• 1

Netwerken. Wie, wat, hoe? (deel 1)

Een paar jaar geleden deed ik een loopbaantraject. Tegen het einde van dat traject zei mijn coach: ‘volgens mij moet jij maar eens netwerkgesprekken gaan voeren’. Met stomheid geslagen staarde ik haar aan. Kende ze mij zo slecht na een aantal behoorlijk intensieve gesprekken? Het leek me toch duidelijk dat ik niet het type ben dat alle borrels afloopt en met een stapel visitekaartjes weer naar buiten wandelt. Ik ben gewoon geen netwerker. Maar toen wist ik nog niet wat netwerken inhoudt. Een introductie in twee delen. Vandaag: een netwerkgesprek opzetten.

Hoe moet het niet?

Het makkelijkste is om te beginnen met wat netwerken níet is. Allereerst is het idee dat ik had niet correct. Het gaat niet om kruiwagens (iemand kennen die je wel aan een baan kan helpen), of om het bezoeken van congressen. Een andere misvatting is dat netwerken gelijk staat aan vragen om werk. Integendeel. Ik hoorde tijdens een training eens iemand voordoen hoe zij met een bedrijf belde: ‘hallo, ik ben Margriet, heb veel ervaring op de financiële administratie, maar ze hebben me overtollig gemaakt. Mag ik eens komen praten, want ik zoek een nieuwe baan’. Twee cruciale fouten zorgden ervoor dat ze nooit verder dan de secretaresse kwam: ze vroeg om werk, en de boosheid over haar oude werkgever was duidelijk hoorbaar.

Doel

Belangrijk om je te realiseren is wat het doel van een netwerkgesprek is, namelijk het bepalen of een bedrijf, sector of type functie bij je past. Of welke vorm van werk je aanspreekt (zelfstandig, loondienst, een groot of een klein bedrijf). Het kan ook zijn dat je net in een nieuwe regio woont, en minder zicht heb op de (on)mogelijkheden. Het is dus een vorm van oriënteren. Maak dat doel ook duidelijk aan je gesprekspartner. Als je de indruk wekt dat je om werk vraagt, gaat de deur vaak direct dicht. Anderzijds, wanneer je gesprekspartner zegt ‘we hebben nu geen banen’, laat je dan niet weerhouden om toch te gaan praten. Het helpt in je oriëntatie, en wie weet is er over zes maanden wél een vacature waarvoor jij vast een mooi visitekaartje hebt afgegeven. Aarzel dus niet om te noemen dat je op zoek bent.

Voor wie?

Wanneer ga je netwerken? Als je werk zoekt. Maar ook als je bijvoorbeeld een opleiding wilt gaan volgen, kan het heel nuttig zijn om gesprekken te voeren met mensen die al in die sector werken. Soms levert het je zelfs een stageplaats op. Voor middelbare scholieren die een vervolgopleiding moeten kiezen is het zinvol eens te onderzoeken of de opleiding die je in gedachten hebt, ook een baan oplevert die bij je past. En zelfs als je helemaal gelukkig bent met je werk, kan het fijn zijn om eens van gedachten te wisselen met collega’s. Het houdt je scherp en levert vaak nieuwe inspiratie op.

Met wie?

Hoe bepaal je met wie je wilt praten? Verzin wat voor beroepen je interesseren en ga een middagje googelen. Je hebt vast wel eens mensen ontmoet van wie je dacht ‘wow, jouw baan lijkt me gaaf’. Zet die kennis om in een lijstje met functies en concrete personen. Maak gebruik van LinkedIn. Kijk welke potentiële gesprekspartners een connectie hebben met jouw eerstegraads netwerk en vraag hen of zij je willen introduceren. Een gespreksaanvraag die begint met ‘ik kreeg jouw naam van X door’ is vaker succesvol dan de zogenaamde ‘koude’ verzoeken.

Hoe?

Hoe regel je dat gesprek? Het standaard-advies is om te bellen. Mensen kunnen dan minder makkelijk je vraag negeren en zijn eerder geneigd ‘ja’ te zeggen. Het is ook afhankelijk van je eigen stijl en van wie je benadert. Ik benader mensen graag per mail: dat ligt dichter bij mijzelf, en dus ben ik overtuigender. In mijn ervaring werkt dat ook, al duurt het soms langer voordat je resultaat boekt. Welke aanpak je ook kiest, bereid het goed voor. Als je belt, schrijf dan op wat je wilt zeggen (en hoe je een eventuele voicemail inspreekt). Als je mailt, zorg dan voor een duidelijke, foutloze tekst, waarin je uitlegt wat je vraagt (doel) en waarom je juist deze persoon benadert. Bijvoorbeeld: ‘ik ben me aan het oriënteren op het vak van doktersassistente, en wil graag eens praten met iemand die ervaring heeft in dit vak. Zou u tijd vrij willen maken voor een gesprek met mij?’

Het lijkt misschien heel eng, maar realiseer je dat de meeste mensen graag praten over zichzelf en over hun werk, en dat veel mensen openstaan voor gesprekken. Bovendien is het voor hen ook een kans om hun netwerk uit te breiden!

Goed, je mag langskomen en de afspraak is gemaakt. Hoe nu verder? Dat lees je volgende keer…