open-sollicitatiebrief-schrijven
 • Comments Off on

De open sollicitatiebrief: tips en voorbeelden

Let op: onder aan de pagina vind je een update met recente informatie.

De open sollicitatiebrief is niets meer dan een sollicitatie zonder dat je reageert op een specifieke vacature. Je solliciteert dus zonder een advertentie gelezen te hebben. Hoe schrijf je een goede open sollicitatiebrief?

Meestal solliciteer je op een geplaatste vacature en houd je hier rekening mee bij het schrijven van je sollicitatiebrief. Je haalt de gevraagde eigenschappen uit de vacaturetekst en vertelt over deze eigenschappen te beschikken. Bij de open sollicitatie ligt de focus veel meer op jezelf.

Omdat je geen houvast hebt aan een vacaturetekst is het schrijven van een open sollicitatiebrief extra moeilijk. Door het ontbreken van de vacaturetekst is er echter ook meer ruimte voor creativiteit. Je hebt meer vrijheid om diep in te gaan op jouw persoonlijke sterke punten.

Leg duidelijk uit waarom je bij dit specifieke bedrijf solliciteert

Bij de open sollicitatiebrief is het belangrijk dat je duidelijk kunt uitleggen waarom je er voor gekozen hebt te solliciteren bij dit specifieke bedrijf. Dit zal namelijk de eerste vraag zijn die de lezer van je brief heeft. Daarom is dit ook waar je je open sollicitatiebrief mee begint.

Jouw missie is om tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief alle vragen te beantwoorden die de lezer je zou willen stellen. Zorg dat er geen twijfels ontstaan tijdens en na het lezen van je sollicitatiebrief.

Gegarandeerd goede sollicitatiebrieven schrijven?

In het sollicitatiebriefhandboek leg ik precies uit hoe ik sollicitatiebrieven opstel die sollicitatiegesprekken opleveren. Bekijk het boek!

Belangrijke punten bij het schrijven van je open sollicitatiebrief

Net als bij de reguliere sollicitatiebrief zijn de drie belangrijkste punten van een open sollicitatiebrief:

 1. Laat je motivatie en enthousiasme zien!
 2. Gebruik feiten en voorbeelden om je beweringen te ondersteunen.
 3. Laat zien waarom jij perfect bent voor die baan!

Je sollicitatiebrief bevat natuurlijk ook informatie over je opleiding en je achtergrond. Deze punten worden echter ook al belicht in je cv. In het cv is het moeilijker om de drie bovenstaande punten over te brengen. Je sollicitatiebrief is daarom bij uitstek geschikt om deze punten te belichten.

Je geeft in je sollicitatiebrief onder andere antwoord op de vragen:

 1. Wie ben jij en waarom solliciteer je op deze baan?
 2. Wat kan je en waaruit is dit gebleken?
 3. Wat voor soort persoon ben je en wat zijn je ambities?

Voorbeeldstructuur van de open sollicitatiebrief

Zoals elke goede brief begint de open sollicitatiebrief met een inleiding, gevolgd door de kern van het verhaal en de afsluiting.

1. Inleiding

In de eerste alinea geef je antwoord op de volgende vragen: wie ben je en waarom solliciteer je bij dit bedrijf? Grijp hier de kans aan om te laten zien dat je op de hoogte bent van wat er speelt binnen de organisatie. Dit zou je kunnen gebruiken als brug naar de kern van je verhaal: wie jij bent en wat jij kunt.

Wanneer je op aanraden van een huidige werknemer solliciteert, verwijs je hiernaar. Dit wekt vertrouwen en zo kan er een goed woordje gedaan worden voor je. Ook als je van tevoren telefonisch contact hebt gehad met een medewerker, kun je hiernaar verwijzen.

2. Kern

Wat kan je en waaruit is dit gebleken? Kun je een voorbeeld noemen waaruit blijkt dat je goed om kunt gaan met stressvolle situaties (vragen volgens de STARR-methode)?

In de kern van je sollicitatiebrief is het jouw taak om alle twijfels over jouw capaciteiten weg te nemen. Hier laat jij zien wat je kunt en waar je kracht ligt. Gebruik hierbij voorbeelden. De kracht van voorbeelden is dat het makkelijk elke vorm van argwaan wegneemt. Je probeert subtiel te brengen dat je erg waardevol kunt zijn voor het bedrijf en ‘bewijst’ dit aan de hand van voorbeelden. Voorbeelden zorgen ervoor dat je geloofwaardig overkomt. Het is een krachtige techniek om wat meer over jezelf te kunnen vertellen op overtuigende wijze, zonder opschepperig over te komen.

Omdat het hier gaat om een open sollicitatie heb je wat meer ruimte voor creativiteit. Kies eerst vier kenmerken van jezelf die je graag zou willen benadrukken. Vervolgens kijk je welk van deze kenmerken het beste past bij de organisatie aan wie je de brief schrijft. De kernalinea bevat het punt waarmee jij de persoon moet overtuigen. Dit doe je door uit te leggen waarom jouw gekozen kwaliteiten passen bij dit bedrijf.

Voorbeeld:

Op de website van [onderneming van sollicitatie] las ik dat jullie druk bezig zijn met het uitbreiden van de exportactiviteiten in Zuid-Amerika. Ik ben ervan overtuigd dat ik in dit proces van grote waarde kan zijn met mijn internationale ervaring en talenkennis. Deze vaardigheden heb ik opgedaan tijdens mijn werkzaamheden als logistiek manager bij Unilever, waar ik bijna dagelijks Frans, Spaans en Portugees sprak. Ook was ik maandelijks in Zuid-Amerika voor consultancyprojecten bij partners.

Doordat de sollicitant een relevant voorbeeld geeft, neemt hij veel argwaan weg van de bewering. Vloeiend drie vreemde talen kunnen spreken is natuurlijk erg veel.

In de kernalinea (twee alinea’s mag ook zolang je ze goed verbindt met elkaar) geef je tevens aan wat je ambities zijn. Ambitie hebben betekent dat je graag hogerop wilt komen, stijgen in je functieniveau. Wie hoger op wil komen, moet daar hard voor werken en welk bedrijf houdt nou niet van harde werkers?

Heb jij geen uitgesproken ambities? Geef dan aan dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Zo klink je alsnog redelijk ambitieus zonder daadwerkelijk te zeggen dat je graag hogerop wilt komen. Een taalkundig slimmigheidje, zullen we maar zeggen.

3. Afsluiting

De afsluiting van de open sollicitatiebrief verschilt niet van de reguliere sollicitatiebrief. Wees beleefd en zakelijk, maar gebruik activerende woorden en zinnen waarin je aangeeft met plezier op gesprek te willen komen. Zo benadruk je nogmaals je motivatie.

Voorbeelden:

 • “Voor meer informatie zou ik graag op een persoonlijk gesprek komen.”
 • “Verdere inlichtingen geef ik u graag in een persoonlijk gesprek”
 • “Heeft u nog verdere vragen? Dan kom ik graag langs om het een en ander toe te lichten”
 • “Ik verheug mij erop u in een persoonlijk gesprek te mogen overtuigen van mijn geschiktheid voor de functie.”

Voorbeeld open sollicitatiebrief – logistiek manager

Geachte mevrouw Jaspers,

Op de website van [Onderneming van sollicitatie] las ik dat jullie druk bezig zijn met het uitbreiden van de exportactiviteiten in Zuid-Amerika. Vanwege mijn talenkennis denk ik in dit proces van grote waarde te kunnen zijn. Ik heb mijn talenkennis ontwikkeld tijdens mijn werkzaamheden als logistiek manager bij Unilever, waar ik bijna dagelijks Frans, Spaans en Portugees sprak. Ik beheers deze talen vloeiend in woord en schrift.

