• 0

Positief blijven na de zoveelste afwijzing, hoe doe je dat?

Afgewezen worden is pijnlijk en ontmoedigend. Als sollicitatiegesprekken keer op keer uitmonden in een afwijzing, is het lastig om positief te blijven. Waarschijnlijk krijg je allerlei goedbedoelde adviezen om toch vooral de moed niet op te geven en optimistisch te blijven. Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat na de zoveelste afwijzing?

Als je neerslachtig, chagrijnig of depri bent, is het behoorlijk irritant om van mensen in je omgeving te horen dat je positief moet blijven. Toch hebben ze hoogstwaarschijnlijk gelijk. Blijven hangen in negatieve emoties beperkt je vermogen om meerdere oplossingen en mogelijkheden te zien. Hoogleraar psychologie Barabara Fredrickson heeft veel onderzoek gedaan naar het effect van emoties. Negatieve emoties leiden automatisch tot gedrag dat de kans op overleven in bedreigende situaties bevordert. Zo leidt angst bijvoorbeeld automatisch tot vluchtneigingen als er brand uitbreekt. Deze tunnelvisie is nuttig in levensbedreigende omstandigheden, maar in veel andere situaties zijn positieve emoties veel effectiever. Positieve emoties verbreden volgens Fredrickson onze aandacht en maken dat we meer mogelijkheden en oplossingen zien. Het is daarom slim om in moeilijke situaties toch positieve emoties op te roepen. Dat kun je doen door je af te vragen hoe je profijt kunt hebben van de tegenslag die je ondervindt.

Hoe kun je profijt hebben van een afwijzing?

1. Vat de afwijzing niet persoonlijk op

De eerste stap is voorkomen dat je in een spiraal van negatieve emoties terechtkomt. Daarbij is het belangrijk dat je de afwijzing niet als een afwijzing van jou als persoon opvat. Bij iedere sollicitatie spelen talloze factoren een rol die bepalen welke kandidaat de functie krijgt. Een groot aantal van deze factoren kun je niet persoonlijk beïnvloeden. Misschien was er een kandidaat met tien jaar meer ervaring dat jij. Misschien zochten ze net een ander persoonlijkheidstype om meer diversiteit in het team te krijgen. Misschien gaven ze toch de voorkeur aan een man terwijl jij een vrouw bent of andersom.

2. Evalueer het gesprek

Schaakgrootmeesters Gary Kasparov zei: ‘Ik heb van het schaken een les geleerd. Iedere wedstrijd, ook een nederlaag, geeft nieuwe informatie. Daarmee kun je de volgende keer misschien winnen.’ Dit geldt ook voor sollicitatiegesprekken. Elk gesprek is een kans om te leren en je sollicitatievaardigheden te verbeteren. Zet na afloop voor jezelf op een rijtje wat goed ging en wat minder soepel verliep. De volgende vragen kun je jezelf stellen:

  • Welke van de doelen die je van tevoren had gesteld, heb je bereikt?
  • Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
  • Wat ging er goed of beter dan de vorige keer?
  • Wat heb je gedaan om dat voor elkaar te krijgen?
  • Wat werkt voor jou als je een sollicitatiegesprek voert?
  • Hoe kun je een volgende keer nog meer doen van wat voor jou werkt?
  • Wat kun je de volgende keer beter niet meer doen?

3. Vraag om feedback

Het is om twee redenen nuttig om na een afwijzing te achterhalen waarom je niet bent aangenomen. Ten eerste voel je je minder persoonlijk afgewezen als je weet welke factoren buiten jou een rol hebben gespeeld bij de keuze van de kandidaat. Ten tweede geeft het je nuttige informatie over hoe je overkomt en wat je daarin kunt verbeteren.