• 0

Schrijfblokkade bij het schrijven van een motivatie

Ik probeer de héle ochtend al een motivatie te schrijven. Eigenlijk niet helemaal waar, want ik probeerde het ook al het hele weekend. Vandaag is het maandag en ik kijk dus met enig koffie- en slaappauzes naar een scherm met de woorden: ‘Geachte, dame, geachte heer’. That’s it. Verder kom ik niet. Nou, ik zou onderaan al ‘Met vriendelijke groet’ kunnen zetten. Maar daar schiet ik ook niet echt iets mee op.

Het zit zeker allemaal in mijn hoofd maar het wil gewoon niet op het scherm verschijnen. Ik moet stoppen met scherm-kijken en erkennen: Ik zit met een schrijfblokkade!

Ikmoet-ikmoet-ikmoet

Niet hoorbaar gil ik in gedachten: Hulp! Ik móet een baan hebben, dus móet ik solliciteren, dus móet ik een motivatie schrijven. Ikmoet-ikmoet-ikmoet! Ik zit in een gedachtenmolen vast.

Mhm… Ikmoet-ikmoet-ikmoet…. hier uit. Even goed erover na denken of het met de functie te maken heeft. Nee, de functie lijkt me leuk en zou ook bij me passen net als de organisatie. Dus dat is het niet.

Ik probeer om even iets anders te doen. Niet heel anders, wel iets met ‘werkzoeken’, want, je weet wel: ik móet!

Ik google dus ‘diervriendelijke werkgever’. Ik dacht: er bestaat toch van alles, misschien ook dit? Ik zou namelijk graag mijn hond (die ik nog niet heb) mee willen nemen naar mijn werk. Zo’n geluk had ik vroeger al twee, drie keer. Ik denk: zo iets positiefs, dat zou me uit de molen kunnen halen. Super plan! De eerste hit op google was dan echter: ‘Verklik je dieronvriendelijke werkgever’…. jeetje, ik was dus juist op zoek naar iets positiefs…pfffff…. Een ander plan moet hier komen.

Ik vraag me af, waarom ik zo’n druk in mij voel. Van wie moet ik dan eigenlijk? Van mij. Niemand anders eist het op. Ja! That’s it! Ik móet eigenlijk nu helemaal niks. Ik ga nu de tuin in. Eventjes niks met ‘werkzoeken’, eventjes eruit. Uit mijn hoofd en in in mijn lijf! Na een super plan, komt dus dit betere plan.

Dat heb ik gedaan en ja, mijn hoofd voelt lichter en vrijer.

Ik begin maar gewoon met mijn motivatie. Maakt niet uit of het goed of slecht is. Als het maar een begin is. En dan ga ik een vriend bellen, hij helpt me zeker verder vanuit een heel ander perspectief.

En ja! Was wel even lachen, want … dat heb ik nog helemaal niet verteld… de motivatie moet Duitstalig zijn. Duits is mijn moedertaal, dus dat zou moeten lukken. Maar toen ik mijn motivatie voorlas bleek dat ik helemaal fantastisch de Nederlandse grammatica op de Duitse taal heb toegepast! Hahaha… Maar dit even tussen door. Nu weer terug naar de mogelijke oplossing. Tips die ik vervolgens vanuit vrienden, netwerk en gewoon van mezelf kreeg wil ik wel heel graag delen.

Tips bij schrijversblok

  • Ga iets heel anders doen! Bij voorkeur iets, waar je fysiek bezig bent, wandelen, hardlopen, koken, tuineren, bessen plukken.. 
  • Begin midden in jouw motivatie, bijvoorbeeld met je kwaliteiten. Zo kom je in een positieve mood. Een fatsoenlijk begin en einde van je brief kan ook later nog.
  • Bel een vriend! Lees de vacature voor en vraag zijn/haar mening en suggesties.
  • Begin met steekwoorden over wat je wil vermelden in jouw motivatie.
  • Bekijk de website van de organisatie. Wat spreekt je aan? Wat inspireert je? Waarom wil je er zo graag werken?

Voor mij werkt het best om iets te doen waar ik juist niet bij moet denken gecombineerd met buitenlucht. En sowieso helpt het besef dat ik vooral van mezelf ‘moet’ en de druk dus alleen van mezelf komt. Dat betekent ook, dat ik de mogelijkheid heb om de druk er van af te halen. Druk veroorzaakt alleen tegendruk. Dus laat los!

Er is geen kant en klare oplossing. Iedereen tikt anders en heeft een ander manier nodig om van de schrijfblokkade af te komen. Als je goed naar jezelf luistert, weet ik zeker, dat je jouw persoonlijke schrijfblokkade-oplos-plan vind en een fantastische motivatie schrijft. Succes!

Artikel geschreven door Monika Raulf; werkzoekende. 2013.