16 juni 2020

Solliciteren als een millennial

Vastgeplakt aan de smartphone, verslaafd aan het internet, gek op avocado’s en het liefst voor altijd student. Dat is het beeld wat veel mensen hebben bij ‘de millennial’. Maar ook als millennial moet je op den duur aan de bak. Hoe vind je een baan als millennial? 

Wie is de millennial?

Als we het hebben over de millennial wordt grofweg de groep mensen bedoelt die is geboren tussen 1980 en en 2000. Dit is dus een flinke groep en valt echt niet over één kam te scheren! Het gaat dan ook vaak meer om een bepaalde levensfase dan om het jaar waarin je geboren bent. 

Tussen 20 en 30 jaar oud, wellicht net afgestudeerd, zoekend naar een baan. Dit is voor iedereen lastig, niet alleen als je een millennial bent. Toch zijn er een aantal tips waar millennials zich aan kunnen optrekken, omdat het gaat om een bepaalde levensfase. Hier kun je juist op een positieve manier gebruik van maken! 

Weten wat je leuk vindt

Voor iedere werkzoekende is het lastig uit te vogelen wat je nu echt leuk vindt. Dit maakt het voor een millennial niet makkelijker: als millennial zijnde heb je vaak enorm veel keus. Veel opleidingen zijn tegenwoordig zo breed, dat je na het halen van je diploma nog steeds geen idee hebt wat je nu precies leuk vindt en wat je kan. Bedenk daarom een goede baanzoekstrategie! Maak een plan om de perfecte baan te vinden. Kijk eerst naar jezelf: wie ben jij, wat kan je en wat vind je leuk? Schrijf je sterktes en zwaktes eens op! Lees hier meer over solliciteren als je door de bomen het bos niet meer vindt. 

Maak gebruik van je skills

Als millennial heb je nu eenmaal andere skills dan de oudere generatie. Waarschijnlijk ben jij een pro in het gebruik van Photoshop en Indesign. Of ben jij super sociaal door het vele teamwerken wat je al op je opleiding hebt moeten doen. Maak hier gebruik van! Laat dit zien in je gespreksskills of maak een onweerstaanbare cv in Indesign. Door met concrete voorbeelden te laten zien dat jij dit kan, heb je sowieso een streepje voor! 

Maak gebruik van je netwerk

Als millennial heb je misschien al veel mensen leren kennen in het vak door bijzondere stages, interessante leraren of bijbaantjes. Maak hier gebruik van! Je bent waarschijnlijk als millennial wel te vinden op LinkedIn. Met een breed netwerk aan interessante mensen val je sneller op. Dit netwerk kun je gebruiken als je referenties of als je een nieuwe baan nodig hebt. Wie weet waar jouw oude collega’s jou mee kunnen helpen.

Probeer eens iets nieuws

Als millennial mag je fouten maken. Iedereen mag fouten maken, maar zeker in deze levensfase is het vallen en opstaan tijdens het zoeken naar de juiste baan. Dit is je kans om nieuwe dingen uit te proberen. Mislukt het? Blijkt je nieuwe baan verschrikkelijk? Geen probleem, dan neem je ontslag en probeer je het ergens anders. Nu is de tijd om fouten te maken en te proberen. Werken moet je je hele leven nog, nu is de tijd te ontdekken wat je leuk vindt!