• 1

Sollicitatiekleding in de winter: donkere kleuren

Donker zijn veel kledingkleuren in de winter. Zeker als je de kleuren vergelijkt met kleding die in de zomer gedragen wordt. Zomerkleding is lichter, feller, vrolijker en uitbundiger van kleur dan wat we in West-Europa gewend zijn te dragen in de winter. Dat is een voordeel voor mensen met een donkere kleuring. Is jouw kleuring lichter, bijvoorbeeld omdat je blond bent, dan is het mogelijk moeilijker om je wintergarderobe samen te stellen, en ook om een goede uitstraling neer te zetten bij het solliciteren. Lichte kleuren staan jou weliswaar veel mooier, maar die zijn moeilijker te vinden in de donkere maanden van het jaar.

Een krachtigere uitstraling

Je uitstraling is gemakkelijk krachtig te krijgen met donkere kleuren. Donkere tinten communiceren kracht, deskundigheid, professionaliteit, waar lichte kleuren meer vriendelijkheid en openheid uitstralen. De vindbaarheid van donkere kleuren maakt het dan ook eenvoudiger om een krachtige look neer te zetten als je daar op uit bent.

Als ik mensen vraag wat ze willen dat anderen over hen denken, op het moment dat ze binnenstappen krijg ik vaak enigszins ontwijkende antwoorden als “ik wil eruit zien als mezelf” of “ik denk daar nooit zo over na”. Als je niet nadenkt over wat je wilt uitstralen, dan laat je het min of meer aan het toeval over, of aan je stemming. Zeker voor belangrijke momenten als sollicitatiegesprekken wil ik je ten zeerste afraden daarop te vertrouwen.

Vorige week gaf ik imago consult aan een communicatie adviseur. Haar woorden waren krachtig/doortastend, professioneel en sociaal. De kleding die ze zelf samenstelde representeerde twee van de drie woorden. Om ook contact te kunnen maken met de derde eigenschap hadden we een flinke dosis creativiteit nodig. Een stoer vest voegde de professionaliteit toe die nog ontbrak. Een speelse ketting haalde net het strenge van haar zwarte outfit af en voegde iets eigenzinnigs toe. Want je wilt door de outfit heen ook nog contact kunnen maken met de ware aard van de persoon. Je merkt het al, Het gaat er niet om een heel andere outfit samen te stellen, maar juist om de verfijning van de outfit die al bijna compleet is. Dat is niet eenvoudig, maar o zo relevant.

Begin dan ook eens om 3 woorden op te schrijven, waarvan je wilt dat anderen ze denken op het moment dat ze jou voor het eerst zien:

  • Eén woord die gaat over je kracht, je professionaliteit of deskundigheid.
  • Eén woord dat gaat over hoe je bent ten opzichte van anderen.
  • En één woord dat gaat over hoe je in het leven staat.

Dus bijvoorbeeld:

  • Zakelijk, vriendelijk en recht door zee.
  • Zorgvuldig, gezellig en altijd in voor een pleziertje.
  • Beleidsmaker, ik krijg mensen mee, en ben doortastend.
  • Harde werker, leuk en een mensenmens.

Zo’n drietal woorden geeft aanknopingspunten om je outfit samen te stellen. Met je sollicitatiekleding aan moet een ander contact kunnen maken met alle drie de eigenschappen. Ongeacht of je in het pak gaat of meer informele kleding draagt.

Bij een harde werker denk ik aan iemand met opgestroopte mouwen. Niet dat je mouwen opgestroopt moeten zijn, maar je kleding moet wel een actieve houding ondersteunen. Kleding die goed past, die pittig staat. Is die persoon ook nog leuk, dan zou ik ook nog wat kleur toevoegen aan de outfit. Dat is altijd mogelijk.

Wat zijn jouw drie woorden? Noteer ze hieronder in het commentaarveld. Hoe vertaal je ze in kleding, zodat mensen er contact mee kunnen maken? Ik denk graag even met je mee…

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek