• Comments Off on

Slechte eigenschappen benoemen tijdens het sollicitatiegesprek

De vraag om een aantal slechte eigenschappen te noemen is een standaard onderdeel van veel interviewers. Een nogal gemene vraag natuurlijk. Het is dan ook moeilijk om spontaan op deze vraag te reageren zonder iets te zeggen waar je later wellicht spijt van krijgt. Gelukkig zijn er een aantal methoden om het beste te maken van deze moeilijke situatie.

Irrelevante eigenschappen voor de functie

Het benoemen van eigenschappen die niet belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert is de veiligste methode voor het beantwoorden van de ‘slechte-eigenschappenvraag’. Solliciteer je bijvoorbeeld op een administratieve functie, dan is je mondelinge presentatietechniek niet erg van belang. Een veilige slechte eigenschap dus

Negatieve eigenschappen positief maken

Een tweede, ietwat riskantere methode, is om een positieve eigenschap te presenteren als een negatieve eigenschap. Stel, je solliciteert op een administratieve functie waarbij nauwkeurigheid altijd erg van belang is. Je zou kunnen aangeven dat je tijdens het werken soms wat te veel let op details. Je verdraait de positieve eigenschap ’nauwkeurigheid’ als het ware tot een slechte eigenschap.

Solliciteer je bij een startup of een gevestigde onderneming met een erg dynamische werkomgeving, dan zou je kunnen aangeven dat je soms wat ongeduldig bent, niet goed stil kan zitten of soms moeite hebt om afstand te nemen van je werk.

De methode is wat riskant, omdat het kan lijken alsof je een ‘goed antwoord’ probeert te geven. Het kan minder authentiek overkomen dan het benoemen van irrelevante eigenschappen.

Negatieve eigenschappen compenseren

Een derde methode die nog wat riskanter is, is het benoemen van compensatie-eigenschappen voor je zwakke punten. Ben je bijvoorbeeld regelmatig te laat, dan zou je kunnen aangeven dat je vaak wat langer doorwerkt en het soms juist prettig vindt wat langer door te werken wanneer het wat rustiger is op de werkvloer. De eigenschap heeft dus geen negatieve invloed op je productiviteit en werkt soms juist positief, omdat je langer doorgaat.

Blijf dicht bij jezelf

Vragen om slechte eigenschappen is natuurlijk best gemeen. Een sollicitatiegesprek is immers een soort verkoopgesprek waarbij je je goede kwaliteiten graag wat overbelicht en je minder goede kwaliteiten probeert te vermijden. Werkgevers doen immers precies hetzelfde wanneer ze een functie adverteren. Het kan in deze situatie aantrekkelijk lijken om een negatieve eigenschap te verzinnen. Toch is dit niet verstandig.

Met het verzinnen van negatieve eigenschappen loop je het risico dat er doorgevraagd wordt en je geen goede voorbeelden kunt geven. Het vragen om voorbeeldsituaties is een standaard onderdeel van elk interview. Je loopt dus de kans om je geloofwaardigheid te verliezen wanneer je niet in staat bent een goed voorbeeld te geven. Wanneer dat gebeurt, kan je het natuurlijk wel schudden.

Blijf dan ook altijd dicht bij jezelf wanneer je deze vraag krijgt voorgelegd tijdens een sollicitatiegesprek, maar zorg er wel voor dat je het antwoord alvast goed hebt voorbereid.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek

Comments are closed.