• 0

Wat is het effect van kleuren in je sollicitatiekleding?

Wie niet kleurenblind is doet mee. Kleuren doen iets met ons. De amygdala, het reptielenbrein, de kern van de hersenen, reageert er altijd op. Dat weten we niet altijd, dat speelt zich heel vaak af op een onbewust level. Dit is een erfenis uit de oertijd, toen had dat een functie, het hield ons in leven.

Kleuren spelen een grote rol in de planten en dierenwereld. Een prachtige roze bloem verleidt de bij tot binnenkomen. Een geel met zwart gestreepte wesp is een verbodsbord voor zichzelf, ”Eet me niet op, want dan ben je aan de beurt!” Andere insecten, zonder veel verweer doen dat na door dezelfde kleuren te gebruiken. “Mij ook niet opeten, ik ben ook gevaarlijk!”

Ook wij worden verleid, uitgedaagd en afgestoten door kleuren. Dit in combinatie met onze culturele socialisatie maken dat het handig is na te denken over de kleuren die je draagt naar je sollicitatiegesprek. Welcome to the jungle!

Kleurenanalyse voor je sollicitatiekleding

De koning van de kleuren is rood. Rood is een signaalkleur, rood betekent oppassen. Gevaar, dood, seks. Rood is de kleur van bloed. Bloed wil je niet verliezen, dan sterf je. Bloed kan je besmetten. Bloed betekent voedsel. De doorbloede lippen van je vriendin maken dat je haar wil kussen. Wat straal je uit als je rood draagt op je gesprek? Je kunt imponeren, dat kan goed zijn. Je kunt zelfbewust, sterk en doortastend overkomen. Maar je kunt ook te veel signaal geven. Dat willen mensen niet in de buurt hebben, dat schrikt af.

Het beste kun je rood misschien nog wel gebruiken als een klein signaal. Kleed je neutraal, maar met een rode stropdas of handtas. Ik ben rustig en betrouwbaar, maar ik laat niet met mij sollen, ik weet wie ik ben.

Blauw, de kleur blauw kom je zelden tegen in de natuur. Het kabbelende beekje, ergens in de veren van een vogel. Rust. Het is niet voor niets dat een politicus tijdens de verkiezingen kiest voor een blauw pak. Met blauw kun je bijna niet fout gaan. Het staat voor betrouwbaarheid, het straalt ervaring en rust uit, zeker donkere tinten.

Zwart is mooi, maar hard. Een zwart paard, een kraai, een hond. De kleur zwart maakt een beetje afstandelijk. Wie knuffelt de gothic? Zwart dragen kan heel goed, in combinatie met een andere tint. Een zwart overhemd of blouse zou ik niet kiezen. Het maakt het contact maken iets moeilijker. Maar een rok, broek of schoenen kunnen prima.

Grijs is zwart, maar zachter. Een duif of een ezel ogen vriendelijker. Grijze luchten, grijze zee. Voel je het al? Het kan saai en fantasieloos overkomen. Maar veilig is het, en het kan erg verzorgd staan. Het geeft je persoonlijkheid de kans om zichtbaar te worden, de kleur neemt geen ruimte in. Grijs is goed te combineren met andere kleuren.

Aardetinten. Alle aardetinten zijn vriendelijk. Denk aan een zandafgraving, mineralen. Bruin, zalm, roze. Onderling combineren is makkelijk. Gebrek aan daadkracht kan het wel uitstralen, passiviteit, dat is de valkuil. Maar deze kleuren maken je benaderbaar en zacht. Onze algemene socialisatie maakt dat vrouwen meer gewaardeerd worden met aardetinten dan mannen. Eerlijk? Nee, maar doe er je voordeel mee.

Wit is neutraal. Wit wordt in het westen als koel gezien, maar in andere culturen juist weer als het tegenover gestelde (woestijnen, hitte). De neutraliteit van wit kun je gebruiken als noodoplossing. Weet je het echt niet meer, draag een wit overhemd of blouse. Je kunt er niet fout mee gaan, niemand zal je erop afrekenen. Ga echter niet geheel in het wit. Dat associëren we met trouwen, begrafenissen en spirituele rituelen.

Wees (niet te) creatief

Hoe creatiever je functie, hoe meer je kunt experimenteren met kleur. Paars, oranje, geel. De kleuren van de mannetjes van vogels en vissen die een wijfje zoeken. Dat past niet op een grijs kantoor, maar wel op een reclamebureau.” Kies mij, ik ben leuk!” Doe er zelfs als je solliciteert bij een circus voorzichtig mee, het overdondert de ander misschien. Past het bij jou en bij het bedrijf, dan kan dat later nog wel.

En tot slot, als je nu wel kleurenblind bent, dan doe je heus wel mee hoor. Maar vraag dan wel advies aan iemand die je vertrouwt.