• Comments Off on

Referenties vermelden in het cv

Wanneer je op zoek bent naar een baan, zal je ongetwijfeld wel eens de vraag naar referenties zijn tegengekomen. Maar wat zijn referenties precies, hoe ga je ermee om en horen referenties standaard op elk cv te staan?

Wat een referentie is

Een referentie is een getuigenis van jouw functioneren bij een (oud-)werkgever. Het is een kans voor een aspirant-werkgever om van een ander te horen hoe jij bent als collega en hoe je functioneerde als werknemer.

Een referentie op het cv is de verwijzing naar de referaat (de referentie die wordt geraadpleegd) en bestaat gewoonlijk uit een naam, telefoonnummer, functietitel en de naam van de onderneming.

Voorbeeld van een referentie:

Dhr. T. Peters
06 – 123 456 78
Projectmanager bij AGO B.V. 

Zijn referenties op het cv gebruikelijk?

Referenties worden niet vaak volledig op het cv vermeld. De meeste sollicitanten kiezen ervoor om referenties niet te benoemen of kiezen voor de standaardzin ‘Referenties op aanvraag beschikbaar’.

Is het verstandig referenties op het cv te zetten?

Wanneer je er ruimte voor hebt en je onlangs hebt aangegeven bij de referaat dat je op zoek bent naar een baan, dan kan je ervoor kiezen om al direct (een aantal) referentie(s) op te nemen in het cv. Wanneer je cv al redelijk vol is, dan doe je er goed aan om dit gedeelte achterwege te laten.

Referenties worden vaak pas in een laat stadium van een sollicitatie gecontacteerd. Dit gebeurt in ieder geval niet tijdens de eerste selectie. Aangezien werkgevers je altijd moeten informeren voordat ze contact opnemen met (een van je) referenties, is er sowieso nog een contactmoment tussen je sollicitatie en de daadwerkelijke referentiecheck. Met andere woorden, er is sowieso nog een mogelijkheid om de contactgegevens van je referenties door te geven.

Het is dus niet noodzakelijk om referenties op te nemen in het cv en het kan zelfs afleiden van de ‘belangrijke’ zaken.

Voorbeeldvragen die worden gesteld aan de referaat

Je potentieel toekomstige werkgever is geïnteresseerd in zowel je kwaliteiten als eventuele tekortkomingen. Hierbij wordt meestal een zo open mogelijke vraagstelling gebruikt, zodat er ruimte is voor de referaat om extra informatie te geven.

Om je een goed beeld te geven, volgen hier een aantal vragen die redelijk standaard zijn bij een referentiecheck:

  • Wat is uw relatie met de kandidaat?
  • In welke periode was de kandidaat bij u in dienst?
  • Hoe lang hebben jullie samengewerkt?
  • Hoe was deze samenwerking?
  • Wat waren de dagelijkse bezigheden van de kandidaat?
  • Zou u deze persoon opnieuw aannemen? Waarom?
  • Wat voor soort organisatie past bij de kandidaat?
Zelf een top-cv opstellen?

Lees meer over wat je beter wel en niet kunt vermelden in het cv in het cv-handboek!

Comments are closed.