• Comments Off on

Sollicitatiebrief openingszin

Het is misschien wel het moeilijkste gedeelte van de sollicitatiebrief: de openingszin. Wat is een goede openingszin en is deze eigenlijk wel zo belangrijk?

De openingszin is voor veel mensen het moeilijkste gedeelte van de sollicitatiebrief. Wanneer je deze eenmaal hebt geformuleerd, komt de rest meestal vanzelf. Het formuleren van een treffende openingszin is duidelijk erg van belang voor de schrijver, maar geldt dit ook voor de persoon die de brief daadwerkelijk leest en beoordeelt?

Is de openingszin van de sollicitatiebrief echt zó belangrijk?

De openingszin lijkt vooral belangrijk te zijn voor de sollicitant en niet zozeer voor de persoon die de sollicitatiebrief uiteindelijk onder ogen krijgt. Een leuke openingszin kan ons namelijk helpen in het verdere verloop van het schrijven. Natuurlijk, met een sterke openingszin kun je direct de aandacht trekken, maar hij hoeft echt niet zo enorm spannend te zijn zoals veel werkzoekenden denken.

Wat is überhaupt een sterke openingszin?

We peinzen soms zo hard over het begin van de sollicitatiebrief, dat we vergeten wat de essentie ervan nou eigenlijk is. De sollicitatiebrief is een manier waarop wij onszelf kunnen voorstellen én de lezer kunnen overtuigen van onze geschiktheid.

Denk je dat een werkgever overtuigd raakt van een sterke openingszin?

Wanneer je in staat bent om een sollicitatiebrief in foutloos Nederlands te schrijven, dan laat je 80% van de sollicitanten al achter je. Aangezien je een deel van je sollicitatiebrief meestal kunt recyclen voor nieuwe sollicitaties is het misschien belangrijker om je hierop te focussen. Taalfouten zijn storender dan een generieke openingszin. Het begin van een sollicitatiebrief is dus echt niet zo belangrijk als velen denken. Wanneer jij een goede brief schrijft, maar een ‘standaardopeningszin’ gebruikt, dan is dat prima.

Laten we een aantal voorbeelden en methoden onder de loep nemen.

Openingszinnen voor een sollicitatiebrief

De wijze waarop je het best jouw sollicitatiebrief kunt openen, hangt natuurlijk sterk af van jouw relatie met deze organisatie. Zo kun je refereren aan een medewerker, aan iets dat je gelezen hebt in de media of kun je aangeven wat jij en de werkgever gemeen hebben. Hier volgen vijf beproefde methoden om je sollicitatiebrief mee aan te vangen:

  1. Refereer naar iemand die werkt binnen de organisatie
  2. Refereer naar, of quote een gedeelte van de vacaturetekst
  3. Vertel waar je het bedrijf van kent (bijv. actualiteit)
  4. Leg een link naar iets wat jullie gemeen hebben
  5. Vertel direct waarom je geïnteresseerd bent

Omdat alleen het beschrijven van een openingszin niet zo veel duidelijkheid geeft over het verdere verloop van de brief hebben wij ervoor gekozen om direct ook wat meer van de introducerende paragraaf als voorbeeld te tonen.

1. Refereer naar iemand die je kent binnen de organisatie

Op de carrièrebeurs van afgelopen zaterdag in de Amsterdam RAI heb ik uitgebreid gesproken met uw collega, de heer Winsemius (P&O), over de mogelijkheden voor het volgen van een traineeship bij Rabobank Alkmaar. Naar aanleiding van dit prettige gesprek en het enthousiasme van ons beiden adviseerde hij mij contact op te nemen met u. In deze brief wil ik u graag toelichten waarom ik denk uitstekend te passen bij zowel de cultuur binnen de Rabobank als het team van trainees.

2. Refereer naar, of quote een gedeelte van de vacaturetekst

In de advertentie zoals geplaatst in de nieuwsbrief van 5 December, geeft u aan op zoek te zijn naar iemand die gedreven, ambitieus en hardwerkend is. Ik ben mij ervan bewust dat een reactie als ‘dat ben ik!’ niet erg overtuigend is. Daarom zal ik middels een aantal recente praktijkvoorbeelden uitleggen waarom deze beschrijving van toepassing is op mijn profiel en persoonlijkheid. 

3. Vertel waar je het bedrijf van kent (bijv. actualiteit)

Regelmatig zie ik jullie reclame-uitingen op treintations voorbij komen op mijn route naar de Universiteit van Amsterdam, maar nog niet eerder zag ik een vacature. Tot vandaag dan, omdat ik (tot mijn grote enthousiasme) jullie advertentie op Sollicitatiedokter.nl tegenkwam voor een traineeship in het middle-management van de vestiging in Amsterdam. De reden dat ik hiervan enthousiast raakte en tevens de reden waarom ik denk geschikt te zijn voor deze functie is…

4. Leg een link naar een eigenschap die jullie gemeen hebben

Het is mij nog niet vaak overkomen dat ik tijdens het zoeken naar geschikte vacatures een advertentie tegenkwam waarmee ik mij zo goed kon identificeren als zojuist. Bij het lezen van de advertentie op Sollicitatiedokter.nl kreeg ik direct zo ontzettend veel energie en inspiratie, dat ik gelijk begonnen ben met het schrijven van deze brief. Ik zal hierin uiteenzetten waarom ik zo enthousiast werd van de vacature en waarom ik denk dat deze functie mij op het lijf geschreven is.

5. Vertel direct waarom je geïnteresseerd bent

Toen ik zes jaar oud was, ging ik al bijna dagelijks langs bij de dierenarts die tegenover ons woonde om te helpen met kleine klusjes. Vanwege mijn leeftijd mocht ik natuurlijk nog niet zoveel doen, maar zolang ik in de buurt was van dieren vond ik dit niet erg. Deze passie is er met de jaren niet minder op geworden, sterker nog: hij is alleen maar gegroeid. Vandaar dat ik koos voor de studie diergeneeskunde in Heerlen, waar ik zojuist uw advertentie zag waarin u studenten de mogelijkheid biedt een half jaar stage te lopen. Naar aanleiding van deze advertentie (met nummer #1234) wil ik u middels deze brief overtuigen dat ik de persoon ben waar u naar zoekt.

Kortom: maak je niet te veel zorgen

Een goede openingszin zorgt ervoor dat de rest van je brief gelezen wordt, niets meer en niets minder. Het heeft absoluut geen zin om je hier verder enorm druk over te maken. Je zult moeten overtuigen met de rest van je brief én een goed cv. De openingszin is echt niet zo essentieel als vele werkzoekenden denken.

Meer nodig dan alleen een openingszin?

In het sollicitatiebriefhandboek lees je over mijn ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven. Daarnaast bevat het boek tientallen voorbeeldbrieven! De gemiddelde klantwaardering is 4,9/5 🙂

Comments are closed.