• 0

Verdwaal een beetje en doe een open sollicitatie

Zie je door de bomen het bos niet meer?

We gaan van het pad af, het grote sollicitatiewoud in. We kijken niet naar bestaande vacatures. We bedenken wat er het allerleukst is, het aller lucratiefs is, de droombaan.

Neem een poosje om te fantaseren, bijvoorbeeld aan het strand, kijkend naar de wolken. Wat als alles mogelijk was, wat zou je dan willen doen?

Serieus, laat je restricties gaan, ga los. Shoot for the stars.

Als je dan met een glimlach om je mond precies weet wat je dan zou willen doen. Vraag je dan af waarom je juist dat gekozen hebt. Wat zijn de aspecten die die baan zo aantrekkelijk maken? De vrijheid, het reizen, de creativiteit? Name it.

Wacht niet op de juiste vacature

Maak het daarna iets meer realistisch, afgepast op jouw situatie. Er zijn zeker, meer haalbare functies die de aspecten hebben die de droombaan zo geweldig maken.

Rockstar? Onregelmatige werktijden, muziek, sociale contacten, jongeren, vrijheid. Evenementenmanager? Werken bij een platenlabel? Atoomgeleerde? Scheikunde, vooruitgang, werken met je hoofd. Laboratoriumwerk? Leraar scheikunde? Wat heb je in huis aan diploma’s en kennis. Bestaat die baan eigenlijk wel? Als die bestaat, of er is een bedrijf waar een dergelijke baan zou kunnen bestaan?

Wacht dan eens niet op een vacature. Waag je aan een open sollicitatie.

De voordelen van een open sollicitatie

Open sollicitaties hebben verschillende voordelen. Je belandt niet in de bak met andere sollicitanten, nummer 46 op de stapel. Nee, je bent waarschijnlijk de enige, je valt op. Grote kans dat je terzijde geschoven wordt, natuurlijk. Soms doen bedrijven dat helemaal nooit op deze manier. Maar wist je dat er 20 % van de vacatures vervuld worden zonder dat deze zijn uitgezet? Dit is de grote geheime banen bron. Dus waarom niet proberen? Misschien zou er net een vacature aankomen, dan ben je de concurrentie dus mijlenver voor! Ze hoeven er niet aan te twijfelen dat jij out of the box kunt denken, ondernemend en gemotiveerd bent. Bovendien heb je speciaal dat bedrijf uitgezocht om te solliciteren en reageer je niet op een willekeurige functie, ergens gevonden op het internet. Mocht die vacature eraan komen, dan is de kans groot dat je de 45 anderen achter je laat. Mocht je in het profiel passen, dan zullen ze je zeker uitnodigen. En is dit nu niet het geval, recruiters zijn altijd bezig een portfolio aan te leggen, voor de toekomst. Je helpt de HR-afdeling, die hebben het tegenwoordig soms al moeilijk genoeg om mensen te vinden die binnen het bedrijf kunnen functioneren. Is er nu geen functie vrij, misschien bellen ze je volgend jaar opeens wel. Het kan ook zijn dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek, misschien is de functie er niet die jij graag wil hebben, maar hebben ze interesse in iemand als jou voor een andere baan.

Zorg dat je wel extra goed geïnformeerd bent. Dat je precies weet wat het bedrijf doet, wat het anders maakt dan anderen. En weet precies wat jij kunt bieden. Je valt nu niet weg in de menigte, je bent de enige. Wees voorbereid en laat weten dat je dat bent.

Dus, ik verleid je de gebaande paden te verlaten. Verdwaal een beetje en kom terug met dat wat je nooit zocht, maar wel heel graag wilde hebben.