fbpx
13 november 2020

Onderzoek: ‘Helft werkzoekers wordt wel eens benaderd door recruiter’

Bijna de helft van de mensen die op zoek zijn naar een baan, worden wel eens benaderd door een recruiter. Dat blijkt uit onderzoek van Sollicitatiedokter onder ruim 2500 respondenten. De cijfers geven een verandering op de arbeidsmarkt weer. Steeds vaker meldt een werkgever zich bij een werknemer, in plaats van andersom.

Uit het onderzoek van Sollicitatiedokter blijkt dat 47,3% van de werkzoekers in ieder geval 1 keer per jaar wordt benaderd door een recruiter. Voor 15% van de werkzoekenden blijft het daar ook bij: ze worden niet vaker dan eens per jaar door een recruiter aan hun mouw getrokken.

20% wordt eens per kwartaal benaderd

Voor 20% van de werkzoekers geldt dat ze eens per kwartaal spontaan bericht krijgen van een recruiter. Verder wordt 9% van de werkzoekers 1 keer per maand gepolst door een potentiële nieuwe werkgever en wordt 3% van de werkzoekers zelfs 1 keer per week benaderd.

De echte geluksvogels, zij die meerdere keren per week een recruiter aan de lijn krijgen, behoren tot de absolute minderheid. 0,9% van alle werkzoekers geeft namelijk aan vaker dan eens per week benaderd te worden.

Werkzoekers lopen mooie kansen mis

“Werkzoekers die behoren tot de groep die niet of nauwelijks door recruiters wordt benaderd voor een vacature, lopen mooie kansen op nieuw werk mis,” vertelt Sollicitatie-directeur Willem Eekels.

“Natuurlijk zetten wij ons bij Sollicitatiedokter iedere dag keihard in om mensen te helpen met het schrijven van hun cv en motivatiebrief, maar wanneer werkzoekers werken aan hun zichtbaarheid op de arbeidsmarkt kunnen ze die sollicitatiedocumenten achterwege laten. Het is fijn als je goed kunt solliciteren op een openstaande vacature, maar het is nog veel beter als de openstaande vacatures – in de vorm van recruiters – zich bij jou melden.”

Zelf benaderd worden door een recruiter?

Werkzoekers die zelf vaker benaderd willen worden door een recruiter, kunnen daarvoor bij deze tips van Sollicitatiedokter.nl terecht.

Zo vind je een baan