• 0

Net afgestudeerd? Lees hier jouw baankansen en tips

In een Elsevier van juni 2015 las ik over het Beste Banen onderzoek. Elk jaar doet SEO Economisch Onderzoek in opdracht van weekblad Elsevier onderzoek naar de arbeidsmarkt voor afgestudeerden van de 110 meest gekozen opleidingen in het hoger onderwijs. En ze zijn licht positief! HBO- en WO-studenten vinden sneller een baan dan een jaar geleden. Academici doen er gemiddeld vijf maanden over en HBO’ers vier. Academici moeten hiervoor gemiddeld 18 sollicitaties versturen en HBO’ers gemiddeld 22. Ook hebben ze cijfers met betrekking tot salaris, de kans op een vast contract en de werkloosheid na 1,5 jaar. Het artikel kun je lezen op Elsevier. Er staat ook een link naar het onderzoek zodat je voor jouw studie alle cijfers en feiten op kunt zoeken. Zeker de moeite waard!

Ook voor studenten geldt: staar je niet blind op vacatures maar ga je eigen kansen creëren. Als je wacht tot er een geschikte vacature in de krant of op internet komt, dan heb je heel veel ‘concurrenten’ die op dezelfde vacature solliciteren. De kans dat je dan als starter zonder werkervaring in aanmerking komt, is klein. Je kunt beter je netwerk inzetten, open sollicitatie versturen, jezelf aanbieden als tijdelijke vrijwilliger/stagiair/trainee om werkervaring op te doen, of als zzp’er diverse tijdelijke projecten aanpakken. Alles om er voor te zorgen dat je werkervaring op gaat doen en er achter gaat komen waar je talenten liggen. Na je afstuderen ga je pas echt leren wat het vak inhoudt waar je voor hebt geleerd. Net zoals met auto rijden. Toen ik mijn rijbewijs had gehaald zei mijn vader “En nu ga je pas leren rijden, want er is niemand die namens jou kan remmen of over je schouder mee kijkt.” Jeetje, wat vond ik mijn eerste rit alleen spannend! Tijdens jouw studie had je klasgenoten, docenten en wellicht een mentor met wie je kon sparren over lastige vraagstukken en theorie. Nu sta je er alleen voor, want jij hebt het felbegeerde papiertje behaald en op papier heb jij dus voldoende kennis van jouw vakgebied. Maar weet je echt nog wat je in het eerste jaar hebt geleerd? En is die lesstof nog wel up-to-date? ICT-ontwikkelingen gaan zo snel dat sommige dingen die je hebt geleerd nu wellicht al weer achterhaald zijn.

Stel jezelf open om zo veel mogelijk kennis tot je te nemen en ervaring op te doen. Op papier ben je wellicht ‘manager’, maar je kunt pas managen als je levenservaring op hebt gedaan. Ga op onderzoek uit wie je eigenlijk bent, wat je wil en wat je kunt. En bied jouw talenten aan, aan de werkgevers in jouw regio. Ook zonder vacatures kan je op deze manier er tussen komen op de arbeidsmarkt en staat niets een mooie carrière jou in de weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *