fbpx
23 oktober 2020

Niet werkloos maar wel werkzoekend? Zo overleef je de sollicitatiewildernis!

wildernis

Ben jij niet werkloos maar ga je toch op zoek naar een nieuwe baan? Leer dan van deze beroemde avonturier die alles achterliet om zijn geluk in de wildernis te beproeven.

Doet de naam Chris McCandless bij jou een belletje rinkelen? In het begin van de jaren ’90 lag de wereld aan de voeten van deze jonge Amerikaan. Hij had net zijn diploma behaald aan een prestigieuze universiteit en zijn steenrijke ouders stonden op het punt om Chris naar een nog belangrijkere (en duurdere) vervolgopleiding te sturen.

De wildernis in

Chris wilde echter niets weten van zijn veelbelovende toekomst. Meedoen aan de materialistische en in zijn ogen neppe maatschappij was voor hem geen optie.

Zijn uitgelezen mogelijkheid om van zichzelf in het wereldje een succes te maken, gooide hij in één avond weg. Chris stuurde zijn geld naar het goede doel, knipte zijn pasjes en documenten door en verdween uit de stad waar hij opgroeide. Met alleen een knapzak op zijn rug trok hij de wildernis in.

Doe jij hetzelfde als Chris?

Sta jij op het punt om jouw huidige baan op te zeggen omdat je op zoek wilt naar iets nieuws? Dan doe jij in essentie hetzelfde als Chris. Je laat de voor jou bekende wereld immers achter om je geluk elders te beproeven. Dat is spannend, maar als jij een goed gevoel hebt bij je avontuur, moet je het vooral aangaan!

Tijdens de zoektocht van Chris naar de echte wereld, doet hij een aantal dingen goed en een aantal dingen fout. Daarnaast ontmoet hij allerlei mensen die hem belangrijke lessen leren. Ga jij net als Chris op avontuur? Leer dan van deze avonturier en de mensen die hij onderweg tegenkomt.

Les 1: Verlaat je oude werk met een goed gevoel

Als Chris de stad waarin hij woont verruilt voor de wildernis, besluit hij met de noorderzon te vertrekken. Zijn ouders, zus en vrienden hebben geen idee waar hij is. Eerst zijn de bezorgd, maar later raken ze volledig in paniek.

Chris begaat met deze actie de eerste grote fout van zijn avontuur. Hij kiest ervoor te doen wat voor hem goed voelt, maar zijn vrienden en familie levert het onmeetbaar verdriet op. Wanneer Chris het later in zijn avontuur lastig krijgt kan hij geen beroep doen op zijn vrienden en familie, omdat hij al het contact met hen heeft verbroken.

Leer van deze fout van Chris. Ga jij het avontuur aan, laat jouw huidige werkgever dan ruim van tevoren weten wat je gaat doen en waarom. Doe je werk tot op het laatste moment goed en zorgvuldig, loop in ieder geval niet de kantjes ervan af. Zo houden jullie allebei een goed gevoel over aan jouw dienstverband en wordt jouw werkgever niet de klos van jouw avontuurslust.

Wie weet wil jij later in je avontuur nog eens een beroep doen op de organisatie waar je vroeger voor werkte…

Les 2: Je sollicitatiegesprek begint als je de deur uitstapt

Gelukkig doet Chris tijdens zijn avontuur ook dingen goed. Al vrij snel na het verlaten van zijn stad bedenkt hij dat hij naar Alaska wil reizen. Aangezien hij al zijn geld heeft weggegeven, trekt hij liftend door het land. Om te kunnen overnachten doet hij hier en daar klusjes.

Terwijl hij lift is hij altijd aardig en toeschietelijk naar de mensen die hem helpen. Als een boer uit het noorden van Amerika hem een lift geeft, maakt Chris zo’n goede indruk op hem dat de boer hem spontaan een baan aanbiedt op zijn boerderij. Op dat moment in zijn avontuur kan Chris dat werk goed gebruiken omdat hij eten en een dak boven zijn hoofd nodig heeft.

De les die Chris hier leert is dat wanneer je iets nodig hebt van mensen, je altijd aardig moet zijn. Wie goed doet, goed ontmoet. Zorg kortom dat je niet alleen vriendelijk bent tijdens je sollicitatiegesprek, maar ook onderweg daar naartoe.

Ga maar na: als jij onderweg naar je sollicitatiegesprek op de snelweg iemand afsnijdt en later blijkt dat je recruiter in die auto rijdt, heb je een probleem. Gedraag jij jezelf in plaats daarvan altijd netjes, dan is de kans groot dat dit op een later moment wordt beloond. Het kan in elk geval geen kwaad!

Les 3: Zorg dat je de juiste kennis hebt

Terwijl Chris op de boerderij aan het werk is, leert de boer bij wie hij te gast is hem hoe hij moet overleven in de wildernis. Chris is immers van plan om zich in Alaska te vestigen, maar omdat hij altijd in de stad heeft gewoond heeft hij geen idee waar hij aan begint. De boer leert hem jagen en vertelt hem welke vruchten en paddenstoelen hij wel en niet kan eten.

In essentie laat Chris zich bij de boer omscholen. Eerst was Chris iemand die zich volledig had aangepast aan het leven in de stad, maar voor zijn avontuur moet hij kunnen overleven in het wild.

Ga jij in jouw sollicitatieavontuur op zoek naar werk in een nieuwe sector? Zorg dan dat jij je eerst laat omscholen en vaardigheden onder de knie krijgt waar veel om wordt gevraagd . Pas dan kan je met vertrouwen de sollicitatiewildernis van jouw nieuwe sector in.

Les 4: Zorg dat er een weg terug is

Ondanks dat Chris zichzelf heeft voorbereid op zijn leven in de wildernis van Alaska, loopt het niet goed met hem af. Het lukt hem niet om voldoende voeding bij elkaar te krijgen, daarnaast realiseert hij zich dat het leven leuker is als je niet op jezelf bent aangewezen. Hij wil terugkeren naar de maatschappij, maar dan blijkt er geen weg terug te zijn.

Toen hij de wildernis introk, stak hij met gemak een slootje over. Dat slootje blijkt nu een kolkende rivier te zijn, die rivier oversteken is geen optie. Chris moet terugkeren naar zijn kampeerplek in de wildernis en komt daar uiteindelijk om van de honger.

Als sollicitatie-avonturier zet jij natuurlijk niet je leven op het spel, maar je neemt wel degelijk een risico. Zorg dus dat er een weg terug is voor jou, als je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Dat betekent niet dat je per se terug moet kunnen naar je oude werkgever, maar het is belangrijk dat je een financiële buffer hebt voor het geval je zoektocht langer duurt dan je hoopt.

Een weg terug kan ook zijn dat je goede afspraken maakt met je partner, vrienden of familie over wat er gebeurt als je werkloos raakt. Zorg in ieder geval dat jij een plan B hebt, zodat je avontuur niet zoals dat van Chris met een domper eindigt.

Lezen en kijken

Het verhaal van Chris werd vastgelegd in het boek Into the Wild, dat is later ook verfilmd. Nog altijd halen miljoenen mensen hier inspiratie uit, jij als werkzoeker kan dat ook doen. Je vindt het boek hier en de film hier.

vacaturezoeker

Op zoek naar een nieuwe baan? Vacaturezoeker 2020 vindt 8 keer meer vacatures dan andere vacaturebanken. Probeer het NU uit!