• 0

Originele Sollicitaties: een video voor Google

Solliciteren via Youtube wordt de laatste jaren steeds populairder. Vandaag belicht ik het verhaal van Matthew Epstein die origineel solliciteerde bij Google.

Hij had zijn zinnen gezet op een baan als product marketeer en digitaal strateeg bij het Google Product Marketing Team. Of zoals Matthew het zelf noemde, een baan bij the Goog’s Team. Maar hoe zorg je er voor dat Google weet wie je bent?

Door een originele video sollicitatie te plaatsen op Youtube (waarvan Google de eigenaar is) en hierin je beste kanten te laten zien. 

Bekijk het sollicitatiefilmpje dat hij maakte voor Google

Werkt hij nu bij Google?

In 3 weken tijd kreeg dit filmpje van Matthew bijna een half miljoen (!) hits op Youtube. Maar helaas, ondanks het feit dat hij een telefonisch interview had met Google, kreeg hij helaas geen baan aangeboden. De reden hiervoor is Matthew ook onbekend. Blijkbaar heeft hij hier verder ook niet naar gevraagd. Iets dat je maar beter wel altijd kunt doen als sollicitant, je kunt er veel van leren en dit gebruiken bij je volgende sollicitaties. 

In het tweede filmpje dat hieronder staat  suggereert hij dat dit wellicht komt door jaloezie op zijn snor. Een goed bedoelde grap natuurlijk. 

Was Matthew zijn video sollicitatie dan een succes of mislukking?

Was het filmpje dan een mislukking? Zeker niet! Maar liefst tachtig (!) anderen bedrijven waren wel razend enthousiast geraakt door zijn bevlogen humor en originaliteit. Onder de uitnodigingen voor sollicitaties zaten onder andere giganten zoals Amazon, Salesforce en Microsoft. Niet verkeerd toch?

Het grootste succes heeft hij waarschijnlijk te danken gehad aan de originaliteit van zijn filmpje, en de virale factor die hierachter schuil ging.

  • 17,000 likes op Facebook
  • 4,800 Tweets
  • 4,100 Google Plus 1’s
  • Artikelen in TechCrunch, Gizmodo en internationale kranten.

Wat doet Matthew nu?

Maar liefst 20 aanbiedingen kreeg hij van investeerders om zijn eigen merk te starten, zoveel impact had zijn originele manier van solliciteren. Hij zou hierbij dan de personificatie van het merk worden, of eigenlijk, hij zélf zou het merk worden. Alle 20 aanbiedingen sloeg hij echter af. Hij ging aan de slag bij een start-up in San Francisco genaamd SigFig.

Bekijk het filmpje waarin hij vertelt over de resultaten

Wat kunnen sollicitanten hier van leren?

Als je er voor kiest een video sollicitatie te doen, wees dan creatief. Zorg daarbij dat het solliciteren op deze manier wel  passend is voor de functie waarop gesolliciteerd word. In dit geval was Mathew een marketeer en is Google een hip en innovatief bedrijf. Een goede combinatie om een creatief filmpje te maken met veel humor.