fbpx
30 juni 2020

Persoonlijk profiel voor je cv

profiel

De profielschets, ook wel kortweg het profiel genoemd, is een kort stukje tekst in het begin van je cv waarin je jezelf voorstelt. Het dient in de meeste gevallen als verbinding tussen het gedeelte met persoonlijke informatie en de werkervaring en geeft hierdoor een persoonlijker tintje aan het cv.

In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het schrijven van een goed profiel voor in je cv. Meer tips voor een goed cv lees je hier.

Het profiel voor het cv

In het persoonlijk profiel geef je in ongeveer vier tot zeven tekstregels een beschrijving van wie je bent, waar je goed in bent en waar je naar op zoek bent. Het doel van de profielschets is om de lezer van je cv een beter idee te geven van de persoon achter het verder vaak onpersoonlijke document. Het is belangrijk om te beseffen dan het profiel geen simpele opsomming is van kenmerken.

Hoe het niet moet

Eigenschappen: betrokken, ondernemend, resultaatgericht, ambitieus, creatief, enthousiast.

Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe een profielschets er niet uit moet zien. We lezen hier een droge opsomming van competenties en kenmerken die totaal geen authenticiteit uitstraalt.

Bij het opstellen van een profiel voor het cv gaat het erom dat je een lekker lopend stukje schrijft waarmee de lezer de persoon achter het cv beter leert kennen. De opsomming van de eigenschappen is eerder storend dan waardevol.

Hoe moet het dan wel?

Zo vind je een baan

Op zoek naar de beste sollicitatietips voor je volgende sollicitatiegesprek? Je vindt ze in ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp. Nu met flinke korting verkrijgbaar in onze webshop!

Een goede profielschets

Mijn naam is John. Ik ben een flexibele, resultaatgerichte manager met ruime ervaring binnen het productiewezen en in de voedselindustrie. Mijn managementstijl kenmerkt zich het best als dienend leiderschap: ik motiveer anderen om zo samen goed te presteren. Ook niet onbelangrijk: ik beschik over een goede portie humor en heb nooit een ochtendhumeur!

Hier maken we kennis met de persoon John op een manier die authenticiteit uitstraalt. Let vooral ook op het eerste persoonsperspectief waarin het stukje is geschreven. De ik-vorm wordt aangehouden, zodat het lijkt alsof er rechtstreeks kennis wordt gemaakt.

Informatie voor in het profiel

Omdat je maar een beperkt aantal woorden hebt om een goed beeld te schetsen, is het van belang om even stil te staan bij de inhoud. Welke informatie wil je precies overbrengen die in het cv niet direct wordt benoemd?

Hier volgt een aantal voorbeelden:

  • Waar ben je goed in?
  • Wat zijn je persoonlijke eigenschappen
  • Wat zoek je precies?
  • Wat zijn je ambities?

Maak een selectie van de informatie die je het belangrijkst vindt en maak hier vervolgens weer een selectie van. Een profielschets hoort kort te zijn om het lezen ervan te stimuleren. Grote lappen tekst worden al snel overgeslagen. Het heeft dan ook geen zin om een waslijst aan competenties en vaardigheden te benoemen. Kies een aantal hoofdpunten die je wilt overbrengen en maak hier een goedlopend stukje van.

Tip: Bekijk de lijst met competenties voor inspiratie.

Tips voor een goede profielschets

De volgende kenmerken kunnen een profielschets maken en breken:

  • Gebruik de ik-vorm
  • Geef de tekst een persoonlijke touch
  • Gebruik geen dooddoeners
  • Probeer authentiek te zijn in je woordkeuze

De eerste twee punten kwamen al eerder op deze pagina aan bod, dus we beginnen met de dooddoeners. Dit zijn uitspraken die eigenlijk maar weinig inhoud hebben en hierdoor waardevolle ruimte verspillen in het cv. Denk hierbij aan termen als ‘spin in het web’, ‘administratieve duizendpoot’, ‘zelfstandige teamplayer’ en ‘nieuwe uitdaging’.

De woordkeuze voor het profiel in je cv is ook van grote invloed op de kwaliteit ervan. Er zijn namelijk nogal wat woorden die steeds maar weer terugkomen in elk cv en daardoor niet onderscheidend zijn. Als iedere sollicitant bijvoorbeeld schrijft creatief te zijn, wat is dan de meerwaarde hier nog van? Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van kenmerken die specifiek van toepassing zijn op jou.

Ben je écht heel creatief en is het een belangrijk kenmerk om de functie goed uit te oefenen, dan kun je dat natuurlijk alsnog in je profielschets opnemen. Maar onderbouw het dan! Bijvoorbeeld met de STARR-methode. Hiermee geef je concrete voorbeelden die aantonen dat je een bepaalde eigenschap bezit.