• 2

De simpele carrièrestrategie om nooit meer ‘vast te zitten’ in je baan, meer uitdaging en een hoger salaris

Heb je wel eens zo’n ingeving waarvan je achteraf denkt: hoe is het mogelijk dat ik me dit nog niet eerder heb gerealiseerd!?

Afgelopen vrijdag overkwam dit mij.

Tijdens het sporten luisterde ik naar een interview met Anders Ericsson, de auteur van het boek Piek: hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren. Zoals de subtitel suggereert, onderzoekt Ericcson hoe ‘gewone mensen’ tot buitengewone prestaties kunnen komen. Wereldwijd wordt hij gezien als de expert op het gebied van expert performance.

Een specifiek segment van dit interview deed me direct mijn set squats afbreken om een aantal notities te maken. Een absolute doodzonde in sportland. De ingeving voelde echter zo diep dat ik niet anders kon dan even pauzeren en mijn gedachtes opschrijven.

Deze ingeving, gegoten in een praktisch jasje, heeft de potentie om ENORME impact te hebben op het leven van elk werkend persoon. Op het gebied van interne en externe arbeidsmobiliteit, persoonlijke uitdaging, en ook salaris.

Doordat deze ingeving zo verraderlijk simpel is, is het makkelijk om de ‘diepte’ ervan over het hoofd te zien. Daarom wil ik je eerst een stukje achtergrond geven over hoe gewone mensen tot buitengewone prestaties komen.

De kracht van doelbewuse training

Als je ergens beter in wil worden moet je oefenen, oefenen, oefenen.

Dat weet iedereen.

Maar zoals Ericsson stelt: hoe kan het dan dat vijftigjarige automobilisten niet bepaald bekend staan als betere chauffeurs dan dertigjarige automobilisten?

Zijn belangrijkste ontdekking is dat ‘buitengewoon presteren’ niet slechts een kwestie van veel oefenen is. Natuurlijk, kwantiteit is belangrijk maar de kwaliteit van het oefenen is ten minste net zo belangrijk. En nog interessanter is dat buitengewone prestaties hoofdzakelijk het resultaat blijken te zijn van buitengewoon goed oefenen. Niet van begaafdheid of aangeboren talent.

doelbewuste-training-ericsson

Ericsson’s onderzoeken tonen keer op keer aan dat experts die buitengewone prestaties leveren geen wonderkinderen waren. Ze zijn experts omdat ze jarenlang zichzelf hebben uitgedaagd om de randen van hun comfortzone op te zoeken en zo hun plateaus doorbreken.

Deze bevinding was van toepassing op allerlei activiteiten en beroepen. Van muzikanten en sporters tot artiesten en studenten. Doelbewuste training was ook de best verklarende variabele voor de verschillen in prestaties van vakmensen zoals leiders, doktoren, piloten, programmeurs en verkopers. 

Dit is het punt waarop ik notities begon te schrijven. 

Want hoeveel (vaak hardwerkende) mensen zitten wel niet ‘vastgeroest’ in de dagelijkse sleur van hun werk zonder dat ze aantoonbaar beter zijn gaan presteren?

Oefenen, oefenen, oefenen is niet genoeg. Pas wanneer je jezelf echt uitdaagt, de randen van je comfortzone opzoekt en actief traint op prestatieverbetering, ga je meetbare stappen maken. De effectiefste manier om dit te doen, zo vertelt Ericsson, is door te leren van iemand die al een expert is op het gebied waarin je jezelf wil verbeteren.

uit-je-comfortzone

Dat brengt me tot het praktische inzicht:

Wat als je elk jaar tenminste één interessante cursus, opleiding of trainingstraject volgt dat concreet ten doel heeft om je prestaties op de werkvloer meetbaar te verbeteren?

Zo simpel… maar het potentieel hiervan is werkelijk ENORM.

Het enorme potentieel van deze strategie

Door je leven lang te blijven leren, creëer je ontzettend veel opties.

Allereerst zorgt deze strategie ervoor dat je carrière altijd toekomstbestendig is. Door steeds nieuwe relevante dingen te leren, zijn je skills altijd up to date en loop je nooit achter de feiten aan, zoals met de robotisering en digitalisering. Bovendien wordt het zo makkelijker om door te groeien.

Maar dan hebben we het vooral over baanzekerheid.

Wat nu als je elders aan de slag wil?

Door constant te werken aan je vaardigheden, wordt het een stuk eenvoudiger om te veranderen van werkgever. Op de eerste plaats omdat je steeds beter wordt in je vakgebied. Maar misschien nog wel belangrijker is dat je leert hoe je snel nieuwe vaardigheden en kennis opdoet. Constante doelbewuste training zorgt ervoor dat je nieuwe vaardigheden sneller aanleert en makkelijker aardt in een nieuwe omgeving, zoals bij een carrièreswitch.

Stel je voor dat je een volledige switch wilt maken naar een nieuwe branche. Het grootste obstakel bij dergelijke switches is doorgaans de missende branche-ervaring. Maar stel je voor dat je objectief kunt aantonen dat je iemand bent die gewend is om constant nieuwe dingen te leren en hierin binnen no-time weet te excelleren… Werkgevers vinden dit geweldig!

Bovendien maakt vrijwel elke werkgever graag extra plaats vrij voor mensen die kunnen aantonen een historie te hebben waarin ze een aanzienlijke impact hebben gehad op de bottom line van hun werkgevers. Er wordt altijd ruimte vrijgemaakt voor top performers.

En dan is er nog de impact op je salaris…

Feit is dat werkgevers bereid zijn om disproportioneel te betalen voor mensen die disproportioneel goed presteren. Als jij op doorlopende basis aantoonbare prestatieverbeteringen hebt weten te realiseren dan zal je hier naar worden gecompenseerd als je goed onderhandelt.

Kortom, door jezelf continu te blijven ontwikkelen binnen je vakgebied maak je van jezelf in no-time een haast onweerstaanbaar product voor potentiële werkgevers.

Bovendien maakt deze strategie je leven en carrière een stuk interessanter.

Wat wordt jouw volgende cursus of training? 🙂

2 Responses to “De simpele carrièrestrategie om nooit meer ‘vast te zitten’ in je baan, meer uitdaging en een hoger salaris”

Avatar

februari 26, 2017 at 6:18 am, Cor Jan Buiten said:

Grappig, Net ben ik aan het bedenken wat ik de afgelopen maanden heb gedaan, nadat mijn tijdelijk contract was afgelopen en hoe ik het kan verklaren aan een potentiele werkgever. Nu vond ik zelf dat het niet veel was en nu lees ik dit stuk. Ik heb feitelijk mijn financien op orde gebracht en een strategie bedacht om het gezond te maken en te houden. Daarnaast heb ik mijn huis, wat ik verwaarloost heb, van top tot teen weer op orde te brengen. De kinderen gemotiveerd om ook zelfstandig huishoudelijke taken op zich te nemen en ben ik begonnen in een programma dat de werkgever anders benadert. (baan als business).- Niet wachten op een vacature maar zelf de werkgever benaderen-. Dan is het eigenlijk best veel. Het veranderen van een zienswijze is dus supra belangrijk. Die Anders en jij zijn onbetaalbaar.

Reply

Avatar

februari 26, 2017 at 1:24 pm, Perry Kroes said:

Klinkt alsof je uitstekend bezig bent Cor Jan. Met zo’n attitude ben ik ervan overtuigd dat je binnen no-time weer een leuke nieuwe baan hebt gevonden. Keep it up! 🙂

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *