sollicitatiebrief nut
  • 3

Heeft een sollicitatiebrief nog wel nut?

Wie vroeger wilde solliciteren, moest na het schrijven en printen van de brief en het cv eerst het juiste aantal postzegels op de brief plakken en deze vervolgens op de post doen. Dit is natuurlijk veranderd, alles gaat tegenwoordig digitaal. Hiernaast is ook de inhoud van een sollicitatiebrief anders dan vroeger. 

Er komt geen printer en briefpost meer aan te pas en het grootste gedeelte van de sollicitatieprocedure verloopt online. Maar ook inhoudelijk is er veel veranderd aan solliciteren. Zowel het taalgebruik als de inhoud van een sollicitatiebrief is nu niet meer te vergelijken met vroeger. Ook moet je rekening houden met andere praktische zaken, zoals of je je brief onder de tekst van je email plaatst of als bijlage meestuurt.  

‘Mijn brief wordt toch niet gelezen’

Veel sollicitatiebrieven belanden ongelezen in de prullenbak. Is een sollicitatiebrief nog wel nuttig in dit digitale tijdperk waarin we ook met een klik op de knop kunnen solliciteren via LinkedIn en waarin bedrijven in plaats van handmatig te selecteren een softwareprogramma kunnen gebruiken?

Het klopt dat ongeveer 80% van de sollicitatiebrieven niet wordt gelezen. Dit heeft te maken met het selectieproces. De eerste selectieronde gaat enkel op basis van het cv. Als dat oninteressant is of niet aansluit bij de vacature, wordt de brief inderdaad niet gelezen. Maar als je cv wel interessant is mag je ervan uitgaan dat je brief ook daadwerkelijk gelezen en beoordeeld zal worden. 

Motivatiebrieven

Een moderne sollicitatiebrief is niet stijf en formeel; de brieven van vandaag gaan steeds meer naar het niveau van spreektaal toe. Dit gaat dan om een makkelijk te begrijpen verhaal met een logische structuur. Je moet geen hele informele brief schrijven, maar je mag best wat persoonlijkheid terug laten komen in je brief. 

Blijf niet teveel hangen in regels die je jaren geleden op school hebt geleerd. Je brief moet de lezer aanspreken en dat is lastig als jullie amper dezelfde taal spreken. Recruiters zijn vaak jong en ten slotte ook maar gewoon mensen. Als er een stukje herkenning is, is de kans groter dat je wordt uitgenodigd. 

Kort en bondig

Het effect van digitale communicatiemiddelen is zo groot, dat dit ook effect heeft op het schrijven van een sollicitatiebrief. Dit heeft te maken met een verandering op het gebied van concentratie. Waar het vroeger prima was om een langere brief met al je ervaringen en competenties te schrijven, is dit tegenwoordig anders. Ook recruiters hebben een kortere concentratiespanne en dit heeft betrekking op het lezen van teksten, zoals jouw sollicitatiebrief. Probeer je sollicitatiebrief zo kort en bondig mogelijk te houden. De ideale lengte is één kantje.

Sommige recruiters en loopbaancoaches speculeren dat we in de toekomst niet meer solliciteren door middel van een brief. Toch is het op dit moment nog belangrijk aandacht te besteden aan een goede brief. Dit kan namelijk altijd het onderscheid maken tussen een gedreven, goede sollicitant en een lakse, minder enthousiaste sollicitant! 

3 Responses to “Heeft een sollicitatiebrief nog wel nut?”

Avatar

december 04, 2016 at 10:40 am, Pieter Lanser said:

Ontluisterend! Tachtig procent van de brieven wordt dus niet gelezen! Dat idee kreeg ik al bij het navragen van de reden van afwijzing. De meeste recruiters staan te stotteren als je doorvraagt. Dan krijg je inderdaad het donkerbruine vermoeden dat ze je brief niet eens hebben gelezen. Ik vind dat een affront! Dat zullen ze niet snel openlijk erkennen. Een CV vertelt misschien wel iets over wat iemand heeft gedaan, maar niets over wat iemand nog zou willen, wat iemand kan, waar hij goed in is, waar hij energie van krijgt, welke motivatie hij heeft, welke persoon hij of zij is. Ik heb gewerkt met mensen wier CV sterk uiteenliep. Die deden hun werk allemaal goed. De onderscheidende factor was de mens, niet het parcours wat hij tot dan toevallig had afgelegd.
Recruitment is naar mijn mening een heuse tombola wanneer men de moeite niet eens neemt om verder te kijken dat wat iemand – ooit – deed.

Reply

Avatar

februari 07, 2017 at 8:17 am, Perry Kroes said:

De vraag is dan: is het de taak van de recruiter om alles te lezen wat je meestuurt met je sollicitatie of is het de taak van sollicitanten om hun sollicitatie zo aantrekkelijk te maken dat alles gelezen wordt? 🙂

“Een CV vertelt misschien wel iets over wat iemand heeft gedaan, maar niets over wat iemand nog zou willen, wat iemand kan, waar hij goed in is, waar hij energie van krijgt, welke motivatie hij heeft, welke persoon hij of zij is.”

Als al deze dingen niet in je cv naar voren komen dan is de kans inderdaad groot dat de brief niet gelezen wordt. Vergeet niet dat een cv een marketingdocument is met het oog op de toekomst, niet een autobiografisch document.

In dit artikel vertel ik hier meer over: https://www.sollicitatiedokter.nl/autobiografisch-cv/

Reply

Avatar

februari 10, 2017 at 7:30 pm, Pieter Lanser said:

Dan zullen we toch een andere naam moeten geven aan het CV, ofwel het curriculum vitae. Want dat betekent vrij vertaald toch niets anders dan de loop van het leven. Tot dat moment.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *