14 augustus 2020

Ontslagronde week 33

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we wekelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen. Iedere maand vullen we die lijst aan met statistieken van het CBS. 

De coronacrisis heeft geleid tot een ongekende daling in het aantal banen. Die conclusie trekt het CBS na het sluiten van de boeken over het tweede kwartaal van 2020. Ten opzichte van het eerste kwartaal, gingen er 322 duizend banen verloren. Dat is een afname van 3%.

Het werkloosheidscijfer steeg in het tweede kwartaal van 3% naar 3,8%. Terwijl het aantal werklozen in Nederland in het eerste kwartaal van 2020 nog 277 duizend was, zijn er nu 349 duizend mensen in Nederland officieel op zoek naar een baan. Zo’n grote stijging in het aantal werklozen heeft het CBS – dat in 2003 is begonnen met het bijhouden van deze cijfers – nog nooit gezien.

Bij banen die wel bleven bestaan, werd afgelopen maanden door de coronacrisis minder gewerkt. Met die informatie in het achterhoofd, gaat het CBS ervanuit dat het aantal gewerkte uren in het tweede kwartaal maar liefst 6,1% lager lag dan in het eerste kwartaal.

ABN Amro (150 ontslagen)

Deze week zorgt ABN Amro voor de grootste klapper in ‘De ontslagronde’. De bank trekt zich terug uit de wereldwijde markt en focust zich de komende tijd alleen nog maar op Noordwest-Europa. In totaal gaan daarbij 800 banen verloren, waarvan 150 in Nederland. ABN maakte het nieuws afgelopen woensdag bekend.

De bank ziet zichzelf genoodzaakt om het wereldwijde toneel te verlaten, omdat het leningen heeft verstrekt aan bedrijven die inmiddels failliet zijn gegaan en dus niets terug zullen betalen. Die bedrijven zijn door de gevolgen van de coronacrisis en de lage olieprijs in de problemen geraakt.

Stork (70 ontslagen)

Het industrieel bedrijf Stork heeft ook last van de lage olieprijs. Als gevolg ervan ontslaat het bedrijf 70 werknemers in Rotterdam en Velsen. Een woordvoerder van Stork meldde dat nieuws vandaag aan het Financieel Dagblad.

Jörg Sauer van VHP2, de bond voor middel en hoger technisch personeel, laat in het FD optekenen dat er voor de mensen die het bedrijf gaan verlaten een “mooie regeling” is opgesteld.

Het is niet de eerste keer dat Stork mensen ontslaat. In 2018 zette het bedrijf als 300 van de 3000 werknemers in Nederland op straat. Dat had alles te maken met het teruglopen van de winst van het bedrijf

Friendly Fire (10 ontslagen)

Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kunnen grote evenement de komende tijd niet doorgaan. Concert- en festivalorganisator Friendly Fire is daardoor flink in de problemen geraakt. Omdat het in Amsterdam gevestigde bedrijf in de nabije toekomst weinig perspectief ziet, laat het noodgedwongen 10 van zijn 35 werknemers vertrekken. Het Leids Dagblad kopt dan ook sensationeel dat het bedrijf bijna een derde van zijn medewerkers op straat zet.

Friendly Fire is bekend van festivals als Best Kept Secret en Indian Summer. Vanzelfsprekend is het bedrijf niet de enige in de evenementsector die de gevolgen van de coronacrisis voelt. Ook bij het ZiggoDome, Paradiso en AFAS Live gingen er de afgelopen tijd banen verloren.