• 0

Pas jij in het plaatje?

Stressbestendig, resultaatgericht, initiatiefrijk. Het zijn allemaal voorbeelden van competenties. Maar wat zijn nou weer competenties? Als je op Wikipedia “competentie” opzoekt, lees je:  “Vaardigheid, het geschikt zijn voor een taak of functie, op grond van bijvoorbeeld kennis, vaardigheden en houdingen.”

Organisaties beschrijven graag in hun vacaturetekst op wat je allemaal moet kunnen om de baan tot een succes te maken. Welke competenties je dus nodig hebt. Je kent ze vast wel: bijvoorbeeld energiek, stressbestendig, communicatief en flexibel. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De lijst van mogelijke competenties is bijna onuitputtelijk. Maar wat kun jij er mee?

Curriculum vitae

In je cv kun je opnemen welke competenties bij jou passen. Nu kun je natuurlijk een rijtje sociaal wenselijke competenties opschrijven, waarvan je verwacht dat de ander ze graag leest. Maar beter kun je aan een aantal mensen om je heen vragen welke competenties ze nou bij jou vinden passen. Of je maakt een competentietest op Internet (even via Google en je hebt er een heleboel om uit te kiezen). Of allebei natuurlijk.

Vacaturetekst

In vrijwel elke vacaturetekst staat ergens een rijtje competenties. Vaak onder het kopje “profiel”. Ze zeggen iets over de soort persoon de je moet zijn om de vacature in te kunnen vullen, ze zeggen iets over waarop geselecteerd wordt en ze zeggen iets over de organisatie.

Matchen

Als jij het nou vreselijk vindt om in hoog tempo verschillende werkzaamheden te doen, dan past “in staat snel te schakelen” misschien minder goed bij je. Zo kun je zelf al wel wat selecteren of jij bij de baan of de organisatie past. Als jouw competentieprofiel wel overeenkomt met het gevraagde competentieprofiel, dan kun je daar iets over opmerken in je brief of in je cv, laat een aantal begrippen terugkomen. Voor de herkenbaarheid is het natuurlijk fijn als je dezelfde termen gebruikt. Maar neem niet klakkeloos alle termen over uit de vacaturetekst.

Selectie

Bij het sollicitatiegesprek kun je ervan uitgaan dat er doorgevraagd wordt op de competenties. Een veel gebruikte methode is de STAR methode. Star staat voor Situatie, Taken, Actie, Resultaten. Ofwel: noem eens een voorbeeld waaruit blijkt dat jij …. bent.

Voorbereiden

En dat kun je natuurlijk prima voorbereiden. Pak voor jezelf eens een stuk papier en ga de competenties die jij claimt te hebben eens uitwerken. Wat was de situatie, welke taken had jij toen, welke actie heb je ondernomen en wat was het resultaat? Als je het niet kunt beantwoorden, moet je je serieus afvragen of die competentie wel op je cv of in je brief zou moeten staan.

Afgelopen week kreeg ik een vraag over een term in een vacaturetekst. Helaas is het niet zo dat er een nationale afspraak is wat welke competentie precies betekent. Bij twijfel kun je de organisatie bellen om na te gaan wat ze precies bedoelen, maar kijk eerst wel even op de website of je daar het antwoord misschien kunt vinden. Want domme vragen stellen aan de telefoon is niet de beste eerste indruk die je kunt achterlaten.