• Comments Off on

Hoe maak je een nette cv-lay-out?

Een nette lay-out is de eerste stap naar een sollicitatiegesprek. Want wie geen overzichtelijk cv heeft, loopt het risico over het hoofd te worden gezien tijdens de selectieprocedure.

Een overzichtelijk cv is essentieel wanneer je een professionele indruk wilt maken. Sterker nog, wie geen overzichtelijke cv-lay-out heeft, loopt het risico om compleet te worden overgeslagen. Het is niet de inhoud die een eerste indruk geeft, maar het uiterlijk.

Een recruiter heeft vaak niet de tijd (en zin) om te zoeken naar de informatie die hij/zij nodig heeft. De informatie moet direct duidelijk worden gepresenteerd. En met goede reden; er komen vaak zoveel cv’s binnen per vacature, dat kandidaten om de kleinste details al worden weggestreept. Geen overzichtelijk cv? Volgende!

Dit effect wordt extra versterkt op het moment dat er een krappe arbeidsmarkt is. Dat wil zeggen, hoe meer sollicitaties er binnen komen op een vacature, des te minder tijd krijg je om te overtuigen. Een goede lay-out is hierbij essentieel.

De tips in dit artikel:

Zet alleen relevante informatie op je cv

Je hebt slechts een beperkte tijdspanne om je toegevoegde waarde te presenteren. Het is dus zaak dat je optimaal gebruik maakt van deze korte tijd.

Het eerste advies is om zoveel mogelijk onnodige informatie te strippen uit het cv. ‘Door de bomen het bos niet meer zien’, komt dat gezegde je bekend voor? Zo werkt het ook met het cv.

Wanneer je de belangrijke/waardevolle informatie verpakt in veel tekst en uitleg, dan loop je het risico dat dit over het hoofd wordt gezien. Neem alleen zaken op in het cv die van waarde zijn voor de functie en het bedrijf waar je solliciteert.

Het advies is om je cv niet langer te maken dan twee kantjes, tenzij je bijvoorbeeld ontzettend veel publicaties op je naam hebt staan. Heb je meer nodig dan twee pagina’s, dan kan dit komen door vier oorzaken:

 1. Je communiceert niet bondig genoeg
 2. De uitlijning van het document is niet optimaal
 3. Je maakt geen gebruik van opsommingstekens
 4. Je maakt te weinig gebruik van stijlelementen

Het gebruik van de tabtoets

Sollicitanten die niet zo goed zijn met computers verraden zichzelf meestal al in de eerste seconden: er klopt helemaal niks van de uitlijning in het cv. Alle informatie staat schots en scheef gepresenteerd; een doorn in het oog van elke recruiter.

Hiervoor bestaat een simpele oplossing: de tabtoets.

De tabtoets kan je vinden op je keyboard op de volgende plek:

tab-toets

Deze toets is onmisbaar bij het maken van een netjes uitgelijnde lay-out. Met een druk op de knop creëer je een vaststaande ruimte tussen twee elementen in de tekst. Deze ruimte is gelijk op alle computers en apparaten. Je cv zal er dus altijd netjes uitzien.

Gebruik nooit de spatiebalk voor de lay-out.

Een situatie waarbij je de tabtoets zou kunnen gebruiken, is bij je personalia. Ook komt hij van pas wanneer je de functieomschrijving onder een functietitel wilt laten inspringen.

Probeer de marges in het document zo uit te lijnen, dat je denkbeeldige rechte lijnen kunt trekken tussen elementen. Tussen deze elementen laat je dus evenwijdige ‘lege’ witte stukken. Deze witte ruimtes worden over het algemeen als erg prettig ervaren; het oogt ruimtelijk.

Met de tabtoets maak je op eenvoudige wijze een strak cv-design.

Gebruik stijlelementen

Effectief gebruik van stijlelementen zorgt ervoor dat de lezer zich makkelijk kan oriënteren in het document. Het maakt het geheel overzichtelijk en prettig leesbaar. De belangrijkste stijlelementen zijn:

 • Makkelijk leesbaar lettertype (bijv. Times New Roman, Arial)
 • Lettergrootte
 • Kopteksten/titels
 • Voldoende witregels
 • Opsommingstekens
 • Vetgedrukte tekst
 • Schuingedrukte tekst en onderstreepte tekst
 • Visuele scheiding tussen secties

Effectief gebruik van stijlelementen kan een tekst maken of breken. Te weinig stijlelementen zorgt voor een moeilijk leesbare tekst, terwijl een teveel aan stijlelementen ervoor zorgt dat de lezer niet weet waar hij zijn aandacht op moet richten. Probeer een goede balans te vinden tussen de twee.

