fbpx
28 juli 2020

Is een netwerk wel zo effectief in je zoektocht naar een nieuwe baan?

netwerk

Onder werkzoekenden, recruiters en HR-professionals lijkt iedereen het erover eens: verreweg de meeste werkzoekenden vinden een baan via hun eigen netwerk. Dat geldt voor maar liefst 7 op de 10 baanwisselaars, beweren sommigen zelfs. Van die aanname is echter niets waar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Sollicitatiedokter.nl.

Het onderzoek geeft een compleet nieuwe kijk op de vraag ‘hoe vind ik een baan?’. Het wijst namelijk uit dat niet je netwerk, maar een heel andere manier van solliciteren het meest effectief is.

Vacaturesites

Van de ruim 2000 mensen die meededen aan het onderzoek, vond afgelopen jaar de meerderheid een baan via een vacaturewebsite. Het verschil was echter niet groot. 18,3% van de baanwisselaars vond via een sollicitatiesite nieuw werk. Het eigen netwerk leverde 18,1% van de werkzoekenden een nieuwe baan op.

Ook uitzendbureaus (8%), sociale media (7,3%) en open sollicitaties (6,9%) zorgden afgelopen jaar voor succes op de arbeidsmarkt. Uitzendbureaus blijken daarmee bijna vijf keer effectiever in het vinden van een baan dan het UWV (1,8%). Dat is een opmerkelijk detail.

De resultaten van het onderzoek veranderen als je een bredere definitie van het woord netwerk gebruikt. Neem je indirecte netwerken als sociale media en uitzendbureaus ook mee in je berekening? Dan blijkt dat afgelopen jaar 36% van de werkzoekenden een nieuwe baan vond via hun netwerk.

Verandering

In 2016 en 2017 vond nog bijna 30% van de werkzoekenden via hun netwerk een baan, terwijl dat percentage in 2019 en 2020 dus onder de 20% is gezakt. Hoe kan dat?

De oorzaak ligt vooral bij de ruimte op de arbeidsmarkt. Voordat de coronacrisis begon, lagen de vacatures voor het oprapen. Wanneer de vacaturewebsites vol staan, is het relatief makkelijk om via die kanalen werk te scoren. Het opbouwen en onderhouden van een netwerk kost veel tijd en is het meest effectief als er weinig banen beschikbaar zijn.

Mensen die veel tijd hebben gestopt in het opbouwen van een netwerk, plukken daar na de coronacrisis waarschijnlijk wel weer de vruchten van. Het aantal nieuwe banen is nu immers flink aan het krimpen. De verwachting is daarom dat volgend jaar het persoonlijke netwerk weer de efficiëntste route naar een nieuwe baan is.

Het netwerk zal echter niet 70% van de werkzoekenden een nieuwe baan opleveren, zoals veel mensen nog altijd denken. In de laatste twintig jaar is er geen onderzoek geweest dat daarop wijst. Het fabeltje kan wat ons betreft voorgoed de ijskast in.

Jobdigger

Dat je netwerk niet zo belangrijk is als door veel mensen wordt aangenomen, betekent niet dat het nutteloos is om erin te investeren. Je netwerk kan immers toch erg belangrijk zijn. We adviseren je dan ook je netwerk zorgvuldig bij te houden. Tegelijkertijd moet je ook jouw zoekmethoden spreiden en niet volledig op je netwerk te leunen. Check dus dagelijks vacaturesites als Indeed en Monsterboard.

Wil je een vacaturesite proberen die door de nieuwste technologie in staat is om acht keer zoveel vacatures te vinden als traditionele vacaturebanken? Probeer dan Jobdigger. Deze site vindt niet alleen vacatures die passen bij jouw zoekwoorden, maar suggereert op basis van jouw werkervaring ook andere banen. Je krijgt dus leuke vacatures te zien waar jij nog nooit aan had gedacht, terwijl je er wel de skills voor hebt.

Zo vind je een baan

Wil je meer weten over de beste methoden om een baan te vinden? Dan raden we je aan het e-book ‘Zo vind je een baan’ te lezen. Je kan ook deelnemen aan de bijbehorende e-learning. Beide producten maken gebruik van recente data over de arbeidsmarkt. Ze geven jou inzicht in waar voor jou de meeste kansen op een nieuwe baan liggen. Je krijgt daarnaast tips over hoe je die kansen moet aangrijpen.