• 0

Professionele voicemail wanneer je solliciteert

Dit is de voicemail van…

Natuurlijk kun je niet 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar paraat staan om je telefoon op te nemen. Vroeger had je dan een los antwoordapparaat dat een boodschap van een beller opnam op een bandje, maar dat moest je dan weer niet vergeten aan te zetten. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon met een ingebouwde voicemail. Reuze handig zou je denken, maar maak je er ook optimaal gebruik van bij het vinden van een baan?

Je voicemail bepaalt de eerste indruk die de werkgever van jou krijgt. Zelfs al heeft de werkgever je cv en motivatiebrief al gezien, je voicemail geeft voor het eerst weg hoe je klinkt. En dat is ook onderdeel van je eerste indruk.

Tips voor een professioneel voicemailbericht

  1. Zorg ervoor dat je voicemail geactiveerd is. Niet iedere telefoon of provider heeft automatisch de voicemail geactiveerd.
  2. Een voicemailbericht waar je alleen je naam inspreekt in een verder voorgeprogrammeerd bericht, daar moet ik zelf altijd om lachen. Zo’n vrouwenstem die dan zegt dat dit de voicemail is van … en dan zo’n mannenstem die “Bas” invult. Doe dan iets meer moeite en spreek zelf je voicemail in.
  3. In diezelfde categorie valt de voicemail waar alleen een nummer wordt genoemd. Ik wil graag weten of ik de juiste persoon te pakken krijg en je bent toch meer dan je nummer? Ook hier geldt: zelf inspreken.
  4. Wie gaan je bellen? Zijn dat alleen vrienden en bekenden, dan kun je rustig een informeel voicemailbericht inspreken. Maar als je ook gebeld kunt worden door werkgevers, recruiters, headhunters, uitzendbureaus etc., dan is een ander bericht waarschijnlijk passender.
  5. Als je op vakantie bent, kun je waarschijnlijk je voicemail wel zo inregelen dat de beller geen bericht in kan spreken, maar wil je dat ook echt? Wil je tijdens je vakantie niet “gestoord” worden voor een mogelijke baan? Spelen de kosten van bellen in het buitenland voor jou zwaarder dan de kans op een baan? Op je voicemail inspreken dat je op vakantie bent brengt natuurlijk ook weer andere gevaren met zich. Maak daar dus een goede afweging in.
  6. Een voorbeeld van een nette voicemailtekst is: Goedendag, dit is de voicemail van [jouw voor- en achternaam]. Op dit moment ben ik niet in de gelegenheid de telefoon op te nemen, spreek een boodschap in dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug. En daar zijn natuurlijk allerlei varianten op te bedenken: “Goedendag” kan bijvoorbeeld ook zijn “Hallo”. Probeer de voicemail aan te laten sluiten bij jou als persoon.
  7. Laat anderen jou eens bellen en feedback geven op je voicemail.
  8. En als iemand dan je voicemail heeft ingesproken, bel dan wel zo spoedig mogelijk terug. Je hoeft niet uit te leggen wat je aan het doen was. Bel terug en begin je gesprek met refereren aan de voicemail die je kreeg.
  9. En als je dan vervolgens de voicemail van degene krijgt die je probeert terug te bellen, dan spreek je die natuurlijk ook netjes in toch? Met naam en telefoonnummer en de reden waarom je belt. Bied ook aan dat je zelf nog een keer probeert de ander te bereiken.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *