• 0

‘Ontfix’ je mindset

Lijd jij aan sollicitatievrees? Krijg je hartkloppingen van het idee dat je jezelf moet verkopen in een sollicitatiegesprek? Grote kans dat je last hebt van een zogenaamde ‘fixed mindset’. Het goede nieuws is dat je daar vanaf kunt komen.

Een fixed mindset kun je inruilen voor een groeimindset. Deze begrippen zijn ontwikkeld door hoogleraar psychologie Carol Dweck. Ze slaan op de visie die iemand heeft op de veranderbaarheid van mensen. De mindset die je hebt, is heel bepalend voor je gedrag en je vermogen om te leren.

Focus op kunnen

Mensen met een fixed mindset denken dat hun capaciteiten grotendeels zijn aangeboren en vastliggen. Capaciteiten als intelligentie, muzikaliteit of leiderschapsvaardigheden kun je volgens deze visie dus nauwelijks ontwikkelen. Heb je zo’n fixed mindset, dan ben je er vooral op gericht om aan te tonen dat je ergens goed in bent. Die focus op bewijzen dat je iets kunt, roept angst op om beoordeeld te worden. Nieuwe of spannende dingen doen is bedreigend, want misschien blijk je het toch niet te kunnen. Omgaan met kritiek is ook lastig, want je bent ergens niet goed in gebleken.

Iemand met een fixed mindset die gaat solliciteren, zal ongeveer het volgende denken:

Voorafgaand aan het gesprek:

Help, ik ben uitgenodigd voor een gesprek! Moet ik mezelf weer verkopen! Paniek! Als het me maar lukt of overtuigend over te komen! Als ik maar niet ga stamelen, net als de vorige keer!

Tijdens het gesprek:

O nee, ik weet geen antwoord op deze vraag! Ik ben het weer aan het verprutsen!

Na afloop:

Ik heb weer gefaald. Ik kwam totaal niet overtuigend over. Ik kreeg weer rode vlekken in mijn nek. Zie je wel, ik kan het gewoon niet…

Focus op leren

Gelukkig kan het ook anders. Je kunt ook een zogenaamde groeimindset loslaten op het sollicitatieproces. Mensen met zo’n mindset geloven dat zij capaciteiten in de loop van hun leven wel degelijk kunnen ontwikkelen. Zij zijn er niet op gericht om te bewijzen dat ze een capaciteit bezitten, maar om te leren en op grond van hun leerervaringen effectiever gedrag te ontwikkelen, waardoor ze ook beter gaan presteren.

Hoe kun je een groeimindset toepassen op het sollicitatiegesprek? Ten eerste moet je af van het idee: ik moet die baan krijgen, dus moet ik mezelf overtuigend verkopen. In plaats daarvan wordt je insteek: ik ga van het gesprek leren hoe ik mijn sollicitatievaardigheden kan verbeteren. Vervolgens ga je kijken wat je wilt leren en hoe je dat gaat doen. Als je je voorstelt dat het gesprek goed is verlopen, hoe ziet dat er dan uit? Wat heb je dan gedaan dat effectief was? Heb je dat in een eerder gesprek wel eens gedaan? Op welke manier ga je dat nu toepassen? Welke nieuwe dingen ga je uitproberen?

Na afloop kijk je dan terug op je leerproces. Wat ging goed? Hoe heb ik dat voor elkaar gekregen? Waarom was het effectief? Hoe kan ik dat de volgende keer weer doen? Wat ga ik de volgende keer anders of beter aanpakken? Wat heb ik van dit gesprek geleerd over mijn wensen ten aanzien van mijn loopbaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *