vijf-stappen-sollicitatiebrief
  • 0

In vijf stappen een goede sollicitatiebrief schrijven (zelfs als je al 25 jaar niet meer hebt gesolliciteerd)

Beste Sollicitatiedokter,

Volgende maand houdt mijn baan op te bestaan door een reorganisatie en moet ik gedwongen opzoek naar een nieuwe werkgever. Dit vind ik ontzettend vervelend, zeker na 25 jaar trouwe dienst, maar gelukkig krijg ik wel een aardige vergoeding mee. Ook voel ik me ondanks mijn leeftijd van 48 nog prima in staat om mee te komen met anderen dus ik zie de toekomst op zich vrij positief in.

Het enige waar ik wel heel erg tegenop zie, is het schrijven van sollicitatiebrieven. Doordat ik in de afgelopen 25 jaar nooit een sollicitatiebrief heb moeten schrijven, en daarvoor eigenlijk ook amper, heb ik geen idee waar ik moet beginnen.

Heb je tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief als je al jaren niet meer hebt gesolliciteerd?

– Tini, 48 jaar

Klik hier om zelf een sollicitatievraag te stellen!

Van alle activiteiten die met solliciteren te maken hebben, is het schrijven van sollicitatiebrieven veruit de minst populaire (of meest gehate?) van allemaal.

En hier is ook een goede reden voor: het is simpelweg niet eenvoudig om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Laat staan als het misschien wel vijf, tien of twintig jaar geleden is sinds je dit voor het laatst hebt moeten doen.

Kan jij je jouw laatste sollicitatiebrief nog herinneren?

Dit artikel is voor iedereen die al jarenlang geen sollicitatiebrief meer heeft geschreven en geen idee heeft waar te beginnen.

1. Begin vanaf nul

Je hebt vast nog wel ergens een oude sollicitatiebrief liggen die je zou kunnen aanpassen. Misschien ergens in je mailbox of op de harde schijf van je computer. Hoewel dit idee vast ontzettend aantrekkelijk is, raad ik je aan om hier niet aan toe te geven.

Door een oude sollicitatiebrief als leidraad te gebruiken, beperk je jezelf. Sinds de tijd dat je deze brief schreef, heb je ongetwijfeld veel nieuwe dingen geleerd en meegemaakt. De brief, die is geschreven in de tijdsgeest van toen is echter onveranderd gebleven.

Daarnaast is met jou, ook de wereld om je heen veranderd.

Ik weet niet hoe lang het geleden is sinds je laatste brief maar de zakelijke communicatie is de laatste jaren behoorlijk veranderd, met name op het gebied van formaliteit. Door je oude brief als leidraad te nemen, loop je het risico om terug te vallen op een communicatiestijl die niet meer van deze tijd is en daardoor de recruiter van vandaag totaal niet aanspreekt.

Kortom, gun jezelf de vrijheid van een nieuwe start en begin met een leeg document.

2. Doe wat professionele schrijvers doen

Goed, je hebt een leeg document maar hebt geen idee waar je moet beginnen, wat nu?

In mijn ervaring wordt bijna elk element van de sollicitatiebrief als een probleem ervaren: van een goede openingszin en een pakkende kernalinea tot bondig communiceren en het tonen van je enthousiasme zonder wanhopig over te komen. Het resultaat is dat velen volledig blokkeren, vaak al bij de eerste zin.

Geen zorgen, je bent niet alleen.

Schrijversblok overkomt zelfs gerenommeerde auteurs. De kunst is dan ook om gewoon te beginnen met schrijven, of je nu inspiratie hebt of niet. Zoals Stephen King zei: “Het moeilijkste moment is net voordat je begint [met schrijven]. Daarna kan het alleen maar beter worden.”

Deze techniek (gewoon maar beginnen met schrijven) heet free writing.

Bij free writing begin je simpelweg met schrijven. Het maakt niet uit wat je schrijft of waar het over gaat, zolang er maar woorden op je beeldscherm verschijnen.

In de ideale situatie begin je met de onderwerpen die je zou willen aanstippen in je brief maar als je echt inspiratieloos bent, wees dan niet bang om iets willekeurigs op te schrijven. Dat kan van alles zijn: van wat je ziet in de kamer waarin je je bevindt, tot wat je hebt gegeten als ontbijt. Je zou zelfs kunnen schrijven dat je simpelweg geen idee hebt waarover je moet schrijven. Wat het ook is dat in je opkomt: schrijf het op.

Waar het in dit stadium om draait, is dat je momentum creëert; dat er woorden vanuit je vingers op het scherm tevoorschijn komen.

De ervaring leert dat op een gegeven moment de ideeën als vanzelf zullen opborrelen. Zodra dit gebeurt, noteer ze dan maar probeer hierbij niet te perfectionistisch te werk te gaan. Je teksten hoeven nog niet perfect te zijn – dat komt pas in stap vijf aan bod.

Zodra je het gevoel hebt dat je een aantal werkbare ideeën hebt, ga je over op de volgende stap.

3. Schrijf voor een vriend of vriendin

De gedachte dat elk woord in je brief met een kritische blik zal worden gelezen door een recruiter kan erg verlammend werken.

Een methode om hier overheen te komen, is door je voor te stellen dat je de brief schrijft aan een vriend of vriendin – iemand die jou al kent en weet dat jij een topper bent. Beeld je in dat deze persoon al lang weet dat jij geschikt bent voor de functie maar toch nog graag net een klein beetje meer van je wil weten, bijvoorbeeld waarom je hebt besloten te reageren op deze specifieke functie?

Begin je brief met ‘Beste [naam vriend/vriendin]’ en kijk wat er uit je vingers vloeit.

4. Beantwoord de belangrijkste vraag

Hoe je het ook wendt of keert, vroeg of laat zal je in je brief de belangrijkste vraag moeten beantwoorden die in het hoofd rondspookt van elke recruiter: ‘Wat is jouw specifieke toegevoegde waarde voor de onderneming?’

De wijze waarop je deze vraag precies beantwoord, is niet zo van belang, zo lang hij maar wordt beantwoord.

Als je hierop niet direct het antwoord weet, stel jezelf dan de volgende vier vragen:

  • Over welke talenten beschik jij die handig zijn voor het uitoefenen van de functie?
  • Hoe vertalen deze talenten zich in meerwaarde voor de onderneming?
  • Heb je voorbeelden van situaties waarin je deze meerwaarde hebt gedemonstreerd?
  • Wat heeft dit de onderneming opgeleverd?

Probeer je bij het beantwoorden van deze vragen vooral te richten op de inhoud en niet op de bewoording.

Het is essentieel dat de lezer begrijpt wat jij kunt betekenen voor het bedrijf, hoe jij van toegevoegde waarde bent en of een investering in jou rendabel is.

Dit laatste kan ik niet genoeg benadrukken.

Voor meer informatie over hoe je deze boodschap duidelijk uitdraagt, raad ik je aan om het sollicitatiebriefhandboek eens te bekijken. Hierin leg ik uit hoe je jezelf kunt verkopen zonder dat ‘vieze verkoopgevoel’ te krijgen.

5. Zet de puntjes op de i

Wanneer je klaar bent met de inhoud van de brief, is het verstandig om deze een poosje opzij te leggen voordat je hem controleert. Op een gegeven moment is het namelijk vrijwel onmogelijk om je eigen fouten te zien. Zodra je ervan overtuigd bent dat de brief foutloos is, is het verstandig hem ook nog eens door iemand anders na te laten kijken.

Ook als je niet zo goed bent in de Nederlandse taal of dyslectisch bent: een sollicitatiedocument moet gewoon foutloos zijn op het moment dat je het verstuurt.

Een sollicitatiebrief met taalfouten wekt irritatie op. Het geeft de lezer de indruk dat je de functie waar je op solliciteert niet de moeite waard vindt om een foutloze brief te schrijven.

Klinkt dit misschien wat overdreven?

Uit een Amerikaans onderzoek onder werkgevers bleek dat 61% van hen een kandidaat afserveert zodra ze een fout vinden… Al bij één foutje!

Iedereen kan een goede brief schrijven

Zoals de Amerikaanse auteur Richard Bach zei: “Een professionele schrijver is simpelweg een amateur die nooit opgaf.” 

Het leren schrijven van een uitstekende sollicitatiebrief vergt wat tijd en moeite maar de praktijk wijst uit dat het dit dubbel en dwars waard is.

Als je serieus werk wilt maken van je sollicitatiebrief en je graag je leercurve wil verkorten, raad ik je aan om het sollicitatiebriefhandboek eens te bekijken. In dit boek laat ik stap-voor-stap zien hoe je een moderne sollicitatiebrief opstelt die bijdraagt aan wat je wilt: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Bekijk het sollicitatiebriefhandboek! 🙂