fbpx
2 oktober 2020

Een nieuwe koers in je carrière

Een nieuwe baan vinden is lastig. Je reageert overal op, zoekt actief, maar wordt constant afgewezen. Er zijn weinig vacatures te vinden in jouw vakgebied. Je hebt je manier van solliciteren herzien, naar feedback geluisterd en dit meegenomen naar de volgende sollicitatie. Maar nee, nog steeds geen succes. Dan is het een optie om opnieuw na te denken over je carrière en het roer compleet om te gooien.

Zorg goed voor jezelf

Allereerst is het erg belangrijk goed voor jezelf te zorgen, een gebrek aan succes doet een mens geen goed. Vergeet nooit, falen is niet het tegenovergestelde van succes. Falen is een onderdeel van succes. Neem eventueel een periode vrij om na te denken. Waar liggen je krachten, wat wil je, wat kun je? Probeer een andere richting op te gaan dan je normaal deed. Want feit is, hetzelfde doen als altijd levert dezelfde resultaten op. Dat willen we niet. Probeer een andere mindset te krijgen door bijvoorbeeld eens naar compleet andere vacatures te kijken. Filter eens op woonplaats in plaats van op beroep. Het kan zijn dat je iets tegenkomt wat je aanspreekt. Wellicht iets wat zijdelings een connectie heeft met wat je graag wilt doen. Of iets wat compleet nieuw en prikkelend is.

Laat je inspireren door de mensen om je heen

Vraag eens feedback aan de mensen om je heen om erachter te komen wat zij jou zien doen in de toekomst. Waar denken zij dat jouw talenten liggen? Wellicht ontdek je een nieuwe kant van jezelf en daarbij levert het sowieso leuke gesprekken op.

Er bestaan ook beurzen waar bedrijven studenten werven. Maar er zijn hier niet alleen studenten te vinden. Iedereen die op zoek is naar een plan in zijn of haar carrière is welkom. Je spreekt verschillende mensen, maakt contacten. Je kunt zelfs een officiële beroepskeuzetest doen. Je kunt met coaches spreken over een nieuwe carrière. Profiteer van andermans kennis en contacten!

Langzaam zal er zich een beeld vormen van wat bij je past. Oriënteer je op een nieuwe carrière door te kijken wat je wil. Vervolgens kijk je naar wat je al in huis hebt. Wellicht is dit niet precies wat je nodig hebt. Vervolgens ga je dus kijken hoe je dit aan kan passen naar wat je wel nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe opleiding of een cursus. Om ervaring op te doen kun je bedrijven benaderen en vragen of je onbetaald iets voor hen kunt betekenen, zoals een stage of vrijwilligerswerk.

Het staat bijvoorbeeld prachtig op je cv als je gehandicapte kinderen hebt begeleid op een vakantie, als je in de zorg wilt werken. Of als je asielzoekers helpt de taal te leren in een taal café als je voor de klas wil staan. Toch? Daarna ga je je kansen pakken op de arbeidsmarkt en beginnen aan je nieuwe carrière. Met meer mentale kracht, meer ervaring en zeker met meer succes dan voorheen.

Go get them!