Gebruik van opsommingen

Al in het eerste punt werd duidelijk gemaakt dat teveel tekst niet wenselijk is. Het leidt de aandacht af van de belangrijke informatie. Het gebruik van opsommingen (lijstjes) is in dit geval een goede oplossing.

Voordelen van opsommingen:

 • In weinig woorden veel zeggen
 • Automatisch netjes uitgelijnd
 • Houden het geheel erg overzichtelijk
 • Dit lijstje is daarvan een goed voorbeeld!

Wanneer je opsommingen kunt gebruiken:

 • De sectie met competenties
 • Om verantwoordelijkheden op te sommen
 • Om prestaties op te sommen

Kies bij gebruik voor één soort opsommingsteken. Gebruik dus geen bulletpoints, streepjes en vinkjes door elkaar. Dit oogt erg rommelig. Kies één teken en wees hierin consistent.

Kies een goed leesbaar lettertype

Een duidelijk leesbaar lettertype is van belang wanneer je een professioneel ogend cv wilt kunnen presenteren. Kies niet voor een decoratief lettertype, maar een die makkelijk leest. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de lettergrootte.

Goed leesbare lettertypen:

 • Times New Roman
 • Arial
 • Calibri
 • Verdana
 • Cambria

Let er ook op dat je gebruik maakt van hetzelfde lettertype in zowel je cv als sollicitatiebrief. Een contrast tussen beiden komt slordig over.

Gebruik van kleur in het cv

Het gebruik van kleur in het cv en de sollicitatiebrief is vaak een punt van discussie. Er moet namelijk rekening worden gehouden met twee aspecten: het psychologische aspect en het praktische aspect.

Het psychologische aspect heeft betrekking op de interpretatie van kleur. Mensen associëren kleuren (vaak) onbewust met gevoelens. Dit geldt niet alleen voor het cv, ook de sollicitatiebrief en bijvoorbeeld je sollicitatiekleding hebben effect. Felle kleuren worden bijvoorbeeld geassocieerd met uitgesproken karakters en sterke individuele eigenschappen.

Strategisch gezien is het bij de sollicitatie vaak verstandiger om je conservatief op te stellen. De sollicitatieprocedure is er een van eliminatie. Er wordt gezocht naar sterke punten van kandidaten, maar ook zeker naar punten waarom je niet in de smaak valt. Erg uitgesproken karakters en sterke individuele eigenschappen zouden dus reden kunnen geven om een kandidaat af te wijzen.

Het praktische aspect van kleur in het cv heeft betrekking op de leesbaarheid. Donkere kleuren maken je sollicitatiebrief minder goed leesbaar. Ook maken donkere kleuren het inscannen van je brief onmogelijk wanneer ze jouw sollicitatiebrief willen archiveren . Felle kleuren daarentegen kunnen pijnlijk zijn voor de ogen.

Het klassieke format van zwarte letters contrasterend op een witte ondergrond is erg prettig voor de ogen. De meest veilige optie is dan ook om klassiek zwart-wit aan te houden.

Versturen van cv in .doc of .pdf?

Omdat de tekst in .doc-bestanden dynamisch (te veranderen) is, wisselt de lay-out tussen apparaten nogal eens. Om deze reden is het .pdf-formaat in het leven geroepen: het maakt van dynamische tekst een statisch (vast) document.

Er kan in een .pdf-bestand niets worden aangepast.

Om een vaste lay-out te houden is een .pdf-bestand de veiligste optie. Wanneer in een vacature niet uitdrukkelijk wordt gevraagd om een bepaald bestandsformaat, dan is het versturen in .pdf-formaat zeker het overwegen waard.

Zelf een top-cv opstellen?

In het curriculum vitae handboek leg ik precies uit hoe ik cv’s opstel voor mijn klanten en vind je diverse voorbeeld-cv’s. Bekijk het boek! 🙂

Comments are closed.