• 0

Netwerken. Deel 2: invulling van een gesprek

Je bent over de drempel heengestapt en je gaat het gewoon doen! Netwerken… Je weet met wie je wilt praten en je hebt een afspraak geregeld. Maar hoe bereid je je zo goed mogelijk voor? Deel 2 van de introductie in de Kunst van het Netwerken.

Delen om te vermenigvuldigen

Wees helder over het doel van het gesprek. Je bent je aan het oriënteren en wilt graag een beter beeld van de functie/ branche/ mogelijkheden. En je klopt speciaal bij deze persoon aan omdat die dé expert is. Je hoeft niet te slijmen, maar een compliment kan geen kwaad. Per slot van rekening heeft je gesprekspartner tijd voor je gemaakt. Netwerken is echter vooral het uitwisselen van kennis. Tweerichtingsverkeer dus. Ik hoorde het laatst mooi verwoord: om te vermenigvuldigen moet je delen. Deel dus jouw kennis: je komt niet alleen maar halen. Wellicht heb jij iemand in je netwerk zitten die interessant is voor je gesprekspartner, of heb jij veel ervaring met online klantenondersteuning, iets waar dit bedrijf net mee bezig is.

Voorbereiding

Bedenk vragen. Niet om ze noodzakelijkerwijs allemaal af te werken, maar als houvast zodat je ontspannen het gesprek kunt voeren. De dingen waar je naar vraagt staan natuurlijk niet op de website. Verdiep je dus in het bedrijf, maar ook in je gesprekspartner. Maak je vragen zo concreet mogelijk. ‘Wat is het eerste wat je doet als je binnenkomt? Wat vind je het leukste of juist vervelendste in je baan?’ Wees voorbereid op verschillende ‘soorten’ gesprekspartners. Sommigen hebben zich ook in jouw achtergrond verdiept en stellen veel vragen, anderen beperken zich tot het geven van antwoorden.

Elevator pitch

Net als bij een sollicitatiegesprek zou het zomaar kunnen dat je gesprekspartner opent met ‘vertel eens wat over jezelf’. Zorg dus dat je je elevator pitch paraat hebt en kort kunt vertellen wie je bent en wat jou drijft. Oefen de elevator pitch zodat deze er tijdens het gesprek soepel uitkomt. Zo’n openingsvraag is ook een mooie manier om een bruggetje naar de ander te maken: ‘omdat ik na deze opleiding graag als HR-adviseur aan de slag wil ben ik benieuwd naar uw werk’.

Ambitie

Tijdens een netwerkgesprek vraag je niet om werk. Maar je hoeft ook je ambitie niet onder stoelen of banken te steken. Het staat je vrij om te zeggen dat je een baan of stageplek zoekt in deze branche en dat je je daarom zo goed mogelijk wilt voorbereiden. De meeste gesprekspartners zullen zeggen ‘wij hebben nu geen banen’, maar als je een goed gesprek voert onthouden ze je voor als er wél vacatures zijn.

Doorverwijzingen

Hoe meer je netwerkt, hoe meer je zult ontdekken dat de beste manier om binnen te komen via een aanbeveling van een bekende is. En wat ben jij nu aan het doen? Juist… Nieuwe bekenden ontmoeten. Vraag hen dus of ze nog tips voor je hebben (literatuur, opleidingen) en of ze nog mensen weten met wie je eens zou moeten praten. Als iemand inderdaad met namen en telefoonnummers komt, vraag dan direct of je hun naam mag noemen. Of nog beter: je gesprekspartner biedt aan om zelf contact op te nemen.

Terugkoppeling

Na afloop van een gesprek bedank je uiteraard voor de tijd en informatie die je gekregen hebt. Probeer tijdens het gesprek al kansen te creëeren om nogmaals contact op te nemen. Bestond jouw ‘handelswaar’ uit een goed artikel of de naam van een bedrijf dat misschien een interessante partij voor jouw gesprekspartner is? Stuur een mailtje met het artikel of een link naar de webpagina van genoemd bedrijf. Vraagt iemand tijdens het gesprek naar je cv? Zeg dat je het morgen per mail stuurt. Zo verklein je de kans op kwijtraken, is je cv gemakkelijker te verspreiden én kom je nog even terug op de radar. Wanneer je namen of tips hebt gekregen, koppel dan altijd terug wat je daarmee gedaan hebt. Sowieso is het verstandig na verloop van tijd nog eens te laten weten waar je mee bezig bent en welke acties je ondernomen hebt.

Tot slot…

Klinkt dit tijdrovend en arbeidsintensief? Klopt! Netwerken is net werken. Maar onthoud ook dat het leuk is! Je komt op plekken die je anders niet zou zien, je ontmoet mensen en doet nieuwe inspiratie op. Houd jezelf dat voor op de (onvermijdelijke) momenten dat je geen zin meer hebt. Wie weet wat een nieuw jaar met nieuwe netwerkgesprekken je dan brengt…