• 7

Ook als de mussen dood van het dak vallen, ga je goed gekleed solliciteren!

De zomer staat voor de deur en er breekt een periode aan dat het aantal vacatures altijd iets lager is dan in de rest van het jaar. Maar blijf scherp: ook in deze tijd kan je droombaan voorbij komen! En denk aan je kleding wanneer je gaat solliciteren. Want ook als het echt heel warm is moet jij goed gekleed voor de dag komen!

Natuurlijk hou je daarbij rekening met de kledingcodes die passen bij de functie én bij de bedrijfscultuur van de onderneming waar je op gesprek mag komen. Nu zul je misschien denken, is dat niet wat overdreven? Maar als je met je kledingkeuze inspeelt op de bedrijfscultuur maak je echt een grotere kans om aangenomen te worden. Kies dus een outfit die past bij de functie én de bedrijfscultuur! Zo kun je bij een sollicitatiegesprek voor een creatieve functie wat nonchalanter gekleed gaan dan wanneer je bij een advocatenkantoor op gesprek gaat.

Zelfs bij een hittegolf zie je er tiptop uit!

Ook al is het 30 graden, ga netjes gekleed naar je sollicitatiegesprek. Natuurlijk heb je de neiging om je lekker luchtig te kleden maar pas hiermee op! Het wordt snel te bloot en dat is absoluut killing voor je eerste indruk! In de meeste gevallen is er airco op de locatie waar je het gesprek hebt, dus is de hitte niet iets om je echt zorgen over te maken. Trek aan wat je met 23 graden zou dragen!

Als je een colbert of jasje wilt dragen, neem dat dan mee en trek het pas aan als je er bijna bent. Zo voorkom je dat je helemaal bezweet aankomt maar zie je er in een handomdraai wel fantastisch uit. Ook je nette schoenen kun je op het laatste moment aantrekken! Hou ook rekening met je materiaalkeuze, het dragen van synthetische materialen is bij 30 graden echt verstikkend warm. Kies liever een natuurlijk en iets dunner materiaal, dat draagt echt veel prettiger. Zelf draag ik in al mijn jasjes en vesten altijd ‘oksel-pads’, zo weet ik zeker dat ik me geen zorgen hoef te maken dat ik natte plekken onder mijn oksels krijg.

Valkuilen voor vrouwen

Mouwloze tops, blote benen, een te korte rok, een te diep decolleté en slippers kunnen echt niet tijdens een sollicitatiegesprek! Dit zijn de grootste valkuilen voor dames!

Voor je zomerse sollicitatie-outfit zijn een nette pantalon, een rok met een blouse, of een leuke jurk met een leuk jasje goede alternatieven. Als je een jurk of rok draagt dan horen kousen of panty’s tot de formele outfit. Zelfs tijdens een hittegolf! Hou ook rekening met je make-up. Poeder je foundation extra goed af! En loopt je oogmake-up snel uit? Gebruik dan onder je oogschaduw een Eyeshadowbase en ga voor de waterproof variant van je oogschaduw, oogpotlood en mascara.

Valkuilen voor mannen

Mannen moeten (te) korte broeken, witte sportsokken, slippers, sandalen, een Hawaii shirt, uitgezakte t-shirts, stropdas met cartoon en een overhemd wat te ver open staat, echt vermijden. Deze zijn zelfs uit den boze! Voor je zomerse sollicitatie-outfit ga je netjes gekleed, zoals het hoort. Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, trek je een nette broek of pantalon aan met een goed passend overhemd. Bij sommige functies is het dragen van een stropdas een must, doe dit dan ook! Ook al vallen de mussen dood van het dak, meestal valt het binnen, dankzij de airco, wel mee met de hitte. Draag verder een nette riem en schoenen in dezelfde kleur, passend bij je outfit. En let op: deze horen
netjes en gepoetst te zijn!

Is het erg warm en draagt je interviewer geen colbert of trekt deze zijn colbert uit, dan kun je altijd nog overwegen om te vragen: ‘Heeft u er bezwaar tegen dat ik mijn jasje ook even uittrek?’ Meestal zal dat geen bezwaar zijn maar het heeft niet mijn voorkeur! Trek je van de hitte niet te veel aan! Al is een hittegolf niet de meest ideale omstandigheid voor een sollicitatiegesprek, maak er toch het beste van en trek je van de warmte niet te veel aan. Ik weet dat het doorgaans een hele uitdaging is om niet té zomers gekleed naar een sollicitatiegesprek te gaan, maar als je wat extra aandacht aan je outfit besteedt heb jij straks misschien wel jouw droombaan!

Een fijne zomer en heel veel succes!

Stijlvolle groet van Chantal Prins

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek