijten, kinderen naar school. En heb je geen kinderen of hond waarvoor je op tijd moet opstaan, dan zet je toch de wekker.

Veel studies naar effectief time-management geven aan dat je het beste ’s ochtends zelfstandig zaken kunt uitwerken en de middag reserveert voor afspraken, overleggen enzovoort buiten de deur. Dus de ochtend is voor denk -en doewerk individueel en de middag is voor acties als praten en afstemmen met anderen. Weet je van jezelf dat een andere dagindeling beter bij je past, kies daar dan voor. Zorg in ieder geval voor een dagritme.

Jouw dagplan: drie concrete acties

Voordat je de computer opstart om 9.30 uur, maak je jouw eigen ‘dagplan’. In dit dagplan beschrijf je drie acties, niet meer, niet minder! En wat er ook gebeurt deze drie acties rond je diezelfde dag af! Natuurlijk kun je op een dag meer acties uitvoeren, als de acties van het dagplan in ieder geval maar afgerond zijn. Vink je acties af en merk het effect!

Cliënten in mijn praktijk, laat ik altijd kennismaken en werken met het dagplan. Allereerst krijg ik dan de opmerking: ‘Maar drie acties, wat weinig?’ Na een tijdje werken met het dagplan verandert de allereerste opmerking meestal in: ‘Drie acties, dat is best veel.’ Vaak plannen we te grote acties. Dat is op zich helemaal prima, want hierdoor leer je hoeveel tijd iets kost en wordt je timemanagement beter en effectiever.

Dagplan voorbeeld en functioneringsgesprekken

Een voorbeeld van een dagplan, met 3 behapbare en concrete acties:

  1. Twee personen in mijn netwerk selecteren voor een aanbevelingsverzoek LinkedIn
  2. Twee aanbevelingsverzoeken versturen voor LinkedIn
  3. Vijf vragen bedenken en opschrijven, die ik ga stellen bij een sollicitatiegesprek

Goed, je hebt jezelf dus aangenomen als werkzoekende. Ga je ook functioneringsgesprekken voeren met jezelf? En stel je jezelf de vraag: ‘Wat gaat goed als werkzoekende, wat kan beter? En hoe ga ik dat aanpakken? Wat voor support heb ik nodig?’ Hierop zal ik in een later blog terug komen en meer inhoudelijk op ingaan.

Genoeg van het werken tussen vier muren?

Vind je het prettiger werken als je ‘collega’s’ om je heen hebt? Als zelfstandig ondernemer ben ik ook mijn eigen werkgever. Wat voor mij werkt is het werken in een omgeving met meer reuring, bijvoorbeeld een café of bibliotheek, inclusief WIFI. Met andere werkzoekenden of zzp’ers kun je bijvoorbeeld afspreken om op vaste tijdstippen in de week ‘samen te werken’ op een afgesproken locatie. Laptop mee en je hoeft niet meer de hele dag thuis tussen je vier muren alleen te zitten werken.

Na je werkdag kun je thuis gaan uitblazen zoals alle andere werknemers. Het enige nadeel is dat je rekening per maand nogal aantikt als je niet oppast! Daarom kun je ook afspreken om bij elkaar thuis te gaan werken.

Zet direct je eerste stap voor je dagplan!

Ben jij momenteel op zoek naar een baan en denk je ook baat te hebben bij een dagplan?  Zet de eerste stap en start met je eerste concrete actie: zoek drie collega’s om op een afgesproken locatie samen aan de slag te gaan.

Misschien treffen we elkaar nog eens?