• 1

Originele sollicitaties: Solliciteren met humor

Het is niet makkelijk om je als werkzoekende te kunnen onderscheiden van de grote hoeveelheid andere sollicitanten. In deze post zullen we een aantal voorbeelden laten zien van sollicitanten die een onuitwisbare indruk wisten te maken met hun originele sollicitatie.

In deze serie van originele sollicitaties, nemen wij een kijkje in de wereld van originele manieren om op te vallen als werkzoekende.

Eerder schreven we al over de sollicitatie video voor Google welke meer dan 80 aanbiedingen opleverde voor de maker. In deze editie zullen we een aantal grappige Amerikaanse cv’s en sollicitatiebrief bekijken. De auteurs maakten echter vooral indruk op het internet, niet zozeer bij de bedrijven die de sollicitaties ontvingen. Waarom dat zo was, dat zul je snel genoeg merken!

Origineel solliciteren bij McDonald’s

We vallen vaak gemakkelijk terug op standaard openingszinnen en afsluitingen voor onze sollicitatiebrieven. De enige vorm van variatie vinden we meestal terug in het kerngedeelte van de brief. Dit is het gedeelte waarin we de werkgever overtuigen van wat wij kunnen en waarom dit van waarde is voor het bedrijf. Je vertelt in dit middengedeelte waarom de keuze voor jou de enige juiste is.  

Maar na enkele tientallen sollicitatiebrieven raak je het zat. Gefrustreerd. Boos. En teleurgesteld. Dan kun je als gaan zitten mokken, óf je kunt net als Greg Bulmash (17-jarige scholier) deze energie kanaliseren om een aanmeldformulier van de McDonald’s invullen. Dit was zijn resultaat:

NAME:
Greg Bulmash

SEX:
Not yet. Still waiting for the right person.

DESIRED POSITION:
Company’s President or Vice President. But seriously, whatever’s available. If I was in a position to be picky, I wouldn’t be applying here in the first place.

DESIRED SALARY:
$185,000 a year plus stock options and a Michael Ovitz style severance package. If that’s not possible, make an offer and we can haggle.

EDUCATION:
Yes.

LAST POSITION HELD:
Target for middle management hostility.

SALARY:
Less than I’m worth.

MOST NOTABLE ACHIEVEMENT:
My incredible collection of stolen pens and post-it notes.

REASON FOR LEAVING:
It sucked.

HOURS AVAILABLE TO WORK:
Any.

PREFERRED HOURS:
1:30-3:30 p.m., Monday, Tuesday, and Thursday.

DO YOU HAVE ANY SPECIAL SKILLS?:
Yes, but they’re better suited to a more intimate environment.

MAY WE CONTACT YOUR CURRENT EMPLOYER?:
If I had one, would I be here?

DO YOU HAVE ANY PHYSICAL CONDITIONS THAT WOULD PROHIBIT YOU FROM LIFTING UP TO 50 LBS?:
50 Lbs of what?

DO YOU HAVE A CAR?:
I think the more appropriate question here would be “Do you have a car that runs?”

HAVE YOU RECEIVED ANY SPECIAL AWARDS OR RECOGNITION?:
I may already be a winner of the Publishers Clearing house Sweepstakes.

DO YOU SMOKE?:
On the job no, on my breaks yes.

WHAT WOULD YOU LIKE TO BE DOING IN FIVE YEARS?:
Living in the Bahamas with a fabulously wealthy dumb sexy blonde super model who thinks I’m the greatest thing since sliced bread. Actually, I’d like to be doing that now.

DO YOU CERTIFY THAT THE ABOVE IS TRUE AND COMPLETE TO THE BEST OF YOUR KNOWLEDGE?:
Yes. Absolutely.

Toen deze brief voor het eerst populair werd op het internet, werd er gesuggereerd dat deze geschreven was door een 17-jarige student. Dit bleek echter niet het geval. In werkelijkheid was deze geschreven als grap door een freelance tekstschrijver in Amerika die het solliciteren helemaal zat was. Uit frustratie, maar ook om wat meer bekendheid te krijgen, vulde Mr. Bulmash het formulier in en publiceerde het in zijn satirische column.  

Sollicitatiebrief die zo goed is, dat je geen cv nodig hebt? 

Deze brief kwam binnen bij Aviary, een software bedrijf. Later bleek dat het eigenlijk om een grap ging van de CEO, die deze brief stuurde naar de HR-afdeling van zijn bedrijf. Naar aanleiding van de populariteit van de brief hadden ze Roanald zelfs een plekje gegeven op de werknemerspagina.   

Holla! This job is exactly the position I’ve been looking for!

Forget all the other candidates for Aviary, I am the BEST.

 • Organizing shit? Check.
 • Calling numbers and shit? Doublecheck.
 • Customer support and shit? Mega-check.
 • Faxing numbers and shit? MOTHERFLIPPING CHECK ALL OVER THAT.

Don’t believe me? Check this shit out:

 • I am devilishly handsome: I was Prom king two years in a row with two different queens.
 • I am ridiculously smart: I can solve any Rubiks cube in front of your face with my magic fingers. I will bring one to prove it.
 • I have pinpoint accuracy: I killed a hawk once with a ninja star (sorry Aviary).
 • I am good for office morale: When someone cries I am all sympathetic and shit.

Need my resume? Nope. Not when you got my FACTS!

 • I am honorable: I am the son of a librarian and a capricorn.
 • I am brave: I fight crime on weekends. I don’t wear a cape yo that shit is for PIMPS.
 • I am dependable: Just call my name and I’ll be there.

I’ll pop in tomorrow to get my paperwork all signed up around 11 am. No need for an interview, trust me you will love me. I got your address from google, because my Internet research skills are the shit. I actually have been to a spa near your building before a few times so i already know the area.

Love, Roanald

PST. My favorite color is TOUPE because it rhymes with DOPE!!

 Toen de grootste storm was gaan liggen heeft het bedrijf het de foto van Roanald helaas weer verwijderd van de website. Het Twitter-account van Roanald Dvorak bestaat gelukkig nog wel, deze vind je hier

Origineel en vooral grappig cv

“Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” – komt deze zin je bekend voor? Het wordt vaak gezegd wanneer mensen iets net even anders doen dan de rest. Zo denken de meeste Nederlanders, vooral niet je kop boven het maaiveld uitsteken. In Amerika echter, daar worden de meest uitgesproken mensen juist naar voren geschoven. Beloont zelfs. Een grote mond wint het daar aanzienlijk vaker dan in Nederland. Sean is Amerikaan en een goed voorbeeld.

Waar de meeste mensen stressbestendig, betrouwbaar en leergierig zijn beschikt Sean over een heel ander arsenaal aan competenties. Hij is uitmuntend in Mario Kart, beschikt over katachtige reflexen en heeft genoeg voorkennis om over elk willekeurig onderwerp een uitstekend betoog te kunnen schrijven.

grappig cv