3 juli 2020

Professioneel make-up aanbrengen in drie stappen

Wanneer we het hebben over een goede verzorging van de vrouw hoort make-up er helemaal bij. Zelfs in bescheiden mate voor die van de man. Maar je kunt natuurlijk ook overdrijven. Lees de drie stappen voor professioneel make-up aanbrengen.

Bij een sollicitatie kun je je make-up net iets verder brengen dan ‘normaal’. Als je de lijnen van je ogen en mond net iets meer aanzet, wint je presentatie aan kracht. Er zijn ook modetrends verbonden met make-up. Maar daar hoef je je niet zo druk om te maken. Net zoals de kledingtips voor sollicitanten redelijk behoudend zijn, geldt dat ook voor make-up tips. Het gaat immers niet om de make-up. Het gaat om jou. 

Stap 1: Aanbrengen van een egale teint

De basis van je make-up dient om jou een mooie egale teint te geven. Heb je last van puistjes, of andere onregelmatigheden, dan kun je hiervoor camouflerende producten gebruiken zoals camouflagesticks of crèmes, met daaroverheen een foundation. Veel vloeibare en minerale foundations zijn transparant. Ze geven je huid een mooie egale kleur. En zeker met een kleur die heel dicht bij je eigen teint ligt, ziet dat er heel natuurlijk uit.

Stap 2. Accentueer je ogen en mond: deze zijn belangrijk voor je communicatie

Voor een naturel look kun je je ogen opmaken met uitsluitend een eyeliner en mascara. Met de eyeliner zet je je wimperlijn aan, en met de langere wimpers worden je ogen mooi omlijst.

Met een beetje oogschaduw versterk je het effect van je oogopslag: Door in de arcadeboog een diepe neutrale kleur aan te brengen en op het bewegende ooglid een heel lichte kleur, komen je ogen beter naar voren en lijken ze groter. Maak dus niet je hele bewegende ooglid blauw of paars. Dat heeft niets meer met ‘schaduw’ te maken. Die techniek verdient een update!

Gebruik voor je lippen een lipgloss of lipstick (neutraal of met een tintje) voor een verzorgde look. Als je vrij donker haar hebt en ook je ogen hebt opgemaakt, doe dan ook een wat sterkere kleur op je lippen. Draag bij voorkeur een kleur die je eigen lipkleur iets versterkt. Hier kun je eventueel een lipgloss overheen doen voor een mooie glans. Kijk in de spiegel naar jezelf zoals je naar een ander zou kijken om het geheel te beoordelen.

Kleur je ook je nagels? Dan hoef je niet per se dezelfde kleur te gebruiken als op je lippen, maar zorg wel dat de tinten mooi bij elkaar passen, én bij je kleding. Of lak je nagels met een naturel lak. 

Stap 3. De finishing touch

Wenkbrauwen zijn heel belangrijk voor een krachtige look. Je hoeft ze niet donkerder te maken, maar zorg dat je wenkbrauwboog mooi is. Heb je heel lichte of onderbroken wenkbrauwen, teken dan de bovenlijn met een poeder of een zacht potloodje een beetje bij. Gebruik de kleur van je eigen wenkbrauwen of van je haar.

Voordat je de deur uitgaat, geef je jezelf nog een klein beetje rouge hoog op je wangen, of een beetje sun-poeder op je voorhoofd en wangen. Gebruik zo weinig van deze producten dat je wél het effect krijgt op je gezicht maar niet kunt zien waardoor dat komt.

Meer of minder make-up aanbrengen?

Ben jij iemand die gewend is om veel make-up en felle kleuren te gebruiken? Vraag dan eens aan verschillende mensen om je heen of ze vinden dat je ook wel met iets minder make-up zou kunnen aanbrengen…

Pas in elk geval op met heel felle kleuren, glans en zware donkere lijnen om je ogen. Door zulke zware oogmake-up kunnen mensen je ogen niet meer zien. En draag je heel rode lipstick, zorg er dan voor dat hij onberispelijk is opgebracht. Hoe krachtiger de kleur, hoe meer aandacht je nodig hebt bij het opbrengen.

Ben je iemand die normaal nooit make-up draagt? Blijf dan dicht bij jezelf. Kies producten die je ogen en mond net iets aanzetten, maar die jou er nog wel laten uitzien als jij.

Kan ik als man ook make-up aanbrengen?

Als je als man gewend bent make-up te gebruiken, doe dat dan ook gerust bij een sollicitatie. De tip over wenkbrauwen kun je zeker gebruiken. Maar overdrijf niet. Dan gaat het opvallen en haalt je make-up de aandacht weg van jou.