• 0

Een nieuwe koers in je carrière

Het kan gebeuren, met hulp van de sollicitatiedokter vrijwel uitgesloten, maar het kan gebeuren dat het niet lukt een baan te krijgen in het werkveld van je keuze.

Je hebt enorm je best gedaan, er is niet veel te vinden, en voor wat er is, word je afgewezen. Je hebt je manier van solliciteren herzien, goed gekeken wat er gevraagd wordt. Maar nee, nog steeds geen succes. Dan is het een optie om het roer volledig om te gooien.

Zorg goed voor jezelf

Allereerst is het dan erg belangrijk goed voor jezelf te zorgen, een gebrek aan succes doet een mens geen goed. Vergeet nooit, falen is niet het tegenovergestelde van succes. Falen is een onderdeel van succes. Neem als je wilt een periode vrij om na te denken. Waar liggen je krachten, wat wil je, wat kun je? Probeer anders te denken dan normaal. Want feit is, hetzelfde doen als altijd levert dezelfde resultaten op. Dat willen we niet. Om een andere mindset te krijgen kun je op vacatures zoeken, random. Bijvoorbeeld in je woonplaats.

Wist je trouwens dat er in de grote steden nog steeds fysieke arbeidsbureaus bestaan? Van tandartsassistente tot betonvlechter, alles kom je tegen. Het meeste is uiteraard niet relevant. Maar het kan zijn dat je iets tegenkomt wat je aanspreekt. Wellicht iets wat zijdelings connectie heeft met wat je graag wilt doet. Of iets wat nieuw en prikkelend is.

Laat je inspireren door de mensen om je heen

Vraag het de mensen om je heen, wat zie je mij doen in de toekomst? Waar liggen mijn talenten? Het kan zijn dat de anderen jou een gedeelte van jezelf laten zien dat in je blinde hoek viel. Hoe dan ook levert het leuke gesprekken op.

Er bestaan ook beurzen waar bedrijven studenten werven. Je leeftijd maakt niet uit, je bent op zoek naar een plan. Je spreekt mensen, maakt contacten. Een officiële beroepskeuzetest kan ook. Zelfs een gratis online beroepskeuze test kan je helpen. Je kunt met een coach uitzoeken wat er allemaal mogelijk is. Deze weet ook wat de kansrijke beroepen zijn en hij of zij heeft waarschijnlijk contacten. Daar kun je van profiteren.

Langzaam zal er zich een beeld kristalliseren van wat bij je past. Schoot je eerst met hagel, nu ga je met scherp schieten. Je oriënteert je op wat je wil. Je kijkt wat je al in huis hebt. Waarschijnlijk is dat niet precies, of helemaal niet wat je nodig hebt. En vervolgens ga je kijken hoe je jezelf passend maakt voor je nieuwe uitdaging. Dat kan een complete opleiding zijn, maar dat hoeft niet. Het niveau van je huidige opleiding telt ook mee, wat je leert is nooit voor niets geweest. Het is heel goed mogelijk dat een losse cursus volstaat. Om ervaring te krijgen kun je bedrijven benaderen en vragen of je onbetaald iets voor ze kunt betekenen. ( Binnen is binnen, je weet nooit.) Of een vrijwilligerscentrale benaderen.

Het staat bijvoorbeeld prachtig op je cv als je gehandicapte kinderen hebt begeleid op een vakantie, als je in de zorg wilt werken. Of als je asielzoekers helpt de taal te leren in een taal café als je voor de klas wil gaan als zij-instromer staan. Toch? Daarna ga je je kansen pakken op de arbeidsmarkt. Met meer geestelijke bagage en zeker met meer succes dan voorheen.

Go get them!