fbpx
25 september 2020

De ontslagronde van week 39

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we wekelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen. Iedere maand vullen we die lijst aan met statistieken van het CBS. 

In de ontslagronde van week 39 maakte het kabinet bekend nog eens 1,4 miljard euro te investeren in de arbeidsmarkt. Dit keer gaat het geld naar het UWV, de gemeenten en regionale mobiliteitsteams. Het kabinet hoopt met de investering mensen die worden ontslagen direct aan nieuw werk te helpen. Zo hoeven ze geen aanspraak te doen op een uitkering.

Deze ontslagrondes vonden plaats in week 39:

Nxt Fashion (270 ontslagen)

Deze week beginnen we de ontslagronde bij Nxt Fashion, het bedrijf dat het in augustus failliet verklaarde damesmode-imperium FNG opvolgt. Nxt Fashion meldde vorige week vrijdag namelijk dat het 28 van zijn winkels in Nederland gaat sluiten: het gaat daarbij om modezaken als Miss Etam, Steps, Claudia Sträter en Expresso.

Vanwege de sluiting kan Nxt Fashion 20% van zijn medewerkers geen nieuw contract aanbieden.  In totaal verliezen 270 medewerkers hun baan.

In het AD zegt commercieel directeur Patrick Miami-Van der Borden dat Nxt Fashion heeft gepoogd om door overplaatsingen zoveel mogelijk medewerkers in dienst te houden, maar dat dat niet voor iedereen is gelukt.

Connexxion (nog niet bekend)

Ov-bedrijf Connexxion gaat in Noord-Holland flink snijden in de dienstregeling. Dat werd afgelopen maandag bekend gemaakt. Op veel routes zullen een stuk minder bussen gaan rijden. Daarbij wordt vooral gekeken naar routes waar vanwege de coronacrisis een stuk minder vraag naar is. Denk daarbij aan kantoorparken, universiteiten en scholen.

Pier Eringa, CEO van Connexxion’s moederbedrijf Transdev Nederland, geeft bij NH Nieuws aan nog niet precies te weten welke gevolgen de veranderingen voor het Connexxion-personeel in Noord-Holland heeft. Wel gaf hij aan mee te leven met het die mensen.

“[Het nieuws] is een nare boodschap en dat realiseer ik mij maar al te goed”, vertelt hij. “Niet alleen jullie zitten in de onzekerheid, maar ook jullie partners, gezinnen en andere naasten.”

De Noord-Hollandse Connexxion is niet de enige Connexxion-afdeling waar een ontslagronde plaats gaat vinden. Zo gaat de Connexxion-treindienst tussen Ede-Wageningen en Amersfoort op korte termijn ook minder rijden vanwege de coronacrisis. Dat meldt Edestad.nl. Hoeveel mensen dit besluit hun baan gaat kosten is ook nog niet bekend.

Wildlands (nog niet bekend)

In de ontslagronde van week 37 schreven we al dat bij het Rotterdamse Diergaarde Blijdorp een grote ontslagronde plaatsvond. Andere Nederlandse dierentuinen hebben natuurlijk net zo goed met de coronacrisis te maken. Wildlands in Emmen kondigde deze week dan ook aan “kritisch te gaan kijken naar de uitgaven waarop bespaard kan worden.”

In het Dagblad van het Noorden laat woordvoerster Hanneke Wijshake weten dat na die kritische evaluatie mogelijk een ontslagronde volgt. Volgens Wijshake is het echter nu nog “te vroeg om daar iets over te zeggen.”

vacaturezoeker

Op zoek naar een nieuwe baan? Vacaturezoeker 2020 vindt 8 keer meer vacatures dan andere vacaturebanken. Probeer het NU uit!