Na het afronden van mijn studie bedrijfseconomie ben ik als uitzendkracht werkzaam geweest bij verschillende organisaties. Mijn doel hiermee was zoveel mogelijk verschillende ervaringen op te doen. Nu ben ik sinds drie jaar werkzaam als controller bij PricewaterhouseCoopers. Ik ben hier verantwoordelijk voor de administratie en draag zorg voor de financiële berichtgeving van mijn klan tportfolio. Hierbij zijn analytische vaardigheden en een goede communicatie met de klant noodzakelijk.

Naast mijn hoofdwerkzaamheden als controller is een van mijn deeltaken het analyseren van de financiële informatiestroom naar het hoofdkantoor op volledigheid en juistheid. Ik dien hierover adviezen uit te brengen aan zowel de afdeling als de directie.

Ik ben nieuwsgierig geworden naar mijn grenzen en heb het gevoel de huidige functie te zijn ontgroeid. Ik gebruik de services van [Onderneming van sollicitatie] al jaren en het lijkt me een onwijs leuke uitdaging om deel uit te maken van jullie internationale team.

Ik kijk er dan ook naar uit om de directie in een persoonlijk onderhoud te mogen overtuigen van mijn enthousiasme en motivatie. Voor verdere vragen sta ik graag tot uw beschikking.

Met vriendelijke groet,

Sollicitatiedokter

Voorbeeld open sollicitatiebrief – vertegenwoordiger

Geachte heer van den Laan,

Een goede vertegenwoordiger hoort zichzelf te kunnen verkopen. Dat is wat ik in deze sollicitatiebrief zal doen. In plaats van de gebruikelijke achtergrondinformatie die u ongetwijfeld al tientallen, zo niet honderden keren heeft gelezen, wil ik deze mogelijkheid aangrijpen om het eens anders te doen. Ik zal u in deze brief drie redenen geven waarom ik uitstekend bij [bedrijf] pas.

Om te beginnen wil ik een eigenschap benadrukken waarvan ik denk dat deze nauw aansluit bij [bedrijf], namelijk ‘dynamisch’. De markt waarin [bedrijf] zich bevindt, is erg roerig en constant in beweging. Marktleider blijven is misschien nog wel ingewikkelder dan het bereiken van deze positie. Het vereist bovendien het contant anticiperen en reageren op actualiteiten. Alleen dynamische bedrijven blijven aan de top en dit kan niet zonder dynamische medewerkers, en dynamisch, dat ben ik zeker. Dit heb ik onder andere bewezen in mijn tijd als vertegenwoordiger bij [bedrijf]. Onregelmatige werktijden en constante veranderingen waren tekenend voor de bedrijfscultuur. Het bedrijf was een startup en maakte een razendsnelle ontwikkeling door. Geen dag was hetzelfde, er was altijd beweging en plannen veranderden constant. Dit leidde tot veel druk op de schouders en vereiste een hoge mate van verantwoordelijkheid van de werknemers: heerlijk! De bijgevoegde aanbevelingsbrief benadrukt mijn goede prestaties bij [bedrijf].

De tweede reden waarom ik denk dat ik een geschikte medewerker ben voor [bedrijf] is mijn vermogen om klanten te binden. Door mijn enthousiasme en vrolijke humeur weet ik vaak al snel het ijs te breken. Hierdoor ontstaat meestal al snel een positieve en ontspannen sfeer. Deze sfeer komt de relatie met de klant zonder uitzondering ten goede op zowel korte als lange termijn. Het zo goed mogelijk assisteren van mijn klantenbestand en de betekenisvolle relaties die hierbij worden opgebouwd, geven mij ontzettend veel genoegdoening, plezier en energie. Deze energie maakt het voor mij gemakkelijk mensen te allen tijde een vrolijk gezicht te kunnen bieden als aanspreekpunt.

