• 1

Schat zoeken

Schat zoeken. Herinner jij dit nog? Een speurtocht waarmee je met je vriendjes op zoek ging naar de schat. Daar stond je dan met de schatkaart in de hand. Je volgde de getekende pijlen de stoep en de gekleurde lintjes in de bomen in het park. Tussendoor volgde er dan een opdracht. Met plezier en een beetje spanning beleefde je deze speurtocht en aan het aan het einde van de tocht werd je beloond met de schat.

Metafoor

‘Schat zoeken’ is voor mij een metafoor voor de zoektocht naar ‘jouw schat’ op de arbeidsmarkt. Je kunt het zien als een sollicitatiespeurtocht. Jouw speurtocht naar de ideale baan, die bij jou past en waar jij energie van krijgt. De schatkaart is de arbeidsmarkt. De pijlen zijn de vacaturesites, de social media, je netwerk en deze geven jouw richting bij het zoeken naar vacatures en het vinden van de juiste baan. De route stippel jezelf uit en je kiest daarbij de juiste personen om je heen, die jou kunnen begeleiden en adviseren om uiteindelijk jouw schat te vinden.

Zie je het voor je?

De volgende vragen komen bij me op:

  • Hoe beleef jij deze speurtocht?
  • Hoe ziet jouw schatkaart eruit en waar heb jij je pijlen op gericht?
  • Heb je hulp onderweg?
  • Wat is jouw beloning aan het einde van deze speurtocht?
  • Wat is jouw schat?

Digitaal schat zoeken

Nu volgen we de pijlen op de stoep en de lintjes in de bomen niet meer. Zelfs het schat zoeken, de speurtocht is gedigitaliseerd. We noemen dit nu geen speurtocht meer, maar geocaching. De schatkaart is vervangen door een GPS en de pijlen en lintjes zijn vervangen door coördinaten. Deze coördinaten geven de route aan en daarmee vind je uiteindelijk een cache, je schat.

Ook de manier van solliciteren heeft in de afgelopen jaren grote veranderingen ondergaan. Voorheen kon je in de krant vele personeelsadvertenties vinden en verstuurde je met de post een handgeschreven en later een getypte sollicitatiebrief. Dit kun je je nu niet meer voorstellen. In de krant wordt bijna niet meer geadverteerd met personeelsadvertenties. Vacatures worden nu op diverse vacaturesites, websites en via diverse social media kenbaar gemaakt. Netwerken speelt daarbij een belangrijke rol, net zoals profileren, jezelf laten zien op allerlei social media. Het aantal vrienden, volgers en contacten op Facebook, Linkedin en Twitter vergroten nu jouw kans om een baan te vinden. We kunnen niet meer zonder de social media.

Doel

Tijden veranderen en de verandering is een constante factor geworden. We kunnen niet anders dan hierin mee gaan, want het biedt ons ook kansen. Toch is het doel hetzelfde gebleven, of het nu een speurtocht in het bos is of op de arbeidsmarkt. We zijn allemaal op zoek naar de beloning: het vinden van de schat. Deze schat heeft voor een ieder van ons een andere betekenis, dit kan een baan zijn, een contract, zelfstandig ondernemerschap, die ene opdracht of het vergroten van je netwerk. Laten we dit doel niet uit het oog verliezen!

Succes met het vinden van jouw schat.