• 2

Over dromen en salarisonderhandelen (geld moet rollen)

Salarisonderhandelen gaat over geld. Wie geld een onprettig onderwerp vindt, zal hierdoor een lastige salarisonderhandeling voeren. En wat je lastig vind, omzeil je natuurlijk graag. Dat merk ik onmiddellijk als mensen in gesprek over hun salarisonderhandeling bijvoorbeeld een van de volgende opmerkingen maken:

  • ‘Ik doe mijn werk omdat het zo ontzettend leuk is’
  • ‘Ik red me prima zo’
  • ‘Mijn werkgever betaalt mij precies geven wat ik hoor te krijgen’
  • ‘Ja, ik verdien minder dan mijn collega’s, maar die verdienen ook belachelijk veel’
  • ‘Ik verdien al zoveel meer dan mijn collega’s’
  • ‘Geld doet niets voor me’
  • ‘Ik ben niet zo materialistisch ingesteld’

Herken je een of meer van deze opmerkingen? Dan is het slim om eens stil te staan bij de vraag hoe jij over geld denkt.

Misschien heb je frustrerende herinneringen aan geld. Omdat je vroeger vaak te horen kreeg dat er geen geld was. Misschien heb je een negatief beeld over mensen met geld. Dat het materialistische graaiers zijn, die nergens om geven. Daar wil je niet bijhoren. Of misschien ben je doorlopend aan het worstelen met je rekeningen. Dan is de lol met geld er wel een beetje af natuurlijk. Sterker, je wilt er liever niet meer aan denken. Dus zeg je tegen jezelf dat er veel belangrijker zaken zijn. Geld maakt niet gelukkig. Toch?

Om het even heel aardig te zeggen: dat is een vergissing. Geld maakt wel degelijk gelukkig(er).

Geld maakt wel degelijk gelukkig(er)

Om te beginnen leidt stressen over te weinig geld tot nieuw gedoe. Met gezondheid of relaties bijvoorbeeld. Maar ook als jij je rekeningen prima kan betalen en je kan permitteren om het onderwerp geld uit je hoofd te zetten, valt er nog een wereld te winnen.

Wist je dat je geluksgevoel zeker nog doorgroeit tot je op een bruto jaarinkomen van ca. € 70.000 zit?

Dat heeft natuurlijk niets met het ‘bezit’ van geld te maken, maar alles met jouw dromen.

Met geld komen dromen uit. Je kunt je geld bewaren, voor een bestaan zonder financiële onzekerheid. Of je kunt er iets van ‘kopen’. En of je nu een huis met zwembed, een betere wereld of meer tijd met je naasten wilt: het is je geld dat het mogelijk maakt.

Dus ook als je nu geen cent te makken hebt: laat in je hoofd het geld maar rollen. Dan komen de dromen. Zij zijn je onmisbare bondgenoot in je salarisonderhandeling.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus salarisonderhandelen