De derde reden waarom ik denk goed te matchen met [bedrijf] is mijn passie. Persoonlijk ervaar ik het vak van vertegenwoordiger niet alleen als klanten binnenhalen en relaties onderhouden. Deze omschrijving is mij te eenvoudig. Het vak van vertegenwoordiger betekent voor mij uitdrukking geven aan wie ik ben. Het is mijn passie en een werknemer die werkt met passie is een productieve en bovendien gelukkige werknemer. Dit werkt natuurlijk ook weer door op de klant.

Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van bovenstaande factoren mij tot een gewaardeerd werknemer van [bedrijf] kan maken.

Met plezier sta ik u dan ook te woord in een persoonlijk onderhoud om uw vragen te beantwoorden. Voor meer persoonlijke informatie verwijs ik u graag naar mijn cv en de bijgesloten aanbevelingsbrief.

Met vriendelijke groet,

Sollicitatiedokter

Voorbeeld open sollicitatiebrief – junior manager

Geachte meneer Ekama,

Middels deze open sollicitatiebrief wil ik graag mijn interesse kenbaar maken voor een positie binnen uw onderneming als junior manager. Tijdens een telefoongesprek op 23 maart 2013 raadde u me aan om een open sollicitatiebrief te sturen omdat u verwachtte dat er een erg drukke periode aan zou komen waarvoor versterking gewenst was.

De voornaamste redenen waarom [Bedrijf] mij zo enorm aantrekt zijn de uitstekende reputatie en de focus op het laten doorgroeien van medewerkers binnen de onderneming. De mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen en de ruimte die hiervoor gegeven wordt door uw onderneming zijn voorname redenen waarom ik graag bij [bedrijf] in dienst zou treden.

Naast mijn studie werkte ik ook af en toe als freelance webdesigner voor een onderneming die zich richtte op grafische vormgeving. Het combineren van studie en werk vergde veel discipline en organisatie, maar ik heb mijn tijd altijd goed kunnen verdelen. Ik ben eraan gewend om onder druk goede resultaten te leveren en kreeg in mijn vorige functie vaak complimenten over mijn nauwkeurigheid. Mijn stagebegeleider omschreef me bij het afscheid als een vriendelijke en sociale collega die altijd zijn uiterste best deed voor het team.

In de bijlage kunt u mijn cv vinden met wat extra informatie over mijn opleiding en werkervaring. Ik verheug mij erop u in een persoonlijk gesprek te mogen overtuigen van mijn kwalificaties en enthousiasme. Mocht u nog additionele informatie willen hebben, dan kunt u mij zowel mobiel als per e-mail bereiken.

Met vriendelijke groet,

Sollicitatiedokter

Voorbeeld open sollicitatiebrief – marketing assistent

Geachte heer van Zanten,

Helaas ben ik vandaag tot de ontdekking gekomen dat de vacature van marketingassistent, die onlangs stond geadverteerd op uw website, niet meer online is. Toch wil ik graag middels deze open sollicitatie mijn enthousiasme en interesse kenbaar maken voor een functie op de marketingafdeling van [bedrijf].

Gedurende mijn studie Communicatiewetenschappen ben ik, onder andere middels een minor marketing, in contact gekomen met de marketingwereld. Ik was ontzettend verrast over de breedte van dit domein binnen de communicatiewetenschap en het heeft me sindsdien eigenlijk niet meer losgelaten. Ik zou dan ook ontzettend graag werken in deze branche. Op aanraden van mijn vriendin en uw collega [naam] heb ik ten tijde van mijn afstuderen op de website gekeken van [bedrijf]. Hier zag ik de eerder genoemde vacature van marketingassistent staan, die mij erg aantrekkelijk leek.

Graag zou ik van u willen weten of deze functie nog steeds beschikbaar is, en zo niet, of er wellicht een andere functie binnen korte tijd vrij komt voor iemand met mijn profiel. Mocht dit het geval zijn, dan houd ik me graag aanbevolen.

Ik kan me niet aan het gevoel onttrekken dat [bedrijf] en ik ontzettend goed bij elkaar passen, zowel op basis van visie als persoonlijke waarden. Graag zou ik u dan ook overtuigen van deze match in een persoonlijk onderhoud.

Met vriendelijke groet,

Sollicitatiedokter

Voorbeeld open sollicitatiebrief – starter

Beste mevrouw Wagter,

Twintig procent van de functies schijnt ingevuld te worden middels open sollicitaties, zo schreef het NRC onlangs. Deze kans van één op vijf was voor mij meer dan voldoende om het erop te wagen mezelf aan u voor te stellen: mijn naam is Sollicitatiedokter, pas afgestudeerd bedrijfseconoom.

Momenteel ben ik op zoek naar een functie die aansluit bij mijn vaardigheden en interesses. Aangezien ik mezelf moeilijk naar een functie ‘toe kan schrijven’ zonder specifieke functie, zal ik proberen uit te leggen waarom ik denk dat [bedrijf] en ik een goede match zijn voor elkaar. Het dienstverlenende karakter van uw instelling spreekt mij erg aan. Ook het innoverende en ondernemende karakter van [bedrijf] trekt mij ontzettend. Gedurende mijn stageperiode bij Avis bijvoorbeeld, en tevens in het kader van mijn afstu deren, ben ik veel bezig geweest met het optimaliseren van de interne bedrijfsprocessen voor de verkoopafdeling. Hierbij was corporate entrepreneurship een belangrijke hoeksteen; een facet van bedrijfsvoering dat een belangrijke rol speelt bij ondernemingen als [bedrijf].

Ik ben iemand die overal mogelijkheden ziet en denkt in oplossingen. Dit zijn eigenschappen die overeen komen met de markt- en productstrategie van [bedrijf] kijkend naar de ontwikkelingen van de laatste jaren. Sommige mensen zullen een open sollicitatie afdoen als verspilde moeite, maar ik zie juist mogelijkheden. Niet solliciteren lijkt mij eerder een gemiste kans dan verspilde moeite.

Mocht u, net als ik, het gevoel hebben dat er sprake zou kunnen zijn van een goede match, dan zou ik graag langskomen voor een kennismakingsgesprek. Indien er op het moment of binnenkort geen geschikte posities vrij zijn of vrijkomen, dan houd ik me bij deze graag aanbevolen voor in de toekomst.

Ik zie ernaar uit van u te vernemen wat de mogelijkheden zijn.

Met vriendelijke groet,

Sollicitatiedokter

Update: 02/2016

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd in 2012. Hoewel ik het met veel van de bovenstaande tips en informatie nog altijd eens ben, zijn er ook een aantal (fundamentele) zaken die ik inmiddels anders aanpak. Ook ik leer constant nieuwe dingen. Vroeger dacht men dat de aarde plat was. Inmiddels weten we beter 🙂

Een van de belangrijkste verschillen is dat ik niet langer vind dat een open sollicitatiebrief veel hoeft te verschillen van een reguliere sollicitatiebrief. Ook staat in de tekst op deze pagina dat een open sollicitatiebrief veel meer om jou draait dan een ‘reguliere’ sollicitatiebrief. Inmiddels ben ik overgeschakeld op een methode waarbij de focus veel meer ligt op de werkgever.

In het sollicitatiebriefhandboek leg ik uitgebreid uit hoe deze methode – die ik ‘de magische formule’ voor sollicitatiebrieven noem – in elkaar steekt.

Het boek wordt geroemd door zowel collega loopbaanprofessionals (die het gebruiken als lesmateriaal voor hun cliënten) als werkzoekenden. De gemiddelde rating is 4.9 uit 5.0.

Heb ik je interesse gewekt?

Bekijk het sollicitatiebriefhandboek.

Comments are closed.