1 mei 2013

Vier schrijftips voor open sollicitatiebrieven

In dit artikel worden vijf tips beschreven voor het schrijven van een open sollicitatiebrief. Over het algemeen ligt het slagingspercentage van een open sollicitatiebrief (gemeten in het percentage brieven dat leidt tot een sollicitatiegesprek) lager dan wanneer er direct op een vacature word gesolliciteerd. Logisch ook, want er is niet altijd een geschikte functie voorhanden.

Toch kun je door een goede aanpak zorgen dat jij niet tot deze groep gaat behoren. Er liggen namelijk wel degelijk grote kansen voor hen die een goed geschreven open sollicitatiebrief versturen.

1. Achterhaal de juiste contactinformatie

Een veel gemaakte fout bij het versturen van een open sollicitatiebrief is de zogenaamde cold-approach. Met deze ‘koude toenadering’ wordt ervoor gekozen om een algemene aanhef te hanteren. Een voorbeeld hiervan is ‘Geachte heer, mevrouw’. Dit is absoluut een no-go.

Door je brief op deze wijze te starten wordt het moeilijk om op te vallen. Juist omdat je een open sollicitatiebrief verstuurt, is het verstandig om de indruk te wekken dat je al bekend bent met het bedrijf. Het is moeilijker om een brief geadresseerd aan jouw persoon (bijv. Geachte heer Rutte) te negeren of over te slaan dan een algemene aanhef, zoals het voorbeeld in de vorige alinea.

Vraag na in je persoonlijke netwerk of er iemand is die al bekend is met het bedrijf en de personen die hier werken. Is dat niet het geval, bel dan eens met de receptie en vraag naar de naam van de persoon die verantwoordelijk is voor het aanstellen van nieuw personeel. Voor tips over bellen: zie de AIDA-formule.

2. Laat zien dat je op de hoogte bent van het bedrijf

Wat een open sollicitatiebrief ook direct de das om kan doen, is wanneer de schrijver van de brief duidelijk laat merken dat het gaat om een algemene open sollicitatiebrief. Dat wil zeggen, de open sollicitatiebrief is zo geschreven dat deze zonder pardon naar nog veertig andere bedrijven gestuurd zou kunnen worden.

Dit toont een gebrek aan persoonlijke inzet en wordt absoluut niet gewaardeerd door de lezer van jouw brief. Niet doen dus.

Bij een open sollicitatie is het goed kunnen verkopen van jezelf cruciaal. De kans is namelijk groot dat er op het moment van schrijven (nog) geen open vacature is. Wat moet je dan als personeelsmanager met een generieke en ongeïnspireerde open sollicitatiebrief? Precies: die gaat in de prullenbak.

Doe jezelf een plezier en investeer een extra half uurtje per sollicitatiebrief. Wanneer je er een aantal hebt geschreven wordt het eenvoudiger om passende stukjes tekst over te nemen uit andere sollicitatiebrieven zonder dat het overduidelijk knip-en-plak-werk is. Deze extra dertig minuten maken het verschil tussen een gemiddelde en een goede sollicitatiebrief.

3. Benadruk specifieke (positieve) kenmerken

Bij een open sollicitatie is het zaak dat je jezelf duidelijk profileert. Wie ben je en wat kun je?

Dit moet overduidelijk zijn na het lezen van jouw brief – meer nog dan bij een ‘normale’ sollicitatiebrief. Jouw profiel moet zo duidelijk naar voren komen, dat de lezer van de brief in zijn of haar geest jou direct ergens zou kunnen plaatsen in de organisatie: ‘Ah, die zou daar goed passen’.

De beste methode is om een aantal (minstens twee) fundamentele eigenschappen te kiezen die jou kenmerken en deze vervolgens goed in de etalage te zetten. Denk hierbij aan jouw specifieke vakkennis, ervaring en persoonlijkheid.

4. Maak gebruik van voorbeelden

Een opsomming van punten waarom jij geschikt bent is bij een sollicitatie simpelweg niet genoeg. In Nederland vinden we nuchterheid belangrijk. De loftrompet afsteken over je eigen kwaliteiten zal al snel zorgen voor gefronste wenkbrauwen. Daarnaast wekt het geen betrouwbare indruk. Iedereen kan wel zeggen goed te presteren onder druk. Een personeelsfunctionaris prikt hier gemakkelijk doorheen.

Het is jouw taak om dit stukje wantrouwen weg te nemen. Een goede manier om dit te doen is door het geven van concrete voorbeelden middels de veel beproefde STARR-methode.

Doordat je situaties concreet beschrijft en daarbij aangeeft wat jouw specifieke verantwoordelijkheden waren, krijgt de interviewer een duidelijke profielschets van jou als kandidaat en persoon. De interviewer is hierin geïnteresseerd, omdat gedrag uit het verleden dient als de beste voorspeller voor het functioneren in de toekomst. Ook maakt deze techniek het gemakkelijk om de kleine leugentjes weg te filteren. Wees dus zo veel mogelijk concreet in het beschrijven van voorbeelden.

Zelf een topbrief opstellen?

In het e-book ‘Zo vind je een baan’ lees je gouden tips hierover. Het e-book is momenteel met flinke korting beschikbaar in onze webshop!