fbpx
21 juli 2020

Geld maakt wel gelukkig

Geld maakt wel gelukkig

Salarisonderhandelen gaat over geld. Wie dat een onprettig onderwerp vindt, zal hierdoor een lastige salarisonderhandeling voeren. En wat je lastig vindt, omzeil je natuurlijk graag. Toch moet je proberen om het onderste uit de kan te halen, want geld maakt wel degelijk gelukkig.

Als ik met mensen in gesprek raak over hun salarisonderhandeling hoor ik ze regelmatig een van de volgende opmerkingen maken: ‘Ik doe mijn werk omdat het zo ontzettend leuk is’ of ‘Ik red me prima zo’ of ‘Mijn werkgever betaalt mij precies wat ik hoor te krijgen’.

Herken je een van deze opmerkingen? Dan is het slim om eens stil te staan bij de vraag hoe jij over geld denkt.

Negatief beeld van geld

Misschien heb je frustrerende herinneringen aan geld. Omdat je vroeger vaak te horen kreeg dat het er niet was, bijvoorbeeld. Misschien heb je een negatief beeld over rijke mensen. Dat het materialistische graaiers zijn, die nergens om geven. Daar wil je niet bijhoren. Of misschien ben je doorlopend aan het worstelen met je rekeningen. Dan is de lol met geld er wel een beetje af natuurlijk. Sterker, je wilt er liever niet meer aan denken. Dus zeg je tegen jezelf dat er veel belangrijker zaken zijn. Geld maakt niet gelukkig. Toch? Om het even heel aardig te zeggen: dat is een vergissing.

Geld maakt wel degelijk gelukkig(er)

Om te beginnen leidt stressen over te weinig financiële middelen tot nieuw gedoe. Met gezondheid of relaties bijvoorbeeld. Maar ook als jij je rekeningen prima kan betalen en je kan permitteren om het onderwerp uit je hoofd te zetten, valt er nog een wereld te winnen.

Wist je dat je geluksgevoel zeker nog doorgroeit tot je op een bruto jaarinkomen van rond de €70.000 zit? Dat heeft natuurlijk niets met het ‘bezit’ van financiën te maken, maar alles met jouw dromen.

Dromen

Met geld komen dromen uit. Je kunt het bewaren, voor een bestaan zonder financiële onzekerheid. Of je kunt er iets van ‘kopen’. En of je nu een huis met zwembed, een betere wereld of meer tijd met je naasten wilt: het is je geld dat het mogelijk maakt.

Dus ook als je nu geen cent te makken hebt: laat in je hoofd het geld maar rollen. Dan komen de dromen. Zij zijn je onmisbare bondgenoot in je salarisonderhandeling.

Wil jij ook het onderste uit de kan halen bij je salarisonderhandelingen? Dat doe je in ieder geval niet op deze manier.