• 0

Omgaan met zenuwen voor het sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Gefeliciteerd, precies wat je wil. Je verstand vindt het geweldig, maar je gevoel slaat op tilt. Als je er al aan denkt krijg je het benauwd. Niet gek, bijna iedereen vindt dit een spannende situatie.

Is daar iets aan te doen?

Het gevoel blijft waarschijnlijk wel, maar zie het als een hondje aan een riem. Jij bent de baas. Zorg dat de hond niet heel veel groter is dan jijzelf en zorg dat zijn riem vastzit. Controle, dat willen we, weg hoeft het niet.

Bereid je voor op de zenuwen

Begin met voorbereiden. Niet om de baan te krijgen, maar om je zenuwen zo min mogelijk stof te geven om op te gaan spelen. Ze hebben je uitgenodigd, dus ze hebben interesse. Op papier willen ze je al. Je achtergrond klopt dus met wat ze van je vragen. Dat kun je loslaten. Focus je op het bedrijf en de functie die je er wil gaan doen. Lees alles wat je erover kunt vinden.

Bedenk wat je nog meer zou willen weten, maar niet kunt vinden. Onthoud dat. Als je een vraag stelt geven zij antwoord en kun jij je wat ontspannen. Bovendien staat het goed, je toont immers interesse. Zorg dat je er goed uitziet, bepaal je outfit van tevoren. Laat iemand even oordelen en je bevestigen dat je er prima uitziet. Hang het klaar, dat is een zorg minder.

De nacht voor het gesprek

De avond ervoor kun je misschien niet slapen. Dat komt omdat je hersenen in de actiestand blijven functioneren. Je gedachten maken dan cirkels, je begint steeds weer waar je eindigt. Bovendien lijkt alles belangrijker, groter en bedreigender in de nacht. Accepteer dat je denkt, maar probeer het los te laten. Het komt zoals het komt.

Doe een oefening als je wil.

Ga op je rug liggen en doe een bodyscan. Dat wil zeggen van je voeten tot je kruin elk onderdeel even aanspannen en loslaten. Daardoor ontspant je lichaam en denk je even aan de oefening in plaats van aan morgen. Even vrijen, met je partner of met jezelf ontspant natuurlijk ook. Alcohol, drugs en rustgevende medicatie lijken misschien een oplossing. Maar hey, slecht plan! Morgen wil je niet suf zijn of ernaar ruiken.

Zenuwen tijdens het gesprek

Het gesprek zelf. Doe maar alsof je rustig bent. Dan lijk je ontspannen. Adem over je buik. Ontspan je gezicht, glimlach naar mensen. Kijk niet weg, kijk mensen even aan. Vind je dat super eng, kijk dan naar het plekje tussen hun wenbrauwen, dat merken ze niet. Ga niet friemelen met je handen. Leg ze over elkaar heen op je benen of de tafel. Of onderbouw er je woorden mee als je praat. Stel de vragen die je hebt voorbereid en luister ook naar de antwoorden. Perfectie wordt niet van jou gevraagd, je bent een mens en soms weet je iets ( nog ) niet. Praat rustig, als je zenuwachtig bent praat je onbewust wat sneller. Wees vriendelijk, de mensen tegenover jou zijn ook maar mensen. Die hebben ook soms gewoon een gat in hun sok of trek in patat met mayonaise.

Bedenk dat je iets te winnen hebt, maar niets te verliezen. Je huidige situatie is misschien niet ideaal, maar zo is het dus nu al een poosje. Er zijn veel meer banen, meer kansen, legio mogelijkheden, ook voor jou.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek