• 1

Origineel solliciteren?

Je ziet ze steeds vaker opduiken: de creatieve manieren van solliciteren. De een nog origineler dan de ander. Pinterest-cv’s, Prezi, websites, pizzadozen en ook video’s. Laat ik beginnen met die mensen te complimenteren voor hun originaliteit. Wat origineel is het zeker. Nog steeds, want zeker niet iedereen heeft zo’n opvallende wijze van presenteren.

Maar het laat me meteen ook even nadenken over hoe ik dat als recruiter voor me zie.

Origineel solliciteren in de praktijk

Stel ik heb een vacature en ik heb daar een mooie, duidelijke, waarschijnlijk iets overvragende vacaturetekst voor opgesteld. En die vacaturetekst heb ik via Internet openbaar gemaakt. En ik sta er bij als contactpersoon.

De pizzadoos

Dan open ik de volgende dag (en de dagen erna) de deur van kantoor en wordt ik meteen geroepen door de receptioniste die mij een pizzadoos overhandigt. Als ik mijn computer aanzet en mijn mail binnenhaal blijft ‘ie af en toe wat langer hangen want er moet blijkbaar een groot bestand binnenkomen. Vol goede moed begin ik aan de mail. Oh nee, eerst die pizzadoos, want die intrigeert mij toch wel. Het blijkt een sollicitatie te zijn. Leuk, maar ik zie meteen een beeld voor me hoe ik dat ding op het kopieerapparaat probeer te passen om aan de gespreksgenoten voor het sollicitatiegesprek te sturen. En dan zit ik met zo’n doos bij het sollicitatiegesprek… Met een glimlach om mijn mond begin ik aan de mails.

Solliciteren met Prezi

Bij de derde is het raak: een prezi-presentatie. Een wat? Eerst bellen met de helpdesk want ik heb een nieuw pakket nodig om de sollicitatie te kunnen zien. Hmm, altijd fijn dat ik daarvoor eerst toestemming van een ander moet hebben, maar het gaat lukken, zeggen ze, vanmiddag moet ik ‘m (als ik eerst opnieuw inlog) kunnen bekijken. Dat schiet natuurlijk niet op, nu ben ik al ruim een half uur bezig om iets te kunnen bekijken wat ik nog steeds niet heb kunnen zien. Vol goede moed verder.

Verspringende cv-lay-outs

Een stapel cv’s verder, blijkt er één toch wel erg bizar op mijn beeldscherm te staan. Alles verspringt. Mmmm, eigenlijk teveel moeite om me er helemaal in te verdiepen. En ik denk dat die persoon best wat beter zijn best had kunnen doen om het onder elkaar te krijgen. Geen zin om uit te vogelen, helaas, afschrijven dus maar.

Website en video

Een link naar een website. Leuk, vrolijke kleurtjes, maar waar vind ik iets dat ik gewoon kan printen? Een video, die kan ik op zich prima afspelen, zover gaat de IT van mijn organisatie nog wel, maar hoe print ik die?

Pinterest

Ook zoiets. Nu heb ik Pinterest, maar kan je een pinterest-cv eigenlijk wel bekijken als je geen Pinterest hebt? En als je geen Pinterest hebt, moet ik dat dan eerst installeren (ik denk meteen “helpdesk”, die zien me aankomen…)

Printbaar solliciteren

Opvallen doe je dus zeker, maar ik zou het toch wel erg prettig vinden als je ook nog ergens iets hebt dat ik gewoon zou kunnen printen. En dan liefst op een overzichtelijke manier, zodat ik er her en der nog wat bij kan pennen. Want recruiters zijn eigenlijk ook gewoon mensen, en stiekum vinden we old school solliciteren toch ook wel heel makkelijk. Met een cv dat gewoon op een A4 past. En dat cv mag dan wat mij betreft weer heel origineel zijn. Daar heb ik prachtige voorbeelden van gezien!