• 7

Solliciteren in de zomer doe je zo

De zomer staat voor de deur en er breekt een periode aan dat het aantal vacatures altijd iets lager is dan in de rest van het jaar. Maar blijf scherp: ook in deze tijd kan je droombaan voorbij komen! En in de zomer zijn er ook minder sollicitanten, dus maak hier gebruik van. Ook in hartje zomer moet je nadenken over welke kleding je aantrekt naar een sollicitatie. Want zelfs met 30 graden moet jij goed gekleed voor de dag komen!

Als je met je kledingkeuze inspeelt op de bedrijfscultuur heb je een grotere kans om aangenomen te worden. Kies een outfit die past bij de functie en de bedrijfscultuur. Als je het niet weet: ga een keer op het einde van een werkdag naar het bedrijf toe en kijk hoe de mensen die naar buiten komen zijn gekleed. Uiteraard kun je bij een sollicitatiegesprek voor een creatieve functie wat nonchalanter gekleed gaan dan wanneer je bij een advocatenkantoor op gesprek gaat. Lees hier meer over kledingkeuze voor een sollicitatiegesprek.

Zelfs bij een hittegolf zie je er tiptop uit!

Ook al is het 30 graden, ga netjes gekleed naar je sollicitatiegesprek. Natuurlijk heb je de neiging om je lekker luchtig te kleden, maar pas hiermee op! Het wordt snel te bloot en dit past zelden binnen een bedrijfscultuur. In de meeste gevallen is er airco op de locatie waar je het gesprek hebt, dus is de hitte niet iets om je echt zorgen over te maken.

Als je een colbert of jasje wilt dragen, neem dat dan mee en trek het pas aan als je er bijna bent. Zo voorkom je dat je helemaal bezweet aankomt maar zie je er wel goed uit. Ook je nette schoenen kun je op het laatste moment aantrekken. Hou ook rekening met je materiaalkeuze, het dragen van synthetische materialen is bij 30 graden simpelweg te warm. Kies liever een natuurlijk en iets dunner materiaal, dat draagt echt veel prettiger.

Tip: draag ‘oksel-pads’ zoals inlegkruisjes of maandverband, deze vangen het zweet op waardoor je geen nare plekken in je kleding krijgt! 

Valkuilen voor vrouwen

Mouwloze tops, blote benen, een te korte rok, een te diep decolleté en slippers kunnen echt niet tijdens een sollicitatiegesprek. Laat je hier niet door verleiden als het warm is buiten. Dit is not done op een sollicitatiegesprek.

Voor je zomerse sollicitatie-outfit zijn een nette pantalon, een rok met een blouse, of een leuke jurk met een leuk jasje goede alternatieven. Als je een jurk of rok draagt, zorg dan dat deze lang genoeg is zodat je comfortabel kunt zitten. Hou ook rekening met je make-up. Poeder je foundation extra goed af! En loopt je oogmake-up snel uit? Gebruik dan een waterproof variant van je oogschaduw, oogpotlood en mascara.

Valkuilen voor mannen

Mannen moeten (te) korte broeken, witte sportsokken, slippers, sandalen, een Hawaii shirt, uitgezakte t-shirts, stropdas met cartoon en een overhemd wat te ver open staat vermijden. Ook voor je zomerse sollicitatie-outfit ga je netjes gekleed, zoals het hoort. Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, trek je een nette broek of pantalon aan met een goed passend overhemd. Bij sommige functies is het dragen van een stropdas een must, doe dit dan ook!

Probeer je ten slotte niet teveel van de hitte aan te trekken.  Op kantoor zelf valt het vaak mee dankzij de airco. Kleed je gepast, ook bij 30 graden, en wie weet krijg jij straks jouw droombaan.

7 Responses to “Solliciteren in de zomer doe je zo”

Avatar

augustus 05, 2014 at 6:16 pm, Alex said:

Wat is er mis met een nette spijkerbroek en polo? Een pak, colbert, overhemd is niks voor mij, ik moet me wel prettig voelen.
En een colbert of pak meenemen als je met het OV gaat, is niet te doen. Niet iedereen heeft een auto en een taxi is voor de gewone man niet meer te betalen.

Kom op, denk eens wat meer na en ook aan de gewone man! En vooral niet aan die zzp’types! Mogen ze wat mij betreft afschieten, net als yuppen!

Reply

Avatar

september 15, 2014 at 12:42 pm, Didier said:

@ Alex,

Ik zie het probleem niet echt. Waarom kun jij een jasje/colbert niet meenemen in de trein? Het gewicht lijkt me geen probleem. Bij een pak trek je de broek aan en kun je het jasje altijd nog voor het gebouw snel aanschieten.

Van mij mag je best een spijkbroek en polo aantrekken, maar je zult je toch echt moeten aanpassen aan de bedrijfscultuur en jouw interviewer. Tenminste, als je de baan wilt…

Reply

Chantal Prins

september 19, 2014 at 4:47 pm, Chantal Prins said:

Dank je wel voor je input Didier!

Een stijlvolle groet van Chantal

Reply

Chantal Prins

september 19, 2014 at 4:43 pm, Chantal Prins said:

Beste Alex,

Ik begrijp dat een pak en overhemd niet de voorkeur heeft en wellicht is dat voor de functies waarop je solliciteert ook niet nodig. Als de bedrijfscultuur én de functie het toelaat is het prima dat je een nette spijkerbroek en polo draagt. Maar hou in je achterhoofd dat als je “underdressed” op je sollicitatiegesprek komt, men dit als slordig kan beoordelen. En dat zou natuurlijk zonde zijn.

Heb je verder hulp nodig dan help ik graag.

Een stijlvolle groet van Chantal

Reply

Avatar

augustus 07, 2014 at 12:55 pm, Matthijs said:

Goede tips Chantal. Ik heb nog een tip die tegen jouw laatste tip indruist: spiegel je aan je interviewer. Wanneer hij zijn colbert uit doet, doe dat dan ook. Mensen vinden andere mensen aardig die op hen lijken, zorg dus dat je op hen lijkt. Niet alleen qua kleding, ook non-verbaal, taalgebruik en toon.

Reply

Chantal Prins

september 19, 2014 at 4:23 pm, Chantal Prins said:

Beste Matthijs,

Dank je wel voor je compliment en feedback. Dit is een waardevolle aanvulling die ik in het vervolg zeker meeneem!

Stijlvolle groet van Chantal

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *