salarisonderhandeling
  • 0

Salarisonderhandeling: geloof jij erin?

Recruiters proberen tijdens salarisonderhandeling te peilen voor welk bedrag jij bereid bent bij hen te komen werken. Het is aan hen de taak jouw salaris zo laag mogelijk te houden. Aan jou dus de taak je niet te laten afwimpelen en een over een passend salaris te onderhandelen. Belangrijk is wel dat jij er zelf in gelooft. Lichaamstaal, bepaald woordgebruik of onzekerheid kan een ander signaal afgeven. Dit kan in jouw nadeel werken. 

Onderhandelen over je salaris is niet makkelijk, maar wel belangrijk. Recruiters zullen proberen erachter te komen wat je in je huidige functie verdient en welk salaris je verwacht. Dit hoef je echter nooit te vertellen! Het gaat om jouw ervaring, competenties en achtergrond. Bedenk vooraf wat je minimaal wilt gaan verdienen en maak dit duidelijk door er zelf in te geloven.

Lichaamstaal

Je hebt het vast weleens gehoord: je woorden maken maar een klein deel uit van wat je werkelijk communiceert. De rest ‘zeg’ je met je handen, gezichtsuitdrukking, toon, houding, enzovoorts. Er zijn schattingen dat 70% tot meer dan 90% van je communicatie non-verbaal is. Geen kleinigheid dus en ook voor je salarisonderhandeling heeft dat gevolgen. Je kunt nog zo goed inhoudelijk uitleggen waarom je meer salaris moet krijgen, als je non-verbaal alleen maar twijfel zaait, houdt het op.

Heel simpel. ‘Bedrag X is een passend salaris gezien mijn achtergrond en ervaring’ is een heldere uitspraak. Maar wat gebeurt er als je tegelijkertijd aan je mouwen zit te friemelen, je de ander niet aankijkt en je stem overslaat? Al klopt je uitspraak wel, je lichaamstaal toont aan dat je het zelf niet gelooft en de recruiter dan ook niet.

Die tegenstrijdigheid kennen we allemaal wel. Rationeel weet je ‘natuurlijk ben ik salaris X waard’, maar ergens diep van binnen zit onzekerheid: ‘oh nee, dat soort bedragen ben ik helemaal niet waard’. Op zich niet erg, alleen het probleem is dat deze onzekerheid jouw non-verbale signalen aanstuurt. Dit bepaalt dus het grootste deel van de boodschap.

Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je deze onzekerheid vergeet door rationeel na te denken. Lukt dit niet, probeer dan controle te krijgen over je non-verbale signalen. overtuigt van wat je rationeel weet.

Drie tips om zelfbewust over te komen (ook als je dat niet zo voelt)

Kleding kan veel doen. Zorg dat je kleding draagt waar jij je comfortabel in voelt en zekerheid uitstraalt. Zorg dat je outfit past bij de dresscode van de organisatie. De boodschap die je afgeeft: ik pas me goed aan bij de organisatie maar ik sta sterk in mijn schoenen.

Op het moment dat de recruiter je ophaalt voor het onderhandelingsgesprek wordt al ingeschat hoe makkelijk jij straks met een (laag) bod akkoord gaat. Met een gespannen blik en een klamme hand sta je al 1-0 achter. Zorg dus dat je hand zo koel mogelijk blijft (niet in knijpen, niet in je zak houden). Denk op het moment dat je een hand geeft niet aan de salarisonderhandeling, maar aan iets waar je heel goed in bent. Ook dit kan je oefenen!

Amy Cuddy over de ‘power poses’

Tot slot: Fake it ‘till you make it, de power poses van Amy Cuddy, zijn makkelijk in te zetten en bewezen effectief. Kort gezegd komt het hier op neer: ga kort voor aanvang van het gesprek naar het toilet en neem een krachtige positie in (wijdbeens, handen onder je hoofd). Doe dit (slechts!) 2 minuten en je voelt je al machtiger en minder gestrest. Deze positie leidt namelijk tot een dalend cortisol- en stijgend testosteronniveau. Het omgekeerde is echter ook waar: wie zich klein maakt krijgt meer stress en minder machtsgevoel. Ga tijdens het wachten voor het gesprek over salarisonderhandeling dus niet met je mobiel spelen!

Vertrouwen wekken met je lichaamstaal helpt je verder, ook tijdens salarisonderhandeling. Lees hier meer trucjes over hoe je je zenuwen in bedwang kan houden tijdens een belangrijk gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *