• 0

So you think you’ve got de nieuwe X Factor?

In Nederland zijn we continu op zoek naar talent. Of het nu de X Factor, So you think you can dance of De nieuwe Rembrandt is: het draait allemaal om talent.

Miljoenen mensen volgen wekelijks de optredens van alle aanstormende talenten en nog meer mensen hebben een mening over deze talenten. Het meest smullen we nog van alle mislukte audities, kibbelende kandidaten en emotioneel reagerende familieleden. De dag na de uitzending gaan de gesprekken op het schoolplein of in de kantine niet over dat geweldige talent maar over die vader die zo overdreven boos reageerde omdat zijn dochter niet naar de volgende ronde ging, of die danser die zijn partner liet struikelen. Kortom, mislukken krijgt meer waardering dan succes. Zou dat ook typisch Nederlands zijn? 

Talenten beschrijven vinden we vaak lastig

In een sollicitatiegesprek is een werkgever ook op zoek naar nieuw talent. Eén van de meest voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek is toch nog steeds: Wat zijn uw goede eigenschappen? Voor veel mensen is dit ook gelijk één van de meest lastige vragen. Maar waarom?

Uit ervaring weet ik dat veel mensen het lastig vinden om te zeggen dat zij ergens goed in zijn (talent hebben). Ik maak het nog steeds mee dat kandidaten sociaal wenselijke eigenschappen in hun cv verwerken omdat dit goed staat of omdat het gevraagd wordt in de vacature. Als één van die eigenschappen dan opvalt omdat die totaal niet in lijn is met de andere eigenschappen, dan kun je er donder op zeggen dat een goede interviewer hier op doorvraagt.

Analytisch sterk

Onlangs had ik een dame op gesprek die kwam voor de vacature van receptioniste/telefoniste. Een leuke, representatieve dame met de juiste achtergrond en ervaring. Zij had een keurig cv gemaakt met daarin verwerkt een aantal van haar persoonskenmerken. Zo was zij klantvriendelijk, nauwkeurig, stressbestendig en analytisch sterk. Je begrijpt dat mijn interesse vooral uitging naar dit laatste talent.

Toen ik haar hiernaar vroeg, keek zij mij al wat twijfelend aan en vroeg of zij haar cv nog even mocht zien. Vervolgens stelde zij de historische vraag “Wat is analytisch sterk ook alweer?” Uiteindelijk bleek dat zij op internet was gaan zoeken naar goed eigenschappen voor een receptioniste/telefoniste en deze vond zij wel erg mooi op haar cv staan! 

Zoek hulp bij het ontdekken van je talenten!

Nu is het ook lastig om te achterhalen wat jouw talenten zijn. Mocht je hier moeite mee hebben, schakel dan de hulp van andere in. 

Kies 10 mensen uit welke zowel dichtbij jou, als wat verder van je af staan en stel ze de volgende vragen:

  • Wat is mijn grootste talent?
  • Hoe denk je dat ik professioneel het best tot mijn recht kom?
  • Wat is mijn meest ondergewaardeerde en onderschatte talent?
  • Waarin ben ik beter dan de meeste mensen die jij kent?

Waarschijnlijk krijg je zeer uiteenlopende, soms zelfs onverwachte, antwoorden. Leg deze antwoorden naast elkaar en kijk waar er overlap is. Ga nu bij jezelf na of jij je hier helemaal in kunt vinden en ga dan aan de slag om deze talenten (via de STARR-methode) verder uit te werken.

Voor je het weet heb je een aantal talenten ontdekt waarvan je niet wist dat je ze had!

In mijn volgende blog gaan we aan de slag om jouw talenten bekend te maken. Het is natuurlijk zonde om al die talenten voor je zelf te houden.

Succes met ontdekken!