• 0

Onbewust bekwaam

Het is komkommertijd. Veel mensen zijn weg, wat betekent dat je eindelijk eens kunt doorwerken (of het juist wat rustiger aan kunt doen…). Als je werk zoekt, is dit een lastige periode om te netwerken en te solliciteren, omdat mogelijke gesprekspartners vaak afwezig zijn. Een tip voor de vakantie-tijd: maak een inventarisatie van je kwaliteiten.

Ken je dat gevoel als je net aan een nieuwe opleiding of cursus begint? Je start vol goede moed, vastbesloten om dit varkentje even te wassen. Dit kan jij! Na een paar bijeenkomsten gaat het knagen. Je hebt een beter overzicht van de stof, en ziet ineens hoeveel je nog moet leren om het eindniveau te bereiken. Je bent bewust onbekwaam. Maar dat kan veranderen… 

Mij overkwam het bij mijn opleiding tot loopbaancoach. Tijdens een oefengesprek kwam onze ervaren begeleidster met suggesties: ‘je had ook dit kunnen vragen, wat denk je dat er dan gebeurd zou zijn?’ Het was duidelijk: ondanks mijn goede voornemens moet ik nog veel leren. Maar, beloofde de docent, er komt een moment dat je hier niet meer over nadenkt omdat het volautomatisch gaat. Net als met autorijden: waar je eerst vijf keer je spiegels controleert en per ongeluk de ruitensproeier in plaats van het licht aanzet, rijdt je na een tijdje moeiteloos over de snelweg. Onbewust bekwaam. Het rijden is tweede natuur geworden.

Werk met kwaliteit

Zo gaat het ook met werk. Je staat er meestal niet bij stil, maar er zitten altijd bepaalde elementen in je werk die zó vanzelfsprekend zijn, dat je vergeet dat je ze kan. Je bent van bewust onbekwaam via bewust bekwaam (hé, dit kon ik eerst nog niet) naar onbewust bekwaam gegaan. En of je nou werkzoekend bent of iedere dag fluitend naar je werk fietst, het is nuttig om er af en toe wél bij stil te staan. Iemand vroeg mij laatst: wat breng jij mee naar een werk- of opdrachtgever? Die vraag overviel me. Ik kijk wat gevraagd wordt in een vacature, en vink vervolgens af wat ik wel of niet kan bieden. Maar je kan het ook omdraaien: wat kan ik (al)? Wat breng ik aan kwaliteiten mee, los van functie-eisen, en wat heeft een ander daar aan? Dat hoeft niet toegespitst te zijn op een specifieke baan, maar zit ‘m vaak in de meer algemene dingen. Bij mij is bijvoorbeeld ‘begrijpelijk de kern van een vraagstuk verwoorden’ iets wat ik zo logisch vind, dat ik wel eens vergeet dat anderen daar moeite mee kunnen hebben. Het is een eigenschap die mij energie geeft, en die een opdrachtgever kan helpen zijn website aantrekkelijker te maken, waardoor hij meer bezoekers trekt.

Vakantiewerk

Profiteer daarom van deze rustige periode door op een rijtje te zetten wat jij te bieden hebt en vertaal dat naar wat iemand anders daar concreet aan kan hebben. Daarbij kan je denken aan opleiding, cursussen, werkervaring, maar ook aan eigenschappen, hobby’s enzovoort. Maak waarin jij onbewust bekwaam bent, dus weer eens bewust. Het houdt je scherp en zorgt ervoor dat je jouw drijfveren en kracht helder krijgt, voor jezelf én voor de buitenwereld. Vaak is het lastig dit voor jezelf te bepalen. Opleiding en werkervaring lukken meestal nog wel, maar andere dingen zijn minder concreet, of zo natuurlijk dat ze je niet meer opvallen. Stel de vraag daarom eens aan iemand uit je omgeving. En ga vooral aan de slag met de antwoorden die je verbazen. Zodra jij zegt ‘meen je dat?’, weet je dat je iets te pakken hebt! Vertaal dat vervolgens naar een goed profiel op LinkedIn en een pakkende elevator pitch. Zo heb je ineens een fantastisch visitekaartje. Bovendien maakt het je van vragende partij (wat zoekt de ander?) de biedende partij (waarmee kan ik de ander verder helpen?). Die combinatie maakt je een meer zelfverzekerde en daarmee aantrekkelijker gesprekspartner.

Zo kan de vakantieperiode je, naast nieuwe energie, een duidelijke profilering voor een baan of een hernieuwde focus op je werk opleveren!