fbpx
28 september 2020

Op de fiets naar een nieuwe baan met de NetwerkRide

Netwerkride

In tijden van corona zijn netwerkborrels lastig om te organiseren. Als je tegenwoordig met een boel vakgenoten in een ruimte bij elkaar komt, levert je dat eerder een virus dan een baan op. De werkzoekende fietsfanaat Martijn van der Most verzon er iets op: hij nodigde interessante mensen voor zijn professionele netwerk uit voor een fietstocht op de Posbank. Tijdens de zogeheten NetwerkRide kunnen de aanwezigen op een gezonde en verantwoorde manier nieuwe zakelijke contacten opdoen.

Martijn van der Most heeft een probleem dat veel 50-plussers zullen herkennen. Vanwege zijn leeftijd wordt hij nauwelijks uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken, hoeveel sollicitaties hij ook de deur uit doet. “Er zijn structurele problemen met recruiters en managers en hun vooroordelen. Zij discrimineren op leeftijd”, vertelt Van der Most. “Ik kan nog zo’n goede sollicitatiebrief schrijven. Ik word gewoon niet uitgenodigd voor een volgende ronde.”

Netwerken

Om toch werk te veroveren, moet Van der Most het van zijn netwerk hebben. Dat vertelden meerdere loopbaanbegeleiders hem. In tijden van corona is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan. Traditionele netwerkborrels gaan niet door.

In plaats daarvan moest Van der Most maar bedrijven benaderen, vonden de loopbaanbegeleiders. “Gewoon voor een kop koffie, om te horen wat ze doen en voor welke problemen ze staan. Als je denkt dat jij die problemen kan oplossen, kan je wellicht een vacature voor jezelf creëren. En anders denkt degene met wie je een kop koffie dronk misschien aan jou als er in zijn netwerk een vacature vrijkomt.”

Van der Most probeerde het een aantal keer maar kreeg ook voor dit soort verzoeken vooral afwijzingen. “De meeste bedrijven begrijpen ook wel dat het je uiteindelijk om een nieuwe baan te doen is. ‘We hebben geen behoefte aan een kop koffie’, hoor je dan”, vertelt Van der Most.

De oplossing: een fietstocht

De oplossing voor zijn probleem vond hij in het organiseren van een fietstocht. Fietsen is voor Van der Most allereerst een hobby: in zijn uitgelichte LinkedIn-foto’s zien we hem door verschillende landschappen fietsen.

 “Ik was alle afwijzingen die ik kreeg beu. Ik dacht, ik stop met bij bedrijven op de deur te kloppen, laat hen maar bij mij op de deur kloppen. En dus begon ik de NetwerkRide.”

“Met hulp van Mathé Beijer van Gezond Know How nodigde ik allerlei mensen uit de sector waarin ik werkzaam was uit voor een NetwerkRide, een fietstocht over de Posbank en de Veluwezoom. Nu waren ze opeens wél bereid om met me in gesprek te gaan. Een uitnodiging voor een fietstocht stuit op minder achterdocht dan een uitnodiging voor een zakelijk kopje koffie.”

De eerste NetwerkRide

De eerste NetwerkRide vond afgelopen vrijdag plaats, in totaal fietsten zeven mensen mee. Het leverde Van der Most niet alleen een leuke fietstocht op waarbij er tijdens de koffiepauze wat mooie wielerverhalen werden uitgewisseld. Hij heeft nu ook een aantal nieuwe interessante zakelijke connecties die hem in de toekomst wellicht aan werk kunnen helpen.

Daarnaast deed de LinkedIn-post die hij over zijn NetwerkRide plaatste het erg goed. Binnen 10 uur werd hij meer dan duizend keer bekeken. Het profiel van Van der Most kon rekenen op meer dan 100 extra bezoekers.

Van der Most is zo enthousiast over de NetwerkRide dat hij er graag mee verder wil gaan. De fietstocht brengt namelijk een boel voordelen met zich mee. “Allereerst neemt het de hiërarchie weg die je normaalgesproken bij een netwerkborrel aantreft”, vertelt Van der Most. “Als je met elkaar op de fiets zit, draag je allemaal een Lycra-pakje. Het doet er niets meer toe wie er normaalgesproken een driedelig pak draagt en wie niet, dat schept een band.”

“Als je met elkaar op de fiets zit, draag je allemaal een Lycra-pakje”

Vooroordelen wegfietsen

Een ander voordeel dat Van der Most ziet is dat hij eindelijk eens af kan rekenen met de vooroordelen die aan zijn leeftijd hangen. “Als ze zien dat ik met gemak even een heuvel op sprint om een foto te nemen, weten die recruiters dat het mij ondanks mijn leeftijd helemaal niet aan energie ontbreekt.”

“Sterker nog,” vertelt Van der Most: “Normaalgesproken kom ik als mindere god een netwerkborrel binnen. Ik ben namelijk op zoek naar werk terwijl anderen mij een baan kunnen aanbieden. Tijdens zo’n NetwerkRide sta ik vanwege mijn ervaring als fietser misschien wel hoger aangeschreven dan een recruiter wiens zadel niet helemaal goed zit.”

Therapie

Daarnaast is een fietstocht voor Van der Most therapeutisch. Als hij een afwijzing heeft gehad, springt hij op de fiets en fietst hij de teleurstelling van zich af. “Inspanning is ontspanning”, zegt hij. “Bij de NetwerkRide hoop ik anderen dat ook te laten zien.” 

De volgende

Wanneer de volgende NetwerkRide plaatsvindt is nu nog niet duidelijk, maar Van der Most hoopt dat er dan meer werkzoekenden mee gaan doen. Geïnteresseerd of benieuwd naar meer informatie? Stuur hem een DM op zijn LinkedIn-profiel.

vacaturezoeker

Op zoek naar een nieuwe baan? Vacaturezoeker 2020 vindt 8 keer meer vacatures dan andere vacaturebanken. Probeer het NU